Nuffnang

click as much as your heartbeat is beating....

Monday, May 31, 2010

Raesa dah pandai mamam... hmmm sedapnya...

video

Raesa dah pandai makan.. sedari 4 bln lagik mak aku ke.. akak aku ke.. ipar aku ke.. sume soh aku bg mkn kat bb aku.. tapi aku takmo.. aku rase bb aku still cukup lagik dgn susu aku yg die beri.. kembung perut pon payah sekali nak kene... mmg aku nampak bb aku cam nak mkn.. lidah tu asek terjuluq.. pantang dekatkan jari.. lidah mesti kuar.. ingat aku bg makan.. ciannya.. tp aku lagik cian kalo die kena sembelit kalo aku bg mkn awal..

So setelah aku rakam video time nak bg bb aku gripe water.. aku rasa dah masanya nak bagi mkn.. tp tggu hari ahad.. time aku laki bini free nak layan bb aku nih.. aku masak bubr pakai beras wangi campur ayam n bb carrot yg dah di cincang halus.. pas masak aku pon tapis .. pas tapi aku campur ebm aku 1 sudu kecik.. so bubur aku dah cair plah plak.. so.. hasilnya cam video kat atas.. bb aku rase pelik then baru enjoy.. dekat 7-8 sudu kecik die makan..

2nd day aku baut yg samer.. tp bg mkn dia dah nak ngantuk.. 5 suap jek die dah nangis.. suap susu.. minum sambil tido... huwaaaaaa... pas tu aku cek dah 3 hari dia tak poo poo... so day 3 aku tka bagi ..takut lak sembelit...

day 4 poo poo je bb aku mlm tu.. terus aku msk bubur.. tp pon 5 suap jek dia mkn.. cam tak mo lah plak...

day5.. aku mls dahhhhh.. mak msk nasi beras wangi... aku amek sikit.. campur air.. msk balik.. jadikan bubur.. campur ayam.. pastu mak aku ade msk sayo+carot msk lemak.. aku pon gatal cmpur kuah dia sket n amek carrot... dah masak aku tapis.. lagik hancus.. anak aku tk suke.. mkn sket jek... pastu minum susu 5oz... cite kat mak.. mak aku kata ade letak lada hijau kuah tu,,, mampos... cian anak aku... poo poo tetap setiap hari.. tp bau die bukan main pening pale aku

semlm.. aku ingat nak jln2 gi danga bay.. pastu nak bli whipped potato kfc w/o gravy.. tp ujan plak.. kensel nak gi.. so aku msk kan bubur.. kali ni beras wangi 1 sudu + bb carrot + ayam + ebm... hahaha. aku msk masuk sekali susu aku... ha hah... pas msk aku tapis.. so bubur aku likat sket.. dah cam nestum aku tgk... mmg berbaloi2... mg baby aku suke... naik seram aku tgk die tk mo berenti mkn.. dah 10 sudu kecik kfc tu aku suap, try bg lagi.. tetap mkn... so aku stop kan jek.. kang ade muntah ke..sakit perut ke.. lap mulut die kasi bersih.. suap kan susu.. terus cemik nak nangis.. eh.. marah ke... lorrr... so ..abah die lah handle... aku gi kemas kat dapur kejap.. masuk bilik tgk bb aku dah minum 4oz susu.. perggg... perut dah semboyot..

dari tu sampai nak tido ..asek happy jek die... orang kata.. gendang gendut tali kecapi..kenyang perut suke hati.. hehehehe.. tido pon nyenyak...

pagi tadik bbstr Raesa dah tny.. nnt dah mkn.. nak bg pagi bubur petg susu ke?.. aku jwb.. nnt lah.. tu minggu depan punya cerita.. minggu dpn Raesa dah 6 bln.. bbstr aku tk tahu Raesa dah makan... .. hehehe... oklah.. i'm happy for my baby...

Monday, May 24, 2010

Shopping Online

Shopping Online membuat kan aku kurang berjalan.. kurang berjalan means.. berat tak berkurangan tp poket tanpa disedari... Sikap ini amat merbahaya utk kesihatan diri dan wang.. jadi.. bershopinglah dgn husband.. dimana.. baru nak pegang barang.. dia say NO... huhu.. tu yg aku soping online.. tak de sape tahu.. hahahaha...

Tapi mmglah.. kalau gi soping kat luar.. aku berkira sgt... hubby lagiklah.. stokin bb yg 3 hengget pon aku leh letak balik.. tapi aku ucapkan syabas kat aku kerana selama ini tidak membazi membeli yg yg tidak perlu... bli hanya keperluan... contoh..

1.stoller bb.. aku tk bli.. sbb akak aku bg pinjam.. dan pudar kaler die.. tapi..sampai skang stroller tu nyebk dlm bonet kete aku yg pakai sekali jek time aku dlm pantang gi carrefour..

2.Baby coat... nasib baik tak bli.. pergg.. time kecik.. sampai lah nih.. bb tido suke hek.. hek.. kalo aku tido kan dlm bb coat.. asek nak bgn jek nak tepuk2lah.. nak tgk bontot dia yak ke tk... kalo bb tido kat sebelah aku.. tepuk2 bb tido balik.. tk yh bgn2. Abah bb tido mane? tido bawah.. nak ehem2?? terjun saja kat bawah.. kakakakaka...

3.Pump susu mahal cam letrik... ok.. ini kalo beli tk de ler membazir.. tp aku takut.. aku tk de susu.. aku mulakan yg manual.. yg pump cam hon tuuuuu.. hahaha.. tu pon akak aku bagi.. wah.. jimat... dekat sebln pakai br aku tukar pump bateri... so dgn confident aku skang nih.. jika ade rezeki anak kedua... aku akan bli jua.. bli yg berpada.. jadah nak bli yg ribu riban...

Tiga2 barang kat atas.. semua brg yg dijual online telah mencurik hati ku.. tp.. tak yah lah... ngeh ngeh... plak byk yg provive credit card.. pergg. godaannnnn...

Brg lain aku rase perlu dan harap berbaloi.. iatu carseat.. aku sebatlah satu.. since bb aku dah golek kiri kanan.... kalo tak asal boeh jek aku bentang tilam nipis kat tmpt duduk sebelah driver.. baringkan bb... skang dah ade carseat.. wah.. hepi bb aku.. jakun lagik.... dok lama pon tak pe..

Baju2 bb kat online.. byklah aku dah perabih duit.. b4 bersalin.. aku bli lah barut.. bedung.. yg aku guna separuh jek... hmm pembaziran tu.... tp baju 1-6 bln aku mmg bli kat luar jek... online byk bli uk umur 9-12-24mths... hahaha.. tu my lust yg tak leh bendung... pantang nmpak duit belen kat bank.. ade lah lah brg aku nak bli... tu pon aku kekang nafsu aku... nnt huby aku harok plak... tp nnt die jugak belek2...

Dah lah.. apsal aku bebel gini pon tk tau.. dah lama aku tak kutuk2 org sgt pas banak nih.. dulu asek cite panas.. skang dah kurang lak... hehehehhe.... kat bwh antara brg aku bli online... tk de ler byk... tkkan botol susu aku nak upload gak.. maleh aku...

romper... bli yg 9 bln.. sekali test.. Raesa yg baru 5mth pon dah muat..


Carseat Aldo - ape brand aku tk tahu.. Raesa sgt suke.. mama pon suke kay


Baju Dora n Stokin Marie Jane.. suke sgt design nyer yg konon2 hot items
tp lom muat utk Raesa



Crochet hat.. skang aku tgk ade design baru... tahan.. tahan nafsu nak bli.. ngeee..
selain tu botol bb yg bpa free, baju2 aku yg hubby aku tak tahu aku nyorok dlm gobok lom guna.. (cam berat aku dah tambah byk jek).. time peknen byk baju maternity bli online gak sbb tak larat nak jln...

Up coming.. Adidas dress sungguh comellll. tp aku nak hadiahkan pada anak sedara aku yg baru nak cecah 1thn 6 bln... dan topi ape th nama die.. aku dah booking... ngeeeeee...

Tuesday, May 18, 2010

Kucing Aku Mati.... (T_T)

Aku nangis mlm tadik... kucing aku mati satu2... aku perasan... lepas mak baling ikan 2 ekor setiap ekor... kucing aku jadi tak aktif... mak kata.. kucing aku dah jadi baik lepas kene kurung (mak kurung sbb kucing asik berak kat dapur). Aku tak kisah lah.. tapi kucing mula si itam.. yg sgt aggresif.. gemuk.. suke gigit kaki n manja.. sakit tiba2.. last aku tgk hari sabtu balik keje.. tgk penuh taik die tercirit.. jadi aku tk amek tgk die.. sbb aku sbk dgn anak.. aku berdoa saja agar die sembuh... last tu aku tgk dia.. org kata kucing nak mati dia bawak diri...

Tinggal mak kucing si Intan anak die putih n oren.. yg nama spike org dah amek bela. Ahad aku bagi mkn lagik.. Intan n oren mak sungguh2... tapi putih tak mkn.. dia ikut aku masuk bilik... so aku ingat.. nnt die lapa pandailah die mkn kat dapur...

Pagi smlm.. aku tgk Intan n oren tak selera makan.. kais ikan pon tak mo... teringat si itam tak mo mkn jugak.. aku tak sempat nak tgk kucing2 aku.. nak gi klinik opis hour.. sabtu ahad tutup kerajaan.. kalo swasta.. sabtu 1/2 day.. tap ibyk plak pakai duit.. aku doa lagik..agar kucing aku sihat semula..

Balik kerja.. aku dah tak nampak Intan... cuma oren senyap jek dlm bilik air... aku angkat letak atas kerusi kat dapur... aku nak mandi... kuar bilik air tgk die dah bwh meja.. usik2 die pon dah tak gerak.. memandang aje...

pas magrib. aku gi dapur nak seida kan mkan hubby aku.. aku tgk putih stil ok tapi tak aktif sgt.. bagi ikan pon tak abes.. (ikan lain.. ikan baru) aku cubitkan isi ikan baru die mkn.. tgk oren memandang tapi tak leh gerak baan dah.. aku dekat dgn oren.. mulut die gerak nak bunyik tapi tak de suara... aku tahu kucing tu nak mati.. aku nangis sambil berdoa... Ya Allah.. jika kau ingin kan kucing ini hidup.. sihatkan lah die.. tapi jika tidak.. kasihani lah kucing ini.. ambil lah die segera.. berulang2 aku doa.. aku usap2 die... aku bgn bauh tgn.. pusing balik ke dia.. tgk dah hilang dah nafasnya.. kesian oren... kucing aku semua aktif dan semua jantan... semua lahir pada tarikh Raesa dilahirkan... aku tak tahu ape jadi pada Intan... tak nampak... tinggal putih.. tp aku takut dia pon ikut adik beradik nya....

Setelah di kenal pasti.. punca kematian adalah ikan.. ni bukan pertama kali... dulu.. b4 kawin aku pon ade kes gini.. time tu kes ikan di jual guna kabur barus utk awet ikan agar segar.. pernah aku beli di pasar borong.. ikan kembung rasenya... cantik segar tapi murah sgt2. aku beli.. biase aku balik. mesti campak kan ikan 2 ekor setiap ekor. Kucing2 aku semua mati... ikan tulah makan terakhir b4 kucing2 aku mati..

Dan ini sekali lagik.. aku bli ikan kat Smart.. murah.. Rm3 sekilo... tk delah segar.. tp ok utk kucing mkn.. seperti biase ikan tu aku cmpk bile balik... hari lain aku goreng dulu... sejak tu kucing aku tak aktif... sehingga ikan seekor ikan terakhir.. aku rebus... ambil sedikit utk gaul kan dgn nasi... Dan.. terjadi lagik...

Moral of the story.... jgn sesekali beli ikan yg offer murah sgt... biarlah beli ikan kecik cam selar ke kembung ke... harga sekilo RM5 keatas.. kalo dah RM3 ke RM 2... usahlah.. blilah yg baik2.. walau pun utk kucing... kucing anti body tak kuat mcm orang.... Gambar kenangan kucing2 aku ni dah terdelete dlm hp aku.. (T_T)....

Tuesday, May 11, 2010

kehidupan ku hari ini..

Dah 5 bln aku jadi mama.. heheh.. Selamat Hari Ibu pada diri aku dan Ibu seluruh dunia... title yg di idam2kan oleh perempuan setelah bergelar isteri.. tapi ade yg tak nak jugak.. heran aku... dah tua baru nak anak.. jam tu br lah thp kesuburan ko dah merundum.. hohoh..

Hari ni aku nak cerita rutin hidup aku seharian setelah bergelar mama. Adik beradik aku geli dgr aku bahasakan aku mama utk bb aku... lantak lah.. korang dah bahsekan emak or ibu.. lantak lah.. anak ko dah besar ckp kat aku.. tak bestlah pangil emak.. panggil mama kan best.. aku jwblah.. pangil jelah... ank sedr aku jwb.. dah.. tp mak kata.. eiii geli... hahahah.. hampas kakak2 aku..

Time pantang.. aku tgk aku dah cam kilang proses susu... baju basah lencun jek.. satu hari byk baju aku pakai.. penat laki aku basuh hari.. err basuh tk penah sbb auto.. tp jemur... nak wat cmner kan... 1st month aku tk masak.. 2nd mak aku dah penat nak lyn aku kot.. hahaha. aku msk sendiri... 2nd bln gak aku dah start buat stock EBM (Expressed Breast Milk). Payah hoi aku pump guna manual.. yg cm hon tu.. almaklum.. aku bukan kompiden sgt nak bli yg mhl.. takut tka guna... aku dah beli yg bateri.. tp punya lah sakit.. cm nak pecah nipple... tp dh lama aku guna pump manual.. barulah aku leh terima yg bateri .. dah tk sakit n senang keje.. tk basah2 dah...
ni EBM aku yg latest.. tk byk ler.. adelah 32 ketol... mmg sikit tp rase masih selamat lagik utk aku bekal kan ke rumah babysitter Raesa... biase aku bekal kan yg fresh 5-6 oz yg aku pump kol 730am, dan 2 btl berisi 5 oz setiap botol susu frozen...


Start keje... bgn pas terus mandi n solat subuh (kadang2 ter lepas gak)... pas tu agak2 kol 7-730am aku start pum susu utk bekal ke umah bb sitter Raesa dlm 5-6 oz. Sediakan yg susu frozen yg dah dicairkan mlm tadik masuk dlm botol sebyk 2 btl, ambil pampers 2/3 keping, puting... masuk dlm beg... hubby dukung Raesa... pastu aku angkat brg gi ke rumah bbsttr Raesa... kalo mak wat sarapan aku mkn.. kalo tak.. pandai2 nak idop. Kol 8am gi keje.. antar adik aku tempat keje.. baru gi keje aku...keje aku tk byk keje.. kol 11am aku gi pump susu, sambung tgk pc lagik.. kol 3 pump lagik... kol 530 kalo rase bengkak pump.. kalo tak balik umah jek.. kol 6 pm kuar opis terus jemput pompan tuh lagik.. balik terkocoh2 nak jemput anak aku yg comel tuh... sampai umah.. Raesa jadi rebutan.. bolehlah aku gi simpan EBM aku... nak tulis stickerlah.. nak bungkuslah.. pastu tgk bwh tudung saji.. ade mask aku relax sket.. kalo kosong aku kene mask utk hubby aku... tp b4 tu aku mandi dan pump susu lagik kalo lom pump kat opis kol 530pm.. utk Raesa minum bukan utk buat stock EBM

Pastu aku solat.. susu kan Raesa.. time ni lah aku ada masa dgn si montel... kol 10-11pm aku pump lagik.. tido kol 12am.. kol 1-2am aku bgn pump lagik lepas bg susu kat Raesa... kol 4-5am pon bgn lagik pump utk Raesa minum... 630am aku bgn lagik utk hari seterusnya...

Hah.. gitu lah rutin aku.. that y aku tak sediakan sarapan.. aku bgn byk kali time tido.. hubby pon tk leh ckp.. lainlah aku leh bg susu direct kat Raesa.. sambil tido pn leh susukan.. aku kes luar biase.. hehehe.. kene pump dulu baru leh susu kan Raesa... kadang2 give up.. tp bile fikir susu ni free dan penuh dgn khasiat.. aku matikan.. cuma aku mungkin terpaksa behentikan susu genap Raesa setahun... aku nak buat adik die lagik.. selagik aku fully bf.. aku tk period.. tk period maka tak leh nak menrancang ade anak lagik..

ok tu jelah.. aku nak cite.. bwh pic Raesa dah 5 bln... berat 6.75 ekceli.. tp aku ckp kat nurse 6.7kg... oklah tu... toing toing toing..

Monday, May 3, 2010

Hari Memperingati Pemergian Arwah Abah Yang Dikasihi


17 thn yg lepas jatuh pada tarikh yg sama... 3 Mei 1993.. tengahari...aku baru balik dari sekolah menengah...jejak je kaki aku depan pintu.. aku lihat mak.. mak macam terperanjat mendengar sesuatu dekat telefon.. mak jerit suruh aku cepat siap.. cepat siap pergi tgk abah dekat hospital.. mak panggil Edah sepupu aku... tgh sarat mengandung... mak nak pinjam kerete.. kerete Edah yg tak boleh start.. tiba2 boleh start pulak..

Sampai hospital.. mak jalan laju.. aku tertinggal kebelakang... dari jauh.. aku tgk kak de dah sampai.. mak dah nangis2 sambil jln laju menuju ke ward abah.. kepala aku tak boleh fikir... aku sesekali berlari supaya tak tertinggal jauh... aku... rasa macam ade batu jatuh atas kepala aku... dari jauh kedengaran raungan mak makin kuat.. tempat abah dah ditutup oleh tirai... nangis.. nangis saja yg aku boleh buat... aku betul2 tak sangka... smlmnya.. mak ckp.. abah nak balik.. mak kemas rumah tak henti2... kemas dan bersih.. utk menyambut kekasih hati emak...

tak sangka.. abah mmg pulang.. tp bukan pulang ke rumah.. abah pulang selamanya... abh masuk hospital sbb tumbuh bisul di belakang, besar.. abh ade kencing manis.. operate.. semua dah siap.. abah sihat... tapi tak sangka.. begitu akhirnya.. org sebelah katil ckp.. abh dah mandi, potong kuku, tapi tiba2 rebah... doktor kata kene heart attack... (T_T)

Kenapa aku kesal???... kesal sgt2... sbb selama abh kat hospital.. berapa kali aje aku ikut mak dgn beradik aku yg lain gi tgk abah.. aku besarkan drama cite pukul 6 ptg.. rase tak boleh miss... kalo di ajak.. aku mesti rengus... tapi tak kalau hujung minggu.. sampaikan makcik aku kata aku bagai anjing yg menyalak ke bukit... kata aku buat keje sia2...sejak itu aku benci tonton drama cina setiap ptg.. ...

Aku tak dpt merasa membayar segala budi abah yg menjaga aku dari kecil hingga besar.. Teringin aku lihat abh merasa duit gaji aku.. hari2 aku mkn semeja dgn keluarga.. tp sejak abh tak de.. tiada lagi hidangan biasa terhidang atas meja ... Rindu saat2 itu...

Abah, begitu cepat abh tinggalkan mak, dan anak2 abah... kesian kat mak.. kesian kat anak bungsu abh yg sampai sekarang tak ada arah tuju.. kalau abh ade.. Lin tak liar.. mak tak susah hati..

Abah.. semoga.. abah tenang di sana.. tiada apa yg anak abh boleh buat.. hanya Al Fatiha dan doa ibu bapa anak abah hadiahkan...


AL-FATIHA

Dalam Kenangan

Mohd Noor Bin Othman
1939-1993

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥





We have been married

Daisypath Anniversary tickers

daisy path - Ditakdirkan Bercinta

Daisypath Anniversary tickers