Nuffnang

click as much as your heartbeat is beating....

Thursday, February 25, 2010

Benci kat FB

Benci.. benci aku.. sbb FB aku leka.. sebab FB.. masa aku jadi pendek....keje tak siap... tp... kat situ aku ramai jumpa kawan lama kat situ... ramai yg dah 20thn tak jumpa.. leh contact balik... huhuhuu... sakit pale otak aku asek tgk FB... nasib baik aku tak layan games die.. aku takut one dayaku terlayan.. terus aku hanyut...

Adik aku last keje arini sebok soh masukkan line internet kat umah... pgilah mati... nak muntah aku tgk internet kat keje.. nnt kat umah kang tak jadi keje .... muntah darah plak...

CNY tak de ape yg best.. kedai byk tutup... aku nak bunga telo utk kenduri nnt pon payah... patut aku naik on 17/2 tp cuti sbb nak anta Raesa gi klinik sbb kahak dia tak ilang2... masa cuti aritu tak nak plak pegi.. so aku singgah ke SSF utk bli bunga telo... sape nak pegi sana utk bli bunga telo.. tak yah lah... tak mcm dulu dah.. tk byk pilihan... dorang byk jual brg hiasan rumah je lebih skang... tp aku bli gak kat saner sbb aku dah mls nak survey tempat lain...

Mlm tu gak hubby aku sakit.. demam... pukul 4pg 18/2.. hubby aku dah sakit giler plak..suhu dah capai 39.1. aku ingat nak gi emergency tp tukar pkran gi klinik je lah... dan.... sampai hari ni die tak naik keje lagik... aku pon pening... asal mlm sampai subuh.. sakit... siang elok jek time aku balik nak tgk anak... aku ajak ke spital tak mau... cuma dari start sakit mmg dia mkn asek muntah... smlm aku suap dia nasi.... pastu die muntah... kesian mmg kesian.. tp tgk die isap rokok meradang plak aku tgk... padahal dia dekat 2 hari time awal sakit tak isap langsung... kebah sket demam terus rokok... merokok siap landing kat kusyen... geram lah weh.. dulu kata nak benti rokok... tggu aku peknen.. dah peknen.. tggu aku banak.. dah banak... 1001 alasan plak... dia cuma jauh dari Raesa je time rokok... juga time aku peknen.. dah banak.. selamber je dia rokok sebelah aku.. hah.. kan dah.. aku cite rokok plak...

So... aku pon tak de cite sgt selain sebuk rutin aku as worker, wife n mommy... and anak pada mak aku... cam semalam.. balik keje (time keje 40% jek keje lain tgk internet) gi bli brg2 utk kenduri... balik pump susu, susukan anak, mandikan anak, tido kan anak, pi mandi n solat... pastu goreng nasi grg kg tuk hubby (request by him).. dah hidang depan hubby...hubby soh suapkan... aku jawab.. penat lah.. hahahah.. aku citelah ape aku buat dari tadik... dia mkn tak abis.. aku kene abiskan.. penat taw... lom sempat basuh pinggan anak aku bangun balik...kalo nak letak tak pe.. Raesa minta dokong duduk punya.. tak nak baring atas lengan.. siap kene bangun jln2.. aku dokong sambil duduk dia nangis protest... gitu gini gitu gini.. kol 11pm tidokan Rasa dlm buai... pastu aku terus black out.. kol 2am aku bgn angkat Raesa tido atas katil.. dan susukan dia... kol 4.30am bgn lagi dan susukan dia lagi.. pump susu lagik... wahhhh bz aku... aku bukan komplen... aku suke ape aku buat... penat.. tp tgk wajah Raesa.. semua jadi bereh... hohohoh... skang die suke ketawa... amek gambo die cam hape dah... henpon penuh gambo die jek... biaselah.. dah ade anak gambo anak jelah kan...

oklah.. sape nak tgk pic Raesa yg latest.. gi lah kat FB aku.. oit.. aku tak getilah nak link kan... cam org lain buat.. sila click disini.. nnt tekan disini terus die ke link tuh.. perggg... maleh aku nak godeh.. tlg ajar aku ... huhuhuhu

Friday, February 12, 2010

Video Raesa tgh mood hepi

video

Pictures of Raesa

day 1


day 4... sakit kuning


















Atas tu gambar campur2 dari day1 until now... maleh aku nak susun ikut umur...ni lah anak aku yg aku tggu selama 5 thn.... makin lama makin berubah muka die.. lama2 mcm muka abah die.. muka cam laki2 plak... padahal 4D aku dulu sedibik muk aku... nilah An Nur Raesa yg aku panggil Raesa... ade gak ngada2 nak pangggil Echa lah... dah nama pendek nak pndek lagik..
takd2. Maksud nama dia jek dah best.. An Nur tu Cahaya, Raesa ade 3 makna iaitu Puteri, Perempuan Suci dan Kaya... Anak aku tak byk ragam.. jrg menangis... rase nama dia serasi....

Tuesday, February 9, 2010

Pengalaman Bersalin... Ouchhhh...

Salam......... setelah 2bln aku menghilangkan diri.... gi betapa kat umah aku.. hehehe... kalo aku ade tenet kat umah dpt aku update every single moment during cuti2 pantang aku... hohoho... so.. pas banak nih.. cm ilang ingatan sket2... so... 1st posting after maternity leave.. aku nak citelah pengalaman bersalin aku buat petama kalinya dlm hidup aku...

On 4th aku ada appointment kat Hospital Sultanah Aminah dgn doktor pakar O&G iaitu Dr Siti Muslihat... b4 pegi aku dgn kompidennya mkn nasi lemak mcm tak dpt mkn lagik pastu.. kene plak masak guna beras wangi.. pergg .berlemak2.. dgn sambal tumis yg pedas2 manis tuh... aku belasahlah.. mak aku tegur.. "kan nak cek nnt knapa mkn byk".. aku jwb.. "alah.. bukan cek darah pon"... aku mls nak gi mkn kat kantin spital.. tak pasal2 H1N1 ade kang....

Aku konpiden urine aku clear sepanjang pregnant aku... tapi kali nih aku kantol.. gula dlm urine tinggi giler... doc kata... aku mesti kene tahan wad utk pantau bsp aku...bukan gi banak ok... dgn tak standby baju aku lagik kat kete... so aku minta pamitan dari doc (indon sket .. kat umah asek tgk cite indon je nih time cuti) aku nak balik amek baju.. aku call hubby aku.. aku ckp kene thn.. so balik umah amek baju n brg baby yg dah lama siap2 packing dah... pas tu gi amek hubby aku kat pat keje.. perg... penat giler... pastu jln lagik nak register... gitu gini gitu gini.. kol 2ptg aku masuk ward... aku masuk ward 3, aku ade booking ward 1st class tp penuh.. kalo ade nnt dia panggil... tak panas bontot dok atas katil...kene amek bp.. tinggi pulak .. mungkin byk jalan... pastu kene gi cek jantng bb... pestaim oit.. jakun.. ape tah nama bende tu aku dah lupe....

Day1 tu bsp aku cantik aje.. mkn pon ikut aturan... oklahtu... Dr Siti ckp.. kalo ok.. soknya boleh balik..
Tp Day2 soknya plak satu doc pakar pon tak masuk.. so aku tak bleh balik... huhuhuh
Day3 doc pakar kata bsp aku ok.. bleh balik tp b4 balik nak cek laluan dulu... alamak.. doc india lelaki plak tu.. so aku dimomok2kan oleh patient2 keliling aku... lakling.. doc india ganash.. siotlah dorang nih.... tp mmg betul... rase cam kene rogol tau tak... badigol soot btol... sakit giler... dah lah open.... sambil die godak2 dia kata .."eh.. tak blh balik lah puan.. jln dah bukak"... pas siap aku bangun cam org lepas kene rap... jln pon tak tegak.. aku tny.. bukak berapa.. dia kata 2cm... dia kata kalo sok still same bukaan aku leh balik.. hari ni kene tahan... aku kuar dari bilik rawatan muka pon dah senget....

Day4... mlm semlm lagik aku tido tak senang.. contraction sjam sekali... ye... kali ni.. aku kene dgn doc cine pompan.. dia kata dah buka 4cm.. hmmm compomlah aku kene beranak nih... hari tu aku baru 37week3days... lebih kurang 8.5bln... pastu doctu buat keje giler kot.. hahaha.. keje btollah.. dia korek.. aku rase nak cabut nyawa.. dari rase sakit nak mampos.. sampai tak rase dah... kene plak doc relax jek korek2 sambil bual2 dgn doc cine lelaki yg tgh pegang perut aku.. dia sengkak atas perut... lebih 5minit dia korek cam 50jam aku rase.. dia kate aku byk air.. kalo die tak korek kuar nnt tak bukak jln... pastu org lain kene gi anta ke labour room elok jek naik kerusi roda.. haku kene sorong naik katil.... air campor darah.. kirenya. air ketuban akulah die pecahkan.. mase kene sorong.. aku siap peace ngan member2 buyong kat situ... heppy... lom rase sakit... or mungkin ingat tak kan rase sakit..... ade 6 org saing aku... aku mlm tadik siap minum bio selusuh lagik... siap offer kat indon sbelah aku.... tp dia siap mkn telo separuh masak 3 biji.. dia kate utk bukak laluan.. aku kata bukak laluan ade ubat die.. dgn kompiden aku cite...

Aku kene sorong pukul 11pg.... ko tau aku lupe ape.. aku lupe mintak ampon dengan hubby aku... time kene sorong aku call hubby.. sambil2 misi yg sorong aku bising2 soh off hp... meleleh sekejap aku... rupanya hubby aku ade kat pintu luar... sambil sorong dia ikut.. time tuhlah aku mintak ampon... teringat gak tak minta ampon kat mak aku.. almaklum.. mane aku tau aku kene banak haritu... wah.. hepy giler lah.. bile labour room.. sorang satu bilik.. sbb time akak2 aku. dorang berderet.. katil.... skang bilik LR punyalah canggih.. cam suasana bilik hotel.. hehe poyo... aku diserbu dgn.. hmm nak kate doctor bukan doctor.. aku pon tak geti panggil dorang ape.. tapi dorang pakai baju kaler biru.. group2 nak sambut bb.... ade gak yg hensem. tp aku tak suke keramahan dorang yg melampau yg beyond tu.. suke2 tepok2 badan2 aku.. for me cukuplah.. kasi perangsang atau sabar kan aku dgn kata2 aje.. pastu aku ade prob nak cucuk air.. urat payah cari.. lebih 20 kali cubaan.. sbb aku ade kencing manis.. aku kne cocok 2 air.. satu kiri satu kanan... jgn tny aku air tu utk ape.... dorang buat lawaklah... jgnsalahkan dorang sbb susah cari urat... faham2 sudahlah.. dia ckp secara lawak2 poyos.. lupe plak nama mamat tuh... mungkin dia nak kata aku gemok... ???.. harem ko.. atau... dia nak kata aku... padan muka tak geti kontrol gula.. so.. kene cocok 2 botol ... hampes... last2 ko cocok pon tak dpt masok.. yg dpt.. doc yg pakar kat situ jugak... dah abes dorang buat test.. dah give up baru nak panggil doctor... aku senyum talam dua muka tau tak.. aku mmg tak kesah kene cocok.. sakit skit jek... tapi aku benci tgk korang buat keje cam tongong... hahaha... mmg havoc gak.. dorang ramai2 jakun tgk 4D bb aku yg aku simpan belakang buku merah aku... soh cite aku camner leh mengandung.. penat aku di interview... ade gak yg tak penah dgr ape itu IUI.. OMG... ni mesti kes amek kusus og beranak je kot.. siap tny IUI stand for what... serabai...

pukul 2 ptg baru settle... laluan aku lambat terbuka... kol 3ptg baru bukak 5cm... aku dah resah.... contraction makin kerap....kol 6 aku teremosi pas dorang kata aku baru bukak 6cm.. aku dah 7jam kat situ.. bangun tak bleh.. rimaskan bende terikat kat perut utk cek jantung bb... tgn dua2 tercocok..... asal aku melurut kebwh.. dorang soh aku naikkan badan aku kebelakang lagik... tiba2 aku sedih.. nangis merengek.. mate pejam... bukak sekejap.. tutup balik.. dah tiba.. group tadik tukar shift... dorang explain utk group baru... doc cine pompan tu baik dan cun tu tenangkan aku.. kenapa nangis.. jgnlah.... huhuhuhuh.. tersedu2 aku...yg mamat tadik pon heran tgk aku kot.. tadik hepi2.ni dah tukar suanasa sedih dah bilik tu... sebbek tak pegang2 aku lagik....

kol 7 lebih aku dah cam meracau... aku panggil2 dorang.. aku sorang2 kat bilik... dorang buat derk jek... org lalu aku panggil... cam org giler.. tpdorang wat derk jek... last2 ade satu minah.. misi lah.. takkan org biase... masuk.. aku ckp dgn cemas.. awak... saya rase nak berak... dia pon panggil sorang makcik.. makcik pakai baju biru.... hei.. aku tak geti nak panggil dorang ape.. misi jelah.. kalo lelaki aku panggil pak misi.... dia dtg cek laluan aku... ko tau dia ckp ape... "Alahhhhh... jauh ujung tanjung lagik"........ bagero.. dia blah jek... tau lah ko bz... kejar2... satu2 aku dengar tangisan bb. jam dah kol 9mlm.. aku harap dah bukak 8... tp kecewa drg kate still 6cm.. aku ckp nak tggu sampai biler... contraction dah 5 minit sekali... aku dah rase ade bende sengkang kat laluan tu.. sakit bukan kepalang... aku mmg nak rase berak... tp takut teran... kol 10pm aku stat jerit2 dah... suhu badan tak menentu... sekejap demm sekjap ok... sekejap sejuk kokol2.. ekon on off on off aku ngarahkan misi kat situ.. kol 10 aku jerit... aku nak operateeeeeeeeee.... giler ah... dorang kata tunggu doc pakar... kene seluk lagik... still 6 cm lagik... aku jerit lagik.. sy nak jumpa husband saya.. aku ckp ulang2.. cam mamai.... mata tertutup.. aku dgr.. dorang ckp.. kalo husban awak masuk.. nnt dia tak leh masuk lagik... aku senyap... mnahan sakit... last2 kol 11pm.. doc pakar masuk dan kata ok.. operate... aku kene sorong g OT... dekat 1/2 jm aku tggu.. punyalah lembap dorang tak anta2 aku lagik... pastu dgn contraction ... aku kene beralih ke katil sorong guna kederat aku yg tinggal ujung daun nak putus dari tangkai die... kuar dari LR.. aku nampak hubby aku... rupanya dia tunggu aku.. aku ingat dah di ulit mimpi kat umah... sbb dari pagi aku tak tahu dia kat mana... muka dia cam terperanjat tgk aku... dia tak tahu aku kat dlm LR lagi teruk... pas sampai luar OT.. aku tukar katil lagik... siotlah... bukan main tarik2 ke tukar aku ke katil lain..pastu aku tgk dorang bincang... pastu soh aku tukar balik katil lagik.. apsal nih.. aku tak dibagi tau ape2.. tau2 aku balik ke LR... baru aku tny.. kenapa... arggg.. mnahan sakit.. hihihih... sakit giler ok... aku gigil kokol lagik.. muka dah tak muka aku rasenya.. cam org dah kene kerasukkan... masuk satu doc india..tinggi berjambang menakutkan.. dgn 2 org misi...doc kata ade prob.. skang kat OT ade kes lagik teruk.. 3 kes... aku pon hape lagik... mana husband saya.. saya nak jumpa die... aku jerit2 lemah... sesekali contraction dtg aku menahan cam org kene kejang jek (korang amek lah pop corn time layan citer aku nih..hohoho)

Sat lagik hubby aku masuk.. dia terkedu... aku lagiklah cam hape kan... doc siap amekkan kerusi kasi hubby aku duduk...explain kat hubby aku... hubby aku pon marahlah... isteri sy macamana.. dah lebih 12jam... doc kuar lepas dia ckp dia cuba yg terbaik.. pastu hubby aku jadi kadam tukang on off on off ekon... suhu aku tak stabil.. kejap sejuk kokol.. kejap panas berpeluh... ade doc pompan masuk.. dia soh aku amek napas ikut mask gas... huh.. best ohh.. cam ketagih aku benapas dlm tu.. sbb terasa ilang sakit jap.. tiba2 aku kenoneng.. aku bukak.. aku ckp kat doc.. doc nape nih.. saya nak pengsan ke... kepala aku dah berpusing2.. doc kata .. "eh tak... jgn bernapas sellau.. time contraction yg rase je.. awak hidu"... perggg... ..pas tu aku mintak aku g operate kat spital Sultan Ismail.. kalo lama sgt nak tggu.. die kata tak boleh sbb sana tak cukup hape tah.... aku tny lagik .. mmg still tak bleh branak biase ke... doc pon soh aku teran sambil dia seluk... hmm aku tak teran sekuat hati pon... dia kata bukak dah 8cm.. tp apetah dlm aku tebal.. buang karen jek kalo aku teran dia kata. mmg kene operate. kalo aku tahu.. kol 6pm aku soh minta operate.

2 jam berlalu... 1pg lebih... 8/12/2009... aku dlm mamai2 doc kata aku dah boleh masuk OT... aku ucap Alhamdullilah.... hubby aku disuruh keluar... aku alih katil sorong dgn dorang alihkan aku... hah.. tu baru betol.... ilang sekejap sakit... rase ceria sekejap... kat luar hubby tunggu dan ikut aku ke OT... aku ucap selamat tinggal dekat hubby sampai kat pintu last dia leh ikut... hmmmm... tak de ler terus kene operate... tggu lagik.. betollah org kata.. menanti tu satu penyeksaan... aku ucap Alhamdullilah lagik biler turn aku masuk... aku dialihkan ke katil operate... aku dia arah duduk tegak.... di inject bius... tak heran dah rase sakit.. aku cuma pk.. aku nak potong cepat... tp sakit siot.. cam kene stapler jek time jarum masuk kat area tulang belakang... tiba2 kaki aku rase semut2... aku tgk dorang semua dah kepenatan... aku tny... betol2 ke rase semut2.. yeee.. jawab awek kat situ.. nnt puan rase cuma gerak2 jek tak sakit.. hah yolah.. cepat potong aku.... kain dah tutup pandangan aku ke perut aku... hmm aku rase aku terlelap sekejap... so aku termiss nak sekodeng anak aku kuar, sekodeng ikut cermin kat lampu atas aku... aku sedar2 awek tu ckp.. uishh. besornya bb... yeke.... pastu aku dikejutkn lagik.. eh.. terlelap lagik.. hah.. nih makcik tadik nih... dia bawak bb..Baby aku... aku selalu berangan dulu.. aku akan nagis tgk bb aku wat pertama kalinya.. tp tak pon.. aku just lega jek... makcik tuh.. sua kan muka bb aku utk dicium berkali2... pastukan.. suspen btollah... dia dgn nada seram ckp kat aku..." awak dah taukan.. dah scan kan"... .. loh.. laju pale otak aku pk.. what wrong with my bb... berderau aku sekejap.. dia pon show something..... aku menariknapas lega.... "awak nampak ye... perempuan.." sambil show gender anak aku. ooooooooooooooooooo adoiiiii suspen.... aku angguk jek sambil senyum... mak cik tu suakan lagik bb aku... ciumkan aku sampai puas...

time tu keje2 renovate kat perut aku dah siap.. tggu nak diantar ward jek.. hubby aku setia menanti... tak tido tak ape... die diberi uri oleh misi kat situ... ikut aku sampai ward... aku ckp hubby.. nih dah kene sorong ke ward 3 nih.. kalo ade kosng yg1 st class kensel.... bazir jer.. aku bukan ape aku malu lah.. nak bertebeng buah-buahan aku kat situ... nak tak nak kne gak... bb aku kene thn sbb aku ade kencing manis. ptg bb dah leh kuar ward.. pastu aku lalui hari2 yg hepi.. Hepy Ending gitu

Baby Girl bernama An Nur Raesa Binti Azharudin. Lahir di Hospital Sultanah Aminah pada 8 Disember 2009 pukul 2.24pagi seberat 3.45kg

Gambar???????? hohohohohho sok luse lah......

We have been married

Daisypath Anniversary tickers

daisy path - Ditakdirkan Bercinta

Daisypath Anniversary tickers