Nuffnang

click as much as your heartbeat is beating....

Thursday, March 31, 2011

Birthday Plannig for mak




Hari jadi mak menjelma lagik... tahun ni mak dah 70 pada 07.04.2011. Kalo dulu sambut besday mak esok mesti cuti sbb ada public holiday Sultan Johor Birthday. Tapi bila Sultan dah berganti, so tak de lg cuti utk esoknya.

Aku dah planning, nak bli satey, kek, ayam goreng, soh akak ipar grg mee ker... tapi.... mak ckp semlm dia nak masak2 sedap sebab dia kata aku sebok nak diet2.. oh mak.. kalo gitu cara.. mane lah ade hari diet time majlis2 gini... gila ape.. ank mak still waras....

Paling geram sekali aku tny mak nak masak ape, dia tak mo jawab.. rahsia... ngeeee.. atleast aku leh arrange utk makanan tambahan lain... aku offer nak buat mee rebus haji wahid dia tak mo lak...

Akak aku lak nak tempah cupcakes... aku baru nak tempak oreo ciskek.. hadoiiiii... ker aku buat sirik jek.. rajin sangattttttttt..... tgklah mcmana.... aku rase thn ni mak aku nak hadiah je kot.. hadiah duit... tih tih tih tih....

So.. aku tak geti nak plan ape.... mula2 ajak gi buffet kat JB Catering dia takmo... skng na krahsia2... hadoi mak.... tak pelah.. semoga mak dikurniakan kesihatan yang baik, tenang hati dan perasaan, kelimpahi rezeki... aminnnnnnnnn



terlelap kat bilik aku time main2 dgn Raesa..... mak mak...

Tuesday, March 29, 2011

Raesa dah jalan

video


Raesa dah jln, ekceli lagik seminggu dia nak masuk 1 thn 3 bln dia dah pandai tatih.. tp sekarang.. dia dah pandai dah, nak lari pon boleh tapi terkedek2 lah.. konon dah laju lah tuh... sampai dapur dia menjelajah.. payah gak nak masak kalo org lain tak de nak layan dia... tak suke dia suke mengutip... ade sekali dia kocak air mop dlm baldi yg lom sempat aku kemas.. ngeeeee. bahye nyer kalo org lain tak de...

Aku ade upload vid dia tgh jalan.. senang hati, tp lom senag hati nak bagi dia jalan2 kalo kat mall ker. pasar ke... habis semua bende dia nak pegang.... .. oklah.. leh tgk vid dia katatas....

Thursday, March 24, 2011

Blueberry/Strawberry/Coklat Cheese Tart



Cheese Tart atau Cistat.... aku mula mengenalinya dgn Nina si minah sabah yg dok kat Pasir Gudang... suke tgk kek dia, aku order kek dan order sekali Cistat Bluebeery dia.. pestaim bli, fresh from oven kat umah dia... aku punya teranjat kerana betapa sedapnya cistat dia.. huk huk.. yelah.. b4 ni aku tgk org cina buat.. tak lalu aku nak rase... ni tgk org kita buat.. teringin... tp memikirkan kalori nya tionggi aku tak boleh lah nak bli selalu... tgkk jelah pic yg dia upload yg sgt menggiurkan...

Pastukan... kerana dia sudah bz, aku nak order pon dia tak terima... huhuhuh... sampai hati ko.. nasib aku tak pregnant.. kalo tak ngences bak kata orang jowo...

So aku pergi bli lah cistat kat giant.. cam hampeh rase dia.. filling kedek... lemau.... terpakse aku panas kan dlm oven utk crispy balik shells dia.... tapik.. sekali naik itam cistat aku tu.. uwaaaa...

Mungkin aku dah biase mkn fresh from oven, so aku sgt pelik bila org kata suka mkn cistat yg di chill kan dulu... gile ape.. org nak mkn panas2, crispy2... leh plak dia masuk esbox.. tp bile pk2, kalo tart nenas time raya aku leh mkn ala2 rapuh lemau bukan crispy, ape tah lagik cistat.. hmmmm tart.. ofcoz lah gitu ek.. bukan crispy. I tot kalo tak crispy shells dia maksudnya lemau.... dush.. dush...

Semalam.. aku bertuah kerana di pilih menjadik tester cistat yg diterbang dari KL.... miahaha... free nok.... sapo tak nak... dah lah aku 'sangap' cistat lama dah... si Intan dah berbisness cistat, hmm aku mmg full support dia dan dia pon tak sangka bisnes menjadi... dia pon dulu keje chef kat hotel.. no wonderlah dia tak yh nak masuk2 kelas belajar... jeles aku.. so ni dia cistat dia.. 1 st trial, so aku dah suggest kat dia, kene modified tang jem dia sbb sememeh melekat kat menutup packing, kene kemaskan. Tapi rase mmg sedap, betul .. mmg sedap lebih2 cokelat.. mmg tak boleh blah kalo mkn... dptlah 18pcs... 8 pcs aku mkn kat opis the rest hubby aku mkn... nanges aku dia tak tinggalkan pon...


ni gambor peh bukak dari pelestik courrier


ni peh lucut sokabar.. hehe... bau sudahhh


ni rupanya, time ni gigil2 tak sabo nak rase.. jem dia comot cikit, kene improve tu lebih kemas


ni tingkat 2, ok jek....... tak de yg berderai... so mmg leh post lah tart ni tp bukn utk org2 yg fussy, utk mkn2 ok jerk...


Okeh.. tumbs up.... yummyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy.. oh nak order? gi blog dia... klik kat SINI

Saturday, March 19, 2011

Food Steamer guwe.. lalalalalal

Aku lama btol teringin ade steam letrik nih.. kat umh ade pengukus yg besor gedabak leh muat kuih TALAM seloyang.. aku nak masak sikit jek, takkan nak kuarkan pengukus yg gedabak tu... aku kan gatal nak diet, konon2 nak mkn yg steam2, aym lah, ikan lah, dgn sayo.. sbb kalo sayo2 grg ni aku mls nak msk, so aku steam terossss.... 1st trial overcooked ar, baik ayam maupon sayo, maka sayo benyek.. tp telan jelah walo khasiat dia ilang kot sbb msk lama.. tak pe ni 1st trial, hari ni aku nak msk ikan plak kot... meh jom tgk food steamer aku nih, nak kukus botok2 pon boleh....


daun pandan utk buat air teh bila boring rase teh kosong.. eh slh cite, ni lah food steamer aku cap pensonic....




ni sayo nya, i like brocolli, cauliflower n apelagi satu tu kobis ek, semua organic okayyyy



ni ayam dada semata.... tak de marined2, next time aku buat lah bg rase, tp raesa suke...aku suap dgn nasi n sayo benyek tu... =)


nilah yg aku buat dinner mkn dgn black pepper sauce dan cili sos, sedappppp.... kenyang...

Friday, March 18, 2011

FIFFY BPA FREE



Sejak2 kuar brita botol BPa akan diharamkan pada 2012... rasa.. semua ibu2 cek btl masing2, yg tukar ade, yg lega pon ada sebab mmg dah pakai botol bpa free... aku byk btl bpa free brand safety plus, tapi ni utk storage breastmilk, sbb aku dah tak bf aku guna tuk susu raesa just belikan puting dia jek. Tapi dia nyer nombor and kaler kat botol tu kian luntur.. so tak nampak bile nak sukat air.... tu yg aku bli botol biase jek. Teringin nak pakai Avent yg wide neck tu tp ko tau lah Raesa, bukn sebarang puting dia nak.. nak yg kaler kuning yg bulat dan panjang. avent dah lah payah mesti nak pakai puting ori jek.. lain tak masuk kata org jual tu.. ye ke tak aku tak tahu lah...

So semalm time lunch aku gi Tesco Tebrau... byk jenama yg bpa free tp wide neck lah plak.. ade 1 ni jenama FIFFY. Cantik lak tu, BPa free, pink kaler... i like.... RM14.90 jek.. aku bli 1 dulu utk testing, so nampaknya Raesa sgtlah suke... plak aku dah tukar puting dia dari M to L, laju jek minum... adui Raesa, 2 hari lepas aku try bli Sustagen Coklat, sbb kalo susu coklat laju sungguh minum, yg ade sustagen dua kotak siap ade free gift blanket. so aku pon bli jelah dlm rm50++. Balik terus aku bancuh.. perggggg... baling botol.. uwa...... mungkin kenyang lagik kot.. try bagi time tido.. nyonyot sket.. baling dan mengamuk... hmm confirm... dia tak suke.. dia nak pediasure jugak.... tp stock tak de.. aku bg lagik susu anmum.. mesti tak abes 1oz dari 3.5oz.... kalo pediasure 4oz.. sekejap aje....

So aku pon bli pediasure dan harap berat Raesa pon naik. Senaik bill credit card mama ok.




Nilah botol dia dari depan.... hep Raesa.. satlah.. mama nak posing botol tu....


ni dari sisi, melengkung, senang susu nak kuar, tak yah dongak kalo susu sambil duduk.. ok ok dah nangis.. tak sabo nak susu pediasure dgn botol baru ek.....

Tuesday, March 15, 2011

Kakiku sakit dan dosa2 ku

Awal bulan 3 ni aku register gym dekat2 area keje aku, San Gym kot nama dia kat mount austin, 5 mnit je, tapi aku gi time lunch hour. Dari aku meroyan dpn pc jek, baik aku buat bende berfaedah. Juga awal bulan ni bermula lah diet contest yg aku anjurkan di blog aku yg lagik satu.

Sabtu yang lepas 5hb, aku tak keje, so aku gi gym. Raesa aku tompang umh bbstr dia jap...Hmmm ekceli hubby aku langsung tak tahu aku masuk gym, konon2 nak supraisssss, hampesss, konon nnt dah kurus baru ckp, aku kurus sbb aku masuk gym... kakakaka... dlm otak aku dah set ckp huby,


Dulu aku pernah mintak permission dgn huby aku agar benarkan aku keluar tanpa bagitau dia, sebab ayat dibawah ini..

"Dari Ibnu Abas ra. sesungguhnya seorang wanita dari suku Khat'am datang menemui Rasulullah SAW dan bertanya: Wahai Rasulullah, sampaikanlah kepadaku keterangan apa hak suami terhadap isteri. Baginda bersabda: Sesungguhnya hak suami terhadap isteri iaitu jika suami menghendaki dirinya sekalipun ia berada di atas kenderaan ia tidak menolak dirinya untuk memenuhinya, dan hak suami atas isterinya iaitu isteri tidak boleh puasa sunat tanpa izin suaminya, jika ia terus melakukannya itu hanya akan mendapatkan lapar dan dahaga dan tidak diterima puasanya itu, dan tidak boleh keluar rumah tanpa izin suaminya, jika ia tetap keluar maka malaikat langit dan malaikat rahmat serta malaikat azab akan mengutuknya sampai ia pulang."
(Riwayat Thabrani)


Aku tak maulah terjadi kat aku pada ayat yg aku besarkan itu walau pon aku kuar gi beli ayam, lupe call hubby aku. Untuk mengelakkan terjadi aku minta permission kat hubby agar benarkan aku keluar tanpa bagitau. Tu yang dia keluar ayat kat bawah...

" Abang izin kan ayang gi mana-mana tanpa bagi tau abg selagi ayang keluar tidak melakukan dosa"

Sooooooooo aku gi gym bukan wat dosakan, pakaian aku still muslimah. heheh.. dia pon tau kalo aku gi gym rupa aku macam mana, baju aku macamana...

Sabtu lepas ritu, aku dah sampai gym kol 1030am, sekali aku baru perasan kasut senam aku rupanya dah koyak rabak kiri kanan, patot org asek tgk kasut aku time aku wat treadmill, adehhhh malusssss, terus aku start enjin balik....maju teros ke Jusco utk bli kasut baru aku.. ermmm laki aku tak tahu ni, adakah termasuk dlm keluar tanpa ijin.. ermmm dosa kah aku tak bg tau aku bli kasot.... ???

Tapi dah pon sampai kat jusco sambil pk2 tu.. byk kedai aku masuk... last2 singgah kedai Al-Ikhsan, yg 3 kali aku kuar masuk, last2 beli kat situ jugak..... nasib ade duit pelestik... kalo tak..aku bli kasot cap chai jelah....


Disebabkan hari sabtu aku gym lebih2 sikit walau kaki aku dah sakit2, i tot mucle saja sbb biase kalo dah lama tak gym, mesti sakit2 badan. rupanya anggapan ku salah......

Hari Rabu lepas aku 1/2 day anta Raesa gi check up di klinik, lepas tu aku anta balik umh bbstr sbb aku tak sanggup dokong raesa utk gi idopkan lesen kerete aku yg dah mati dari bulan januari lagik.. heheheheh.... time tu rase nak mati naik tangga kat jpj, tp kene kontrol cun, kang org kata aku cacat kaki sebelah pendek ker, tempang ker.... tp terserlah jugak aku ketempangan.

Balik umh terus aku ajak mak aku gi ngurut. Aku yg tak suke kene urut baru kene sentuh dah jerit2.. tapi paling azab dia urut tang sakit tuh.... dia kata kaki aku masuk anginnnnn... byk bijik2 aingin kat kaki aku... adoiiii.. rase nak terajang2 dia mase dia picit2 bijik2 angin tu...

Sampai umh aku rase kaki aku lagik worse... cam bengkak semacam.... letak kaki camana rupa pon tetap sakit..... giler, aku telan painkiller 2 bijik. Tak nak baik pon walo dah sejam...

Dlm kol 9pm lebih hubby aku balik.... dia urut2 kan lagik pakai cream panas, tak rase langsung panas... dia amekkan ubt buang angin bg aku mkn, aiseh.. aku pon lupe mkn daaaa....

Last2 aku buat pengakuan.....

"Bang... ekceli ayang sakit kaki sebab ayang gi gym, ayang gym dekat area pat keje gi time lunch".....

"Ooooooo patot pon, kalau tau, tak hingin nak urut kaki ayang" muka hubby aku masam..

" Alah bang, kan abg kata, selagi sy kuar tak buat dosa abg ijin kannnnn"

Huby aku potpet2 pastu aku pon tak dgr sbb kaki aku sakit giler... tp lega lah plak lepas cerita.... sok pagi kaki aku dah rase ok sgt2, tp haku mlas nak keje... aku cuti lagikkk sampai ahad... Aku rase .. adakah sakit kaki aku ni berkaitan dgn dosa.. Dosa kah aku.. kikikikikih... sindiri makan pengat.. sindiri mau ingat....

Monday, March 7, 2011

Raesa Raesa Raesa





Lama btol aku tak buat entry utk dotter kesayangan hamba, sbb sebok dgn blog lagi satu, plus, camera tak de, so lepas ni ok sbb aku dah bli hp cap OKlah berbanding hp aku yg cap ayam tak membantu langsung.. kikiki...

Raesa akan masuk 1 tahun 3 bln esok. Sekarang dia makin ligat, paling teruk dia dera atok dia dokong bwk jln2 kat luar, asal atok dia nak anta masuk bilik je dia keras kan badan dan jerit tak mo masuk bilik, so aku abil kesempatan utk tido dulu.. hehehe... bad habit Raesa suka minum kopi.. ishhhh mak aku nih, so raesa pantang tgk atok dia bwk cawan dia sbb tau ada air kopi apetah lagik cawan tu transparent.. sanggup kejo sambil rangkak.

Makan amatlah payah, nasi putih dgn lauk, 5 suap tu dah syukurlah aku tgk, lain2 roti, lontong, nasi lemak, tp sekarang dia muak dah nasi lmk n lontong, dia nak berasakan tepung, mcm roti atau perata... kalo perata, jenuh aku nak layan dia mkn sampai sekeping... mihun sup pon, pengsan aku layan dia mkn hari sabtu, dah syok aku suap2 dia, dia plak nak pegang sudu, nak suap sirik, suap aku lagik... baju mmg kene tukar, padahal baru mandi.

BBstr aku ckp, lepas sarap dia minum milo, lunch ribena.... mlm pon ribena, susu anmum kalo buat 4 oz esti tak abes, tp kalo susu coklat pediasure... sekejap jek, siap belek botol lagik, ungkin hati dia berkata... wowww. susu apakah ini....

Jalan... rasa dia dah boleh jln... spontan berdiri.. tp marah kalo jatuh duduk terentak , sakit lah.. nasib ade pempes... probnya, dia penakut, atau malas nak jalan... biarlah, kang dh jln, aku plak sebok kejo.

Raesa dlm proses belajar part2 of body in english... ngeh ngeh ngeh.. paling pantang sebut nose.. semua nose dia nak tunjuk, termasuk nose pooh bear, tigger dan barneynya...

Harap anak mama jadi anak yg solehah, berhati mulia, baik budi pekerti, cintai agama, selmt dunia dan akhirat .. love you AN NUR RAESA


Token dari Puteri Nuur At-Terawis....






Aku dpt salam dari Nuur melalui shoutbox, tak teragak2 aku terus masuk blog dia, aku terpaku dengan entry Nuur tentang ketabahan dia dan anak utk meneruskan hidup2nya dengan bahagia... SAyu aku baca tentang anaknya, boleh dikatakan aku byk renung wajah ank kesayangan dia Lope dan Obiya. Aku harap Nuur tabah menghadapi cabaran dan tabah melalui segala yang dtgnya dari Allah....

Mungkin juga aku tak teragak2 menjadi follower, tak tahu pon aku ni followernya yg ke 300. Aku dpt msj lagik kat shoutbox... dia minta alamat aku kerana aku follower yg ke 300. Rezeki aku....

Dan hari ini dah sampai pon courier dari Nuur @ http ://puteri-nuur.blogspot.com .

Terima kasih Nuur (^_^)


p/s.. tau kah anda, b4 courier ini sampai sy mmg lunch black pepper 1/2 birds of RASAMAS.... kebetulan.... hehehe

We have been married

Daisypath Anniversary tickers

daisy path - Ditakdirkan Bercinta

Daisypath Anniversary tickers