Nuffnang

click as much as your heartbeat is beating....

Friday, February 25, 2011

Merokok adalah haram "kenapa masih menpertikaikan lagi"


Merokok adalah haram "kenapa masih menpertikaikan lagi"

Antara Fatwa merokok itu HARAM ialah Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Hal Ehwan Islam Malaysia kali ke 37 yang bersidang pada 23 Mac 1995 di Kuala Lumpur.

Fatwa yang termasyur di seluruh dunia iaitu Al-Marhum Mufti Saudi, Syeikh Abdul Aziz bin Baaz

Fatwa Al-Azhar terdahulu iaitu Syeikh Abdullah Al-Masyd (Ketua Lembaga Fatwa Azhar), Dr. Ahmad ‘Umar Hashimâ (Naib Canselor Al-Azhar) dan lain lain.

10 SEBAB MENGAPA ISLAM MENGHARAMKAN ROKOK

1. Rokok menjejaskan akal (mental)

2. Rokok membahayakan kesihatan fizikal

3. Rokok membahayakan keselamatan diri dan orang lain.

4. Rokok membahayakan keturunan

5. Rokok mengganggu manusia lain.

6. Rokok menimbulkan akhlak buruk

7. Rokok mensia-siakan waktu hidup

8. Rokok bercanggah dengan maruah keislamana

9. Rokok membazirkan harta (wang)

10.Rokok mengandungi dadah (nikotin dan arak)

Sedkit sebanyak dari

Dr. Abu Bakar Abdul Majeed

Pusat Racun Negara, USM

Di negara-negara sedang membangun seperti Malaysia, usaha-usaha mencegah perbuatan yang merosakkan kesihatan masih lagi belum dapat dijalankan dengan berkesan.

Di Australia, umpamanya, pada sepertiga bahagian hadapan kotak rokok tertera huruf-huruf besar: MEROKOK MEMBUNUH - Amaran Kesihatan Kerajaan. Malah perkataan-perkataan ini lebih besardaripada jenama rokok itu sendiri.

Pada bahagian belakang kotak rokok pula tertulis sekali lagi amaran tersebut, yang disusuli penerangan berikut: Di Australia, merokok menyebabkan lebih banyak penyakit dan kematian awal daripada penggunaan dadah-dadah lain. Merokok menyebabkan lebih empat kali ganda kematian daripada yang disebabkan kemalangan jalan raya.

Pada bahagian tepi kotak rokok juga dinyatakan: Asap dari setiap rokok mengandungi tar asap yang apabila termeluap mengandungi pelbagai bahan kimia, termasuk sesetengah yang menyebabkanbarah; nikotin sejenis dadah beracun dan menyebabkan ketagihan; dan karbon monoksidasejenis gas yang mampu membunuh dengan mengurangkan keupayaan darah membawa oksigen.

Demikian, betapa terperinci usaha penyampaian maklumat yang diberikan kepada pengguna yang masih mahu memperjudikan kesihatannya. Penekanan terhadap kebebasan memberi maklumat yang amat berbeza ini menimbulkan satu persoalan yang membingungkan. Adakah nilai nyawa penduduk negara-negara membangun lebih murah daripada negara-negara maju.

Dewasa ini ramai yang bercakap tentang rokok atas dasar fakta. Ini yang terbaik. Tetapi tidak kurang pula yang cuba memutarbelitkan kenyataan dan masih ada yang meragui pendapat pakar-pakar perubatan tentang bahaya merokok. sya ambil sikit je dari Dr.abu bakar sebab terlalu panjang atikel dia...

Untuk renungan bersama bagi orang islam.. Firman Allah s.w.t. :

"Dan janganlah kamu membunuh diri kamu, sesungguhnya Allah Maha Penyayang" (An-Nisa' : 29)"

Hadith Rasullulah s.a.w. :

"Siapa yang membunuh diri dengan meminum racun, maka racun itu akan tetap berada di tangannya dan diminumnya dalam neraka jahanam"

tinggalkan lan rokok durjana.. selagi hayat di kandung badan...

"Apa alasan kita kepada allah swt.. jika kita mati kerana ROKOK!"


Artikel atas ni aku copy kat blog mmber aku si Eyna. Baru2 ni aku tgk kat tv, JAKIM dan perbadanan ape tah sedang mengkaji lagik untuk istiharkan rokok itu haram... cepattt lah kaji.. aku nak tampal beso2 kat bilik aku........

Entry ini khas utk my sayang....



Thursday, February 24, 2011

Telemovie Isteriku Zulaikha

video


Semalam ko tau, lama btol aku setia dgn TV3, smlm aku derhaka, aku tengok TV9. Sebab ternampak Sharifah Amani berlakon, tapi bukan itu yg aku interested tapi jalan cerita dan cara penggambaran aku sukaaaa sgt tang dia flashback..... kelakar giler....

Aku tengok cite ni dah part si Abang atau lakonan Ungku Ismail, ape? tak kenal? tu lelaki dlm promo tu byk muka dialah tu, dia kan dah glamer kat drama Malaysia. ok sambung. Aku tgk part dia dah start cerita problema dia kat staff sape tah nama dia yg belakon cite mantera ko yg bomoh2 tuh... Si Abang menceritakan betapa cintanya pada ex dia lakonan Sh. Amani sebagai Adik, di mana cintanya di halang oleh ibu si Abang. Dalam masa tu jugak dia rase kasihan pada isterinya yg sgt ikhlas cintanya pada dirinya.

Si Adik dan Si Abang bermadu kasih semula walaupun telah tau isterinya Zulaikha lakonan Nurkhiriah, as good wife, dalam diam, dia follow jugak suami dia buat ape kat luar. Sampaikan time tau dia pregnant pon suami dia tak tahu Zulaikha ada problem kalau mengandung.

Sampai satu ketika Si Adik minta kata putus dari Si Abang, kalau mau kahwin dgnnya, kene ceraikan isterinya. Si Abang sanggup saja. Tapi bila balik umah dia sendiri tak terucap kata2 utk melafazkan cerai ker atau kata nak kawin lagik.

After that day, Zulaikha dan Adik bertemu dlm sebuah kedai, dorang kenal ekceli, bersembang2... sampai mereka nak berpisah balik, si Adik ada kata.. Cinta tidak semestinya bersatu dan Zulaikha plak kata, kebahgian yang dirampas pasti akan kebahgian kembali.. eh ye ke dia ckp gitu cam ayat belit.. alah lebih kurang.. aku tgh feeling giler tgk....

Lepas pisah si Adik ade janji nak jumpa si Abang, rupanya2 masing2 nak say sorry, masing2 tidak mau merosakkan kebahgian Zulaikha.. Malam yg Abang kata sanggup ceraikan isterinya, ekceli Adik just nak tgk si Abg ni setia ke tak, malam tu jugak Adik call mak dia yg dia terima pinangan yg mak dia aturkan di kampung.

Selama ni, Zulaikha tau hubungan Adik dan Abang, dia telah aturkan pinangan utk suaminya dalam diam. Dia rasa dialah perampas kebahagian mereka.. sadisnya..huhuhuh. then ketika Abang dan Adik disatukan, Abang dapat panggilan yg isterinya tenat. Barulah dia tau, yg isterinya ada problem kalau pregnant.. hah padan muke ko...

So, cam biase lah cerita melayu, cam tahu nak mati leh siap2 tulis surat..... tapi aku suke.. sbb aku nangis sampai kuar air mata dan air hidung.. dalam surat tu dia cerita dulu masa kecik, Si Abang panggil Zulaikha 'Adik' tp mungkin dia dah lupa... tp lepas dia tahu si Abang kawin sebab terpaksa, hati pun lulur, sementelah dah tahu sakitnya, dia pon mahu satukan dgn cinta lama suaminya... gitulah akhirnya.. aku punya bantal basah.... huhuhuh... best ar cite nih... nak tgk lagikkkkkkkk..... srooottttttttttttttttttttt

Ei, bukankah nama Zulaikha tu yg menggoda Nabi Yusuf, kenapa still org suka nama itu?

Solat jangan tak solat

Ini adalah entry untuk pengajaran semua... hehehe kelakar.. lom cite dah kelakar... Semalam... aku bgn pagi pukul 6.05am, dah azan subuh pandang kiri adelah anak aku yg comel lote tido dgn pulasnya... pandang kanan nampak hubby aku tido kat bawah, balik lewat sgt. aku tengok dia tido ngereng, tgn cam terpeleot sbb tak de bende nak polok.... tgk jam aku rase kejut dia kol 630am jelah nanti, so aku cari bantal kat kepala katil, aku swing laju sekali terswing sekali frame gambo aku zaman seksi melanting .. tummm ketepek...

Arggggggggg..... tepek atas dahi hubby aku, dgn lajunya aku angkat frame letak tempat asal dan terus sapu2 kepala dia dan minta maaf. Tiada kata2 cuma mengerang sakit... (eleh sikit jek) ...

Pastu aku cabot gi wuduk, pas solat dia termanggu duduk... raba2 dahi... owhh cam ada darah.. aku gi cakap ade darah.... baru je dia nak berleter aku dah sediakan jawapan..


"Bang sebelum abg ckp ape2 biar ayg explain, ayg dlm hati nak abg selesa tido sbb tgk tgn abg terpeleot, ayg nampak bantal terus tarik terus terkena frame terus melanting"

"Ker ayang saje hempok" huby aku cm tak puas hati

"Mungkin Allah bagi petanda, suruh abg bgn solat subuh bukan makin sedap tido, dah azan pon"

Kikikikiki.. aku ketawa kan... dia pon sennyap jek.

Lepas tu pagi ni dia baru tahu frame yg size photo A4 yg hentam kepala dia, dia ingat yg kecik jek sbb dia nampak frame kecik ada atas katil..... hubby aku ckp.. kalo dia tahu yg besar, time tu gak dia bgn amek frame hempok aku.... hampes..... tu lah... payah sgt nak solat subuh.. ameko... kakakakaka.... ape? tk kelakar.. tak kelakar sudahhhhhhhhhhhh....

Wednesday, February 23, 2011

JOM JOIN FACEBLOG


SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH


Edit

Monday, February 21, 2011

Raesa mabuk

INI MUKA BUDAK KAKI MABUK




Setelah dua kali bawak jalan jauh sket pakai ekon, Raesa muntah. Adoiiii spisis abah dia derrrr... 1st aku balik reunion, dia muntah time tido.... kalo time tidolah payah.. sebab mata dia tutuppp jek... peh tu nangis..kesian, semua mknan dia keluar balik.

2nd time hari sabtu lepas. Aku gi anta rombongan tunang utk ank sedara aku kat Felda Bukit Batu. Aku tak riba Raesa, dok kan atas carseat, sekali dia cam boring, so dia mintak 'mey mey' dia, aku plak bagi susu dia atas carseat, baru separuh minum muntah tak ingat... adoiiii dah lah tk bw baju. Nasi kaler aju tak terjejas tp bau masham muntah melekat daaaa... So aku mintak minyak wangi akak aku, ilang lah sket bau....

So dgn ini, kalo jln jauh bawak Raesa, kene lah sediakan payung sebelum hujannnn..

Fasal pertunangan ank sedara aku, aku cita len kali.. gambo tak upload lagik....

Saturday, February 19, 2011

Doa mengharap anak / kenalan anda hilang rasa untuk melakukan maksiat.

by Ustaz Zahazan Mohamed on Tuesday, December 21, 2010 at 5:41pm

Letak tangan di dadanya, dan bacalah doa ini: (Jika sukar membaca, copy, pastekan di atas microsoft word anda dan besarkan saiz tulisan)

اَللَّهُمَّ اغْفِرْ ذَنْبَهُ، وَطَهِّرْ قَلْبَهُ، وَحَصِّنْ فَرْجَهُ.

Maksudnya: “Ya Allah, ampunilah dosanya, bersihkan hatinya dan peliharalah kemaluannya”

Riwayat Ahmad no.22265

Doa ini dipetik dari sebuah hadis daripada Abu Umamah r.a, ketika seorang pemuda mendatangi Rasulullah SAW untuk meminta izin berzina. Rasulullah SAW tidak terus memarahi dan melarangnya, namun Baginda SAW memberikan analogi untuk mengugat perasaan lelaki tersebut dengan memberikan soalan:

apakah kamu suka bila perzinaan itu dilakukan terhadap ibumu?”

tentu saja dia menjawab tidak suka, manusia manakah yang mahu ibunya diperlakukan begitu. Lalu Rasulullah bertanya lagi secara berurutan, apakah ia suka bila dilakukan terhadap anak perempuannya, saudara perempuan dan makciknya. Pemuda tersebut kemudian sedar tentang impak buruk zina dalam masyarakat lalu terus bertaubat.

Jaga 7 sunnah Nabi Muhammad saw

Cerdasnya orang yang beriman adalah, dia yang mampu mengolah hidupnya yang sesaat, yang sekejap untuk hidup yang panjang. Hidup bukan untuk hidup, tetapi hidup untuk Yang Maha Hidup. Hidup bukan untuk mati, tapi mati itulah untuk hidup.

Kita jangan takut mati, jangan mencari mati, jangan lupakan mati, tapi rindukan mati. Karena, mati adalah pintu berjumpa dengan Allah SWT. Mati bukanlah cerita dalam akhir hidup, tapi mati adalah awal cerita sebenarnya, maka sambutlah kematian dengan penuh ketakwaan.

Hendaknya kita selalu menjaga tujuh sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

Pertama, Tahajjud

karena kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.

Kedua, membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari

Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.

Ketiga,

Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu shubuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke masjid, karena masjid merupakan pusat keberkahan, bukan karena panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

Keempat,

jaga shalat Dhuha karena kunci rezeki terletak pada shalat dhuha.

Kelima

jaga sedekah setiap hari.

Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.

Keenam

jaga wudhu terus menerus karena Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu shalat walau ia sedang tidak shalat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah”.

Ketujuh, amalkan istighfar setiap saat.

Dengan istighfar masalah yang terjadi karena dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

Dzikir, kata Arifin Ilham, adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berdzikir pula, oleh karena itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya.

“Dzikir merupakan makanan rohani yang paling bergizi,” katanya, dan dengan dzikir berbagai kejahatan seperti narkoba, KKN, dan lainnya dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat hewani yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.

Oleh : HM Arifin Ilham

Thursday, February 17, 2011

Contest Diet


SAPA2 YANG SUPER SIZE KAT SINI BOLEHLAH JOIN CONTEST DIET DEKAT BLOG SAYA LAGIK SATU.. JOIN JANGAN TAK JOIN

http://meandslimming.blogspot.com/2011/02/contest-diet.html




Wednesday, February 16, 2011

Yang Terpuji

Salam Maulidur Rasul. Cuti semalam. Wat ape aritu?... aku tgk tv3 dari pagi, dari MHI, Al Kulliyah, Jejak Rasul, WHI, semua boleh di katakan berkaitan dgn Maulidur Rasul, pehtu mak aku bukak CD Selawat Nabi.

Ok, ekceli aku nak cite drama YANG TERPUJI malam tadik. Ermm bukan cerita itu, dari kehidupan terjadi di keliling aku. Aku tak mo lah mention anak sapo. Tapi ini jadikan pengajaran.

Namanya indah bermula dgn Muhammad yg bermaksud Yang Terpuji. Belakang tak yah bagi tau lah, tp tetap indah. One day Muhamad di lahirkan, pulak cucu pertama di beri nama bermula dgn Muhammad, jadi dipanggilnya Mamat... naif, semua tak tahu maksudnya. Lepas Muhammad berusia sethn lebih, dia bergaduh dgn sepupu perempuannya yg tua 8bln. Ditolaknya Muhammad sampai jatuh dan menangis. Sebelum ni, mmg biasa pon tgk keletah mereka bergaduh. Tetapi, ibu si Muhammad terasa dan terus berkata tanpa fikir....
"nanti mamat dah besar biar jadi gangster, biar dia pukul semua"

Kata2 kita ibarat doa, kalau lah kata2 itu Allah berkata Kun Faya Kun?

Hari demi hari Muhammad membesar, setelah pindah ke sekolah pelajaran dia lebih baik, malah menjadi pelajar terbaik di sekolah agama, malah lulus dgn baik di sekolah Agama Khas. Pernah sekali, dia menerangkan pada keluarganya dan saudara maranya. Ustaz dia berkata, jangan panggil Mamat, maksud Mamat ialah mati. Sesetengah saja berubah panggil kepada nama keduanya, tapi yang telah biasa, tetap memanggilnya Mamat, malah dia sendri selalu tersasul bahasakan dirinya Mamat. Walau Muhamad menjadi pelajar terbaik di sekolah agama, tapi pelik, Muhammad susah bila di minta solat, ada saja alasan dan dolak dalik... Sekolah Menengah pelajarannya tidak sebaik di sekolah agama. Malah sgt merosot bila di tingkatan 4. Sudah penat ibubapanya memantau anaknya ini, sedangkan adik2nya seramai 5 org di bawahnya tiada pon berperangai macam Muhammad. Ponteng kelas ( sekolah asrama), pernah di gantung sekolah 1 minggu kerana mencuri henpon kawan tetapi tidak balik ke rumah. Ibu bapa ingat dia baik di sekolah. Kerana malu, bapa Muhamad telah keluarkan Muhammad dari asrama penuh dan sanggup menghantar ke sekolahnya tiap2 hari. Tapi sayang, hilang ibubapa Muhammad dari pandangan, terus dia ponteng sekolah bersama kawan2 yang sekepalanya.

Tiap petang tetap balik ke rumah neneknya sebelum di jemput oleh ibubapanya. Bermula kisah duit neneknya kerap hilang. Mencuri henpon dan duit makcik2nya sendiri. Sekarang Muhammad di tingkatan 5, masih sama, tetapi dia bagai di larang masuk ke rumah neneknya kerana tidak mahu ada kes kehilangan duit lagik. Tapi memang benar, sejak itu, memang tiada duit yg kehilangan. Cuma sikap teruk sekolahnya masih sama. Apa akan terjadi di masa hadapan Muhammad, adakah akan berubah lebih baik? atau lebih teruk.

Moral : Doa ibu bapa. Panggillan nama. Ibu bapa itu sendiri. Ibu bapanya sendiri asyik suruh anaknya elajar dan belajar, tapi solat, diri sendiri pon tak lepas. Kata2 ibu bapa pada anaknya ibarat doa. Sentiasalah berhati dalam melafazkan kata2 utk anak, biarlah yang baik2. Panggilan nama itu sendiri. Kasihan kalau Muhammad di panggil Mamat, maka mati lah jiwa dan hatinya. Aku berdoa dia menjadi baik dan berjaya di masa hadapannya



Saturday, February 12, 2011

Mee Rebus ala Haji Wahid


ni entry lapok yer... asek lupe jek nak post..

Aritu, huby aku dia tercraving mee rebus lepas balik keje, sebab aku kata tak masak.. maggi boleh? kakakak, then dia cakap nak mee rebus.. so aku cakap lah.. ok.. sat gi beli.. dalam otak aku nak pow sekali nasi goreng kampung pedas2... peh tu dia jawab ala ngade2... tak mo... nak ayang ,masak....... Haissshhhh.. pandai sgt nyer aku nak masak kan... so ckplah.. mana lah ayang geti masak... so ape lagik maggi kari asam laksa aku buatkan.. heheheh..

So aku plan lah buat separais utk dia.. penat aku google, mencik aku tgk resipi yg sgt2 complicated... cari punya cari2 aku jumpa resipi yg glamer kat johor.. iaitu Mee Rebus Haji Wahid. Bahan pon simple2, original resipi aku copy kat sini. Leh lah tgk2 lauk pauk lain2 yg sgt mengoda jiwa ye... sini aku kopipes kan jugak... aku dah siap2 follow blog budak nih..

RESIPI MEE REBUS HAJI WAHID

Bahan-bahannya ( aku buat separuh bahan ini)
2 kilo mee kuning, dicelur
1/2 kilo daging, dihiris halus ataupun tetel
4 biji keledek, direbus dan dikisar
1 cawan tauchu, dicuci dan dikisar
3 ulas bawang putih, dikisar
3 biji bawang merah, dikisar
1 inci halia, dikisar
1/2 cawan udang kering, dikisar
3 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik
5 sudu makan rempah kari daging
garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
minyak untuk menumis

Bahan Taburan Tepung Udang Kering
1/2 cawan udang kering, dikisar
80g tepung gandum
¼ camt serbuk kunyit ( tak masuk sbb dah abes)
garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng

Bahan Hiasan
tahu yang digoreng, dipotong kecil
daun sup, dimayang
bawang goreng
telur rebus, dibelah dua
lada hijau, dipotong bulat
taugeh, dicelur
limau kasturi, dibelah dua

Cara Menyediakan

Cara-cara untuk Tepung Udang Kering
Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata. Cara menggoreng ada teknik sikit. Bancuhan tepung direnjis pada minyak dan goreng adunan sehingga garing. Angkat dan toskan. Minyak kena banyak untuk menggoreng tepung ini.

Cara aku : ape daaaa renjis2, tak jadik ler , blom renjis kali ke dua dah hangus, aku just amek sudip yg ade lobang2, rendam myk panas, then rendam dlm tepung then celup dlm myk panas sambil goyang laju2 sudip, cara kedua aku siram nipis2 keliling kuali cam nak buat rempeyek, nnt leh pecah2kan)

Cara-cara untuk Kuah
Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik. Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering yang telah dikisar hingga naik bau. Masukkan rempah kari kacau rata, kemudian masukkan tauchu dan keledek yang telah dikisar bersama dengan daging. (selalu tauchu dan keledek yang dikisar kita letakkan air untuk senang dikisar) jadi tak payah tambah air takut kuahnya tak pekat. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.

Cara aku : aku main belasah semua aku main blender kecuali, serai, lengkuas, garam gula n serbuk perasa ( aku guna Cukup Rasa Maggi). Daging aku blend separuh jek, yg lain masuk je dlm periuk. Kene pandai sukat gula ye utk sedapkan kuah.. aku ske ade manis2 sket...


Cara untuk menghidang
Hidangkan mee yang telah dicelur bersama taugeh. Tuangkan kuahnya dan kemudian hiaskan dengan tahu goreng, daun sup, bawang goreng, telur rebus, lada hijau, limau kasturi dan tak lupa juga taburan tepung udang kering.


Well, aku post entry ni pon sbb sepupu aku ade tapau mee rebus haji wahid nih, so bile aku comparekan aku msk dan ori mee rebus di beli ni, aku rasa AKU MASAK LAGIK SEDAP OIII .. KAKAKAKAKA.... ehem.. behave urself cahayer...

Pehtukan... ade plak minah ni nak sabotaj aku sbb dia kata mee rebus haji wahid adelah pak cik dia punya, that y lah aku gi besday anak dia ade mee rebus bagai.. rase pon familiar... heheh.... sori lah... MISZ ANIM.... rase tak serupe pon... budak yg membongkar resipi ni still tak dpt rase samer pon.. jgn takut.. sbb aku rasa mee aku lagik sedap... hehehehe

Sambung balik cite kat umah aku. Mak aku kata tumbs up... siap dia leh bagi jiran lagik.... adeh mak.. org buat 1/2 bahan jek, sbb ingat tak sedap.. hehehe.. so hubby plak hari ahad tu dia keje, siap semunyik2 kuah mee sbb takut habis.... huby pon kata... tumbs kaki up.. gagagagagagaga....

Masa cuti CNY pon aku kene kerah masak kat umah MIL aku... yang byk berulang ko tau sape? si biras aku yg bungsu tu.. adehhhh.. dia kata makan mee cepat lapo... ceh.. bagero


Annoying Facebook Status

Annoying Facebook Status

For people who have Facebook account I bet you guys read lots of nauseous, queasiness, annoying and irritating status from all your friends each and everytime you logged in. And I know even your bestfriend do that. Yeah it is true that freedom of speech should be uphold and it is applied in Facebook. But nowadays it seems that everyone is abusing and mistreating their rights to say.

There is philosopher, attention searcher, spoil brat, location updater, lyricist, politician wannabe n so much more. Everybody wanna be annoying. Even I sometimes did not realise that I have been kinda annoying. Guess annoyance is trending now. So today in the name of annoyance I would like to share the list of annoying Facebook status that I have encountered. For me annoyance is so subjective. I wonder if there is any freedom of not-to-know. I think it is listed under freedom of rights. By the way, unfriend button is created for a reason. Just in case you forgot.

"Kenapa la aku dilahirkan hensem lagi bergaya. Susah nak layan awek-awek selalu ajak dating ni. RIMAS!" (THE ANNOYING BASTERD)
"Mama, nak Blackberry!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" (THE GO GETTER)
"Chillin at Pavilion with Bedah and Senah." (THE LOCATION UPDATER)
"Moto gua laju, jom main sekilo." (THE REMPIT)
"lolololololololololol" (THE SUDDEN LOLER)
"Life is for people that are tough, cause life is tough and only tough people can live this life." (THE PHILOSOPHER)
"Babi! Pantat! Lancau! Nate! Sunni! Kunji! Pundek! Chu! Amput! Sohai!"
(THE 1Malaysia CURSE)
"Siapa takde kelas esok? Siapa? Siapa? Aku ada satu je" (THE QUESTIONER)
"Arggghhhh!!!" (THE ONE WORD MISTER)
"Sakitnya hati kena dump dengan jantan sial tu.Sumpah tak nak couple lagi"
(THE BOYFRIEND SEARCHER)
"Hari ini kau datang riang
Tersenyum buatku senang
Kau hias dirimu
Membuat hati bertambah sayang"

(THE LYRICIST)
"............................." (THE DOT MASTER)
"Liverpool will win this year! YNWA" (THE FICTION BELIEVER)
"Ada sesiapa tahu mana nak cari perempuan melayu terakhir?"
(THE KNOWLEDGE SEEKER)
"Just got home from shopping. Zara, Gap, Topshop, Guess, all invaded!"
(THE SHOPAHOLIC BRAG)

THE WINNER IS

"Menci uh bila owg kap itew uat aket aty, ase nak umbuk jew. ta uke"
(THE PELAT SPELLER)


# It is called status for a reason.

source : http://fromglassesandlenses.blogspot.com/

Friday, February 11, 2011

TIRAMISU ..Happy Ending



Sinopsis DramaTiramisu
TIRAMISU mengisahkan cinta antara dua insan yang sudah berkawan rapat di zaman sekolah, Melur (Sharifah Amani) dan Dani Mirza (Pierre Andre). Walaupun Dani seorang pelajar lelaki yang popular dan diminati oleh ramai pelajar perempuan tetapi Melur yang baru berpindah ke sekolah tersebut tidak meminati Dani seperti pelajar lain. Ini membuatkan Dani ingin mendampingi Melur dan berkenalan dengannya.
Sebenarnya, Melur mempunyai masalah keluarga kerana abang iparnya seorang kaki judi. Malah, Melur sering diganggu oleh pemiutangnya dan Dani telah menyelamatkannya. Sejak itu, Melur dan Dani mula berkawan. Terdapat keserasian antara Melur dan Dani tetapi mereka tidak memikirkan soal cinta kerana usia masih muda.

Dani menyimpan cita-cita untuk menjadi seorang Chef Pastry walaupun ibunya, Puan Gai (Sheila Mambo) mengharapkannya menjadi seorang peguam yang berjaya. Melur sentiasa memberi sokongan kepada Dani dan mencadangkannya supaya memujuk ibunya dengan membuatkan kek Tiramisu. Akhirnya, Puan Gai mengalah dan menyokong cita-cita Dani.

Sebelum Dani menyambung pelajaran ke London, Dani berjanji sekiranya mereka masih bujang pada usia 28 tahun, dia mahu mengahwini Melur. Melur terharu. Mula-mula, mereka masih berhubung melalui emel. Lama-kelamaan, mereka terputus hubungan dan membawa haluan kehidupan masing-masing.

Beberapa tahun kemudian, Dani telah kembali ke tanah air sebagai Chef Pastry terkenal di London. Dani bercadang untuk membina empayar di Malaysia. Selain itu, Dani juga mahu mencari Melur namun kecewa kerana Melur telah berpindah. Lyana (Tania Hudson) yang meminati Dani sejak zaman persekolahan masih terpikat dengannya dan menaruh harapan supaya Dani akan jatuh cinta dan mengahwininya suatu hari nanti.

Dani dan Melur pernah berselisih beberapa kali tetapi tidak pernah bertembung muka. Suatu hari, Dani terserempak Melur bersama seorang budak perempuan, Ayesha (Mia Sara Nasuha). Dia berasa kecewa kerana menyangka Melur telah berkahwin. Sebenarnya, Melur berkorban untuk keluarganya selepas kakaknya bercerai dan bekerja di Singapura.

Sejak itu, Melur bekerja di kedai bunga dan menjaga anak saudaranya, Ayesha. Walaupun Dani dapat tahu bahawa Melur masih bujang tetapi Faris (Zain Ruffedge) tidak pernah berputus asa untuk memikat hati Melur telah mengaku dirinya sebagai teman lelaki Melur. Sekali lagi, Dani memilih untuk mengundur diri.

sumber : gua.com.my

ni aku sambung plak dgn ayat aku sirik

Melur kebetulan bertemu dgn Zain (Zoul Ariffin), sejak itu Zain cuba rapat dengan Melur. Jadi Faris beralih arah pada Lyana. Sejak itu Melur asyik mention yang dia dan Dani only friend. Padahal dalam hati still ade taman.

Kemudian Dani bertemu dengan Tina (Fouziah Gous) sehingga mereka merancang mendirikan rumahtangga, tetapi Melur mensabotaj perkahwinan mereka kerana dia rasa dia berhak bersama Dani berbanding Tina.

Last2 Dani memilih Melur dalam hidupnya...

Hahahahhahaha.. tak complete aku cite.? kalau nak complete tengok sendiri dekat www.tonton.com.my


My comments

Sangat teruja dgn pelakon utama. Pelakon layar perak bertemu di drama. Cite ni macam ala2 My bestfriend's wedding. Kalo aku jadi Melur pon tagih janji.. heheh... Suke jugak watak2 pembantu, Benny pon kelakar, tak boleh simpan rahsia, Zain asek tayang macho tahap tak boleh blah aku tgk.. Faris and Lyana couple yg secocok pada akhirnya... Tapi watak yang aku rasa dorang ubah secara drastik ialah watak abg ipar Melur. Arwah Faizal Yusoff. Tgk awal cerita mmg kelakar watak dia yg asek tak de duittt jek... Aku tak rase cite ni awal2 begini, mesti dorang buat rombakan setelah pemergian beliau... tiba2 jek akak Melur and suaminya pindah keluar, lepastu cerai and ade anak satu.... hmmm... sedih.. kalau watak arwah ade lagik, lagi berseri cerita ini.

oklah... aku bagi 4.5 star dari 5 star.



Senarai Pelakon Drama Tiramisu.

Pelakon-pelakon yang membintangi drama Tiramisu ini ialah


Sharifah Amani (Melur)

Pierre Andre (Daniel Mirzan)
Tania Hudson (Liana)
Shiela Mambo (Puan Gai)
Rahhim Omar (Pakcik Sam)
Zain Ruffedge(Faris) Zoul Ariffin (Zain),
Fouziah Gous (Tina)
Angel Nazri (Benny)
Arwah Faizal Yussof (Alias)
Dira Abu Zahar (Intan)
Mia Sara Nasuha (Ayesha)



dan watak2 yang seperti di bawah ini.. lupe plak nama dorang.. hehe

Kat bawah ade beberapa gambar dalam beberapa babak dalam cerita ini..



Dani tengah fening memikirkan kenapa Melur sabotaj wedding dia.




ni time dalam mimpi Dani.. hehhe




ini masa intro drama ni....


Liana tgh nak kena kan Faris jadi driver dia ke sana sini


ni mak paten.. hihih


discusion Tina and Dani kat bakery shop Dani


ini Zain... tie 1st2 jumpa Melur.. tgk mucles dia.. pergg x boleh blah


mak ayah Tina


Happy Ending.. Dani dan Melur disatukan


Saya sgt puas hati dgn drama kerana ini tak pernah membosankan.... GOOD JOB


Wednesday, February 9, 2011

Cuti CNY 02.02.11 - 07.02.11


malas tol nak apdet sbb keybot ni hurup M dgn B ade prob.... sorilah kalau ade word yg terpelik sket macam.... ak.... ekceli mak... gitulah yep... aku sedaya upaya checking spelling nnt.

Aku cuti dari 2hb, biase tiap tahn kene keje eve cny, tp kali ni tutup... b4 tutup opis org HQ memokak nak report mesti email 7hb. Perancangan cuti ni mmg hampas. kompem punya dok bercuti 4hari 3 mlm di rumah mentua. 2hb aku gi klinik luar kat HSA, Raesa batuk kahak... so aku sampai umh MIL ptg lepas hantar mak n zahid kat umah abg aku kat pontian. Mak aku surendder lah, malas nak ajak gado aku soh stay kat umh.

b4 sampai umh mentua aku, aku singgah mcd, bli ayam spicy 1 set for huby, 1 set regular for sape2lah dgn bubur. Tapi yg regular kene mkn otw gi umh mil. tinggai peha jek. Sampai sana ade mak mentua aku @ mil, iras bungsu n ank dia 2 org. Sengan nak mkn depan dorang.... tp last2, budak2 bukan tahu... dorang hangkut gi depan mak dia... so aku bg peha aym tu, bubur utk Raesa, yg spicy simpan utk huby.

Soknya kamis, ade tetamu lak... tak kenai lah... tp cam haram lah dia kata biras aku tu anak aku.. cibai.. tau lah ko jenis kecik2 gatal nak kawin, ank dah besor ranjau... so.. silelah biras aku tu serve air.. mls aku.... lagipun aku dah masak mee rebus... ptg lak abg ipar aku sekorga dlm... ni yg aku benci, rumah dah sesak. baik aku tak yah tido sini.... tapi oklah.. bini abg ipar aku tu pagi2 jadik bibik, ayam aku beli tu dia buat kari, peh tu buat roti jala.. byk ko.... nasi grg, pastu asam pedas dia mmg mabeles... so mmg makannnnnnnnnnnn jelah seharian tu... mencik...

Aku dah war-warkan... sabtu aku kerja... ye aku kerja sbb nak buat report, so isnin aku leh senang lenang.. hehehe.. tapik, hari jumaat dorang pakat balik.... haram btollah.... so aku kene buat plan B. pas huby salin pempes mak dia, aku semua balik, sok pagi huby hantar aku keje, pehtu hubby dtg utk mandi kan mak dia... Nasib ade ank sedara 2 org.. kalo tak ... kompem tak balik n aku tak keje...

Pastu aku nak balik mlm sabtu pas huby salin pempes mak dia, tp tiba2 mak dia kata, soh masukkan kete aku dlm park... alamak... wa park luar senang nak balik nnt.... so kol 12am baru aku masukkan... RAesa tak tido2.. layannnn..

Ahad, kol 8 aku dah kuar, gi bli perata, n bli bahan nak masak nasi ayam. gitu2 kol 11 lebih siap... tk lama kemudian, si biras bungsu dtg lagik, umh dekat sgt... main2 belon air... mkn2... pehtu ank sedara aku dpt call dari mak dia, soh dtg besday ank dia lepas zohor.. hoiyehhhh.. inilah masa yg aku tunggu2.. balas balik... kakaka.. masa besday ank aku ko tk dtg... so aku ckp.... oh tak boleh.. nak amek mak kat pontian, patut pagi dah pergi... ekeke... hubyy aku tau aku kelentong.. tp dia diam... lagipon dia demam.

Aku pon cepat2 berangkot brg nak balik... hubby tak byk tny, terus balik, tau tak yah amek mak aku sbb abg aku kat pontian akan hantar... kekekek....

So itulah percutian aku yg memboringkan... no vacation2... just 4d3n at Desa Harmoni Garden.. akakakaka.. bossan haku.. wekkk



We have been married

Daisypath Anniversary tickers

daisy path - Ditakdirkan Bercinta

Daisypath Anniversary tickers