Nuffnang

click as much as your heartbeat is beating....

Wednesday, November 27, 2013

Cita-cita ku menjadi suri rumah.. hoiiii

Beberapa perkara aku mencari point utk aku menjadi suri rumah full time.. ermm tak mo lah.. part time lah sbb cam bestkan sambil2 berniaga product2 bakery aku tuh.. Okay point pertama ANAK.. Raesa akan mula bersekolah tadika tahun depan... dah besar dah ank aku kan... padahal 8/12 ni baru nak masuk 4 tahun. Tahun ni last babysitter dia leh jaga, sbb dorang sekeluarga nak pindah Pontian. Bukan tak mo cari nursery, sebabkan point kedua juga aku terfikir utk aku mencapai cita2 aku sebagai suri rumah.. hehehe... MAK, mak ku tercinta, kerap sakit, aku balik umh terus masak, kemas, kalau kene time basuh baju... mmg tak dpt nak bg attention pada mak aku, dengan ank n hubby aku lagik. 

Kalau aku kerja, tak de siapa pon teman mak aku, wat masa skng ni adalah ank sedara tu pon lepas balik sekolah tghari... akak2 aku mengharapkan Raesa teman atoknya ..hmmm.. kalau keje aku dekat leh ulang alik tak sampai 10 min, YES... aku okay jek.. aku tak larat nak ulang alik, kang mati katak tgh jalan sbb terkejar2. Mak tak sihat, mcmana makan minum pakai Raesa, for sure terabai, okaylah, leh bg duit kat akak aku soh tgkan tghari bw mknan, tapi aku rasa Raesa akan main dan main dan main unlimited tanpa pengawasan aku. tak tido siang dia akan tido mlm awal sgt. Bila masa aku nak tgkkan dia punya homework? 

Mak skng sakit2, kaki bengkak, mcm semput, kurang mkn. Aku sakit ati btol bila aku minta akak aku bw mak gi spital soh buat check up, tp sampai sana doc tny sakit ape, ckp je.. tk check ape2, ckp tak perlu check bagai, org tua mmg gitu... bg ubat thn sakit, panadol, krim sapu yg berangin tu... sangat berangin aku dpt tau... Aku nak dok umh jaga mak aku, jaga kebersihan kat umh... pundi kencing mak aku aktif, asek terkencing2, aku tak de hal nak ngemop selalu, tp kadang2 penat sbb aku balik kerja... mmg lah aku kat opis ni rehat jek lebih, tp nak buat dlm beberapa jam bermacam2 kerja, aku tak sanggup.. 

Aku bosan tgk bilik aku tk mcm bilik, bosan dapur yg tmpat simpan barang sepah.. aku nak bercucuk tanam (hmmm tanam kesum pon mampos jek) okaylah, halaman dan keliling umh bersih dan jauh dari tempat pembiakan nyamuk... setiap sudut umh bersihhh selalu.. mkn minum ahli keluarga aku terjaga, baju pon leh basuh 2 hari sekali.. ni mau tggu 1 kali seminggu, bergunungggg tibaaaa... kene plak ari tak cantik... hmmmm 

Tapi ye ke aku boleh buat, dgn hobi aku yg menjaga kewangan itu lagik... aku akan menjadi sebuk dari sekarang.... boleh ker? 14thn aku bekerja mkn gaji. Aku mmg lom ada umh sendiri, hubby aku nak gak umh sirik walau kos rendah. Aku dok umh mak aku, adik beradik aku ramai, walau depa dah ada umh masing2, mana tau one day, drg berebut tnh yg sekangkang kera nih, aku nak lari mana, dok bawah pokok pisang kaaaa.. Aku pon ada hutang gak... hutang kad plastik tu.. skng mmg aku dh tak guna, aku simpan, semua skng by cash... utang tetap byr sket2.. aku berbelanja sgt2 berjimat (ye ker) tp betullah... dulu pakai hambek jek yg aku nak, yg tk perlu pon hambek... skng punya lah cam org kedekut kalo berbelanja... 

Ada kebaikan dan ada keburukan utk aku resign thn depan. Kebaikan aku stil boleh buat duit sambil menjaga isi rumah aku. Keburukan... macam lebih byk plak kalo nak list, tapi byk tu, boleh di timbus dgn kepentingan Raesa dan Mak aku. 

Jadi macammana.. ape perlu aku buat... penentunya senang saja, aku dah diskus2 dgn hubby, jika permintaan utk gaji aku naik seperti yg aku minta ditolak oleh bos aku... SAYONARA. Dekat 10 thn aku bekerja kat sini. Aku macam tu jugak... Aku sambung belajar, sampai arini gak company buat diam, so aku tgk pada hari increament. Kalau aku istihar aku as House Wife... terang2 permintaan aku ditolak.... kalau aku dok depan pc goyang2 kaki tu... ada lah bahagian rezeki aku. 

Sekian terima kasih.


6 comments:

Rizziela said...

pada akak..kalau dah ada side income ...blh baking semua...x ada masala..insyallah..lebih masyuk dr kita keje... hihi

apa2 pun tunggu increment ek

noorcahaya said...

increment 26/1/2014... tak sabar menunggu....

Suhaila Tahir said...

mari la berenti...mari la berenti...
tp jadi suri rumah ni bukannya relax mana pon...cuma rasa happy sebab kita bole baut benda yg kita suka..

noorcahaya said...

btol pon, walau byk keje menanti tanpa berhenti... at least aku tau aku nak buat ape...

y@t said...

tp betul cha klu ko ada side income x ada masalah kot..cuma ko kena sungguh-sungguh lar..aku yakin ko blh..lgpun niat ko ikhlas nk jaga mak & family ko...apa2 pun bt keputusan yg tebaik yer...

PAK JUNAIDI said...


SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA

We have been married

Daisypath Anniversary tickers

daisy path - Ditakdirkan Bercinta

Daisypath Anniversary tickers