Nuffnang

click as much as your heartbeat is beating....

Friday, December 26, 2008

Cuti hari Natal

Seminggu ni boss aku tak masuk... syok giler... aku kat pc sepanjang hari..mata letih baru lari... RAbu lepas aku balik keje aku drive kereta ke rumah abg ipar aku yg separa roboh.. b4 tu sempat singgah Season bli roti.. tamak plak aku beli.. aku ske tol roti tuna dia.. hb soh bli lebih.. sampai Kg Baru Plentong Tengah.. kg yg akan tinggal nama jek tu..yg akan hilang di map.. cam kg padang jarak padang terkukur... bahagian depan ok lagik lah.. sebab still ramai.. pat area umah abg ipar aku cuma tinggal 3 rumah dihuni.. lain dah roboh.. aku sampai sana hb lom sampai..dia singgah kedai time aku call.. dah nak maghrib dah. aku pon makan roti2 sbb dah kebulur...pastu aku turun kete..bende aku cari g pertama ialah kucing.. huhuhuhuh kesiannya.. aku dah lah cekik dah roti tuna tu.. kucing cam kerumun aku time tu.. aku baling roti bun kacang merah.. dgn lahapnya kucing makan.. adelah 4 biji bun aku baling..siat2kan.. hujan renyai makin lebat plak.. dah gelap.. aku tak leh tunggu. aku ingat gi umah Lan walaupun aku nyampah... belum aku nak kuar dari simpang umah tu..hb sampai.. undur balik.. bukak pintu umah tinjau2.. macam lepas tsunami pun ade.. abg ipar aku pindah semalamnya sbb hujan lebat ..air masuk umah.. cabut ke rumah dia kat tmn cahaya masai... gatal..masa hari ahad sebuk pindah..dia tak nak pindah 100%.. menyusahkan org bagi kat dia jek... dah nak kene pinjam lori lagi angkat brg yg belen2. abg ipar aku lak..asal adik beradik dia nak tolong pindah..time tulah keje.. kalo tak melengkar kat umah... last minit baru sebok nak pindah...dia sikit pun dia tak merasa.. pindah rumah..kopak rumah.. berendam dlm ujan.. dia tahu ..time2 tu time dia keje...

Malam tu rupanya hb aku ngan sepupu dia tunggu Lan. Hujan dah lebat.. so dia ingat tak jadi angkut barang2 mlm tu.. bile sampai dia cam tak sabar2 nak angkat..kasi cepat habis..so boleh balik cepat.. sampai jek..sms bini dia..ape lagik report lah tu... lantaklah..aku tolong potong getah jek utk buat tali canvas lori tu... dekat kol 9.30pm aku angkut 3 ekor kucing naik kete bawa balik.. tapi kucing yg aku suke itu tiba2 je ilang.. naik calar2 luka2 tangan aku tangkap sekor kucing yg liar sket.. kesian giler aku tak dpt cari kucing yg namakan dia Blacky... dgn harapan aku dtg lagik sok dpt jumpa dia...

Semlm hari Christmas.. hb tak balik smlmnya.. dah lah mlm tu aku kat umah order pizza, tinggalkan dia yg personal size nyer... terpakse masuk esbox. Kol 11am aku gerak ke Smart.. beli brg dapur.. hb pesan dtg sana bwk kuih. So aku ingat dia dgn sepupu dia jek.. rupa2nya ade adik bungsu dia.. aku beli byk gak.. kuih karipap 6 biji, popia otak2 5 biji, pau sambal 3 bijik, ketupat 5 biji ngan rendang sekali, kuih serimuke 3 biji dan air teh 2 bungkus.. time aku beli air.. mak ngan anak sedara yg ikut aku tu gi tolak troly kat tempat keje adik aku.. tgk dari jauh dorang tgh kenduri kuih yg aku beli.. aku ingat mungkin seketol jek.. dah nak blah siap mintak lagik serimuka... dah sampai umah kene pecah tu.. aku cek kuih... tgk popia tinggal satu, serimuka mmg dah kene ambik satu.. lain aku tak cek..terus bising2 kat mak..apsal bagi adik aku kuih..dah tak geti beli sendiri agaknya.. sepupu hb aku jawap..tak pelah..kitaorang dah makan maggie ngan kopi..huhuhuhuhuhhu.. kesian.. sepupu dia tu bini dia kat kg.. tgh berpantang kat sana dgn anak sulung dia... Mazni lak tgh demam tapi nak tolong gak wat keje... Lan? jawab dia..nak antar bini balik kampung... hb aku sakit hati baca sms time tu.. dia tak bagi adik dia balas sms tu.

Sat lagi tu aku balik.. aku ingat nak singgah lagik petang sket.. lagipun adik hb aku tah gurau ke dak dia kata nnt dtg bawakkan kopi.. oklah.. pas asar aku call hb.. tapi anak sedara dia angkat.. kata hb tgh tido.. kat mana? kat umah Lan.. apsal? Pak Tam antar Mak Itam gi balik kampung... haramjat... aku cite kat mak aku pun mak aku naik angin.. dah org tgh sebok2 dia buat hal... so aku rase ..aku tak pegi sana.. aku call hb.. aku dtg pagi esok bawak baju.. mula2 dia tak nak.. soh aku amek.. abis aku kata ..org tua tu sape nak jaga.. baru dia kata oklah..

Pagi tadik aku bangun kol 6 pg.. pas solat cepat2 siapkan bekal hb.. dan aku buat lempeng cecah sambal goreng... bawak jugak ke umah Lan.. mentua aku suke mkn lempeng.. dia boring sebab hari2 si kintan tu masak nasi grg jek... Aku pun menturbokan kete aku..hehehe..laju sbb aku keluar kol 7.35am... 10 minit dah sampai.... terlajak sket terus break emergency.. and what the heck.. pompan tu ade kat depan umah tgh betulkan pokok bunga dia.. eiiiiuuuuuu... kate tak de... kalaulah aku tak diet.. lempeng tu aku dah bwk opis dah.. tak pelah kuarkan jelah... sementara dia kat luar.. aku tny hb.. hb kata dorang sampai kol 5.30am.. balik semlm tu wat ape? berurut .hoh.. what the fuck .. nak berurut sampai ke Adeela.. fuck oflah..melambak tukang urut kat sini.. jgn kat tempat aku..kat area2 umah dia pun aku ade kenal nenek tukang urutlah.. aku rase laki dia nih dah kene mandremlah.. bukan main turut cakap bini dia nih.. aku ingat dia makin tegas kat bini dia.. sekarang makin tegas kat adik beradik dia.. semua cakap beradik dia..dia betah... siap tipu lagik... tengok aja time angkut barang pindah.. dia tak nak satu kabinet utk antar umah dia.. kabinet tu utk baju dan buku2 skolah tuk anak sedara dia yg bakal tumpang dok umah dia..budak2 skolah menengah jek, 3 org.. aku rase dia dah kene bambu ngan bini dia cukup2lah... tapi at last.. kene gak antar umah dia..

So hari ni pepagi bute lagik aku kat opis dah tgk Spa Q 2... order ade 3 jek... relax giler.. skang dah kol 1pm.. tepon tak bunyik2..jgn aku sebok nak solat kang..ade jek yg bunyik2.. dah lah.. aku ni yek yek jek kang diet.. kang balik umah melantak lak.. harap2 mak masak utk dia aje.. so aku tak de mknan..aku tak mknlah.. hb aku just panaskan piza aritu.. jgn aku balik nnt pizza dah kene belasah ngan anak sedara aku udah.. ngamuk aku lagik... panasss jek aku nih..even kat luar ujan...







Monday, December 22, 2008

Dah jumpa gynae dah...

Khamis lepas.. jumpa doktor.. name doktor Dr Faizal... ish... tak de name lai ke.... tapi doktor tu best..terejal ..gile2... as usual.. back to the last step... makan semula provera utk induce period after UPT negative. 3 kali wat upt... 2 kali blur, last dia pakai yg baik sket kot.. baru clear... so skang tgh tggu period, then leh makan clomifine, iaitu ubat subur, hari ke-10... leh monitor telur.. ade perkembangan ke tak... aku dari kol 8 pagi sampai kol 12.30 tgh... termasuk amek ubat... sebbek hb dah sarap sket kat umah.. aku jek kebulur..sbb nak timbang... naik 1.6 kg mampuih.. doc soh turun kan lagik 7 kg.. so mungkin peroid dtg natural dan risiko keguguran kecil.. so aku mg tgh kobar2 nak masuk gym selepas hb bagi green light.

Destinasi aku pastu nak makan mee rebus kat stulang laut.. tapi malangnyer.. tutup, so cari nasi beriani kat kebun teh di Beriani House... tak sedap pun... mandrem je lebih tu..heheheheh... org ramai giler.. giler ape mkn ns beriani mase waktu bekerja.. lain lah aku..saje jln2... then pas mkn makanan yg tak sedap tu... aku gi umah Lan, nak bawak ibu mertua ku ke klinik..tapi dorang dah antar dulu.. soh hb uluq duit jek....

Hari Sabtu aku tak keje... aku masak nasi tomato ayam..tapi tak merah sgt kaler dia, lawan dgn daging masak merah, tapi masak merah mak aku lain sket... ade rempah beriani.. so kenelah tukar.. daging beriani merah.. oklah tu kot... kalau tukar daging kambin..perggg lagi melatop... mak enjoy masakan aku... kire resipi dia aku dah lulus, cume nasi tu jek aku amek kat Myr..lembik sket..tapi ok lagik... aku makan byk kali pun...

Hari Ahad.. pepagi bute mak aku dah gi rombongan cik kiah ke Melaka..heheheh.. ngan member2 Yassin dialah.... berjalannn jek org tua ni.. baru gak balik dari Langkawi. Dia pun dah buatkan bekpes.. senanglah kite.. pas subuh sambung tido.. kol 8 hb kejut.. ajak pecah umah abg dia... aku relax kat umah Lan jek, dlm kol 11 pg hb baru begerak ke umah abg dia.. aku baring sampai tertido.. tibe2. aku terkejut dgn batuk mentua aku.. aku nak bangun laju2 tapi prap... sakit kat piinggang.. aku tak leh duduk tegak.. slow2 aku bangun...tegakkan badan.. macam nak tercabut, pastu mentua aku mintak meja utk letak air dia... eh.. aku tak leh tunduk.. sakit dia sampai aku takut macam nak cacat... aku terpakse bengkokkan kaki aku.. rasenak terlepas meja kecik tu... then aku dok kasi lebihkan bantal kat belakang.. i tot sekejap jek... bile baring ok lak... solat pun solat duduk jek... nak rukuk macam nak mati... aku sms hb.. mula2 pas zohor..tapi ok lagik lah..dia pun tak reply.. tapi bile dah kol 5 lebih ..aku call tak angkat.. aku siap sms dia 2 kali ..yg last aku sms dia.. woiii..bini ko sakit tau tak.. tak geti nak reply.. sakit lah woi..... gitu sekali aku sms... sat jap lagik dia call... dia cakap kenape... aku cakap lah cam terkehel.. tak leh duduk.. dok senget jek, tahan dgn tgn... pastu dia ckp.. abg sebok nih.... terus aku cakap buatlah keje.. and tuttttttttttt.. off kan hp... aku bangun gi solat... tup tup dia balik... tahu dlm hati dia aku ni leceh ... banyak keje lagi... so dia urut kan aku dan letakkan ice kat belakang.. pas magrib aku balik. Minta Mak esah depan umah tukang urut dtg, dia ckp usus aku ketepi..so masuk angin lebih2 lagi sebelah kanan.. that y sakit blakang aku lebih kepada belah kanan... angin je lebih.. b4 tido amek painkiller... oklah tu.. so hari ni... dah kurang dah sakit nyer.. cume tak tahu nak rukuk kang... subuh pun still solat duduk... oklah...




Tuesday, December 16, 2008

aku n neigbours

Lambat ar tggu luse, sepatutnya aku dah gi jumpa gynea, sengal doc tak de pulekkk... So hb nak amek cuti, tak ler aku boring tggu lame... balik spital rase nak gi makan mee rebus kat stulang laut... lame dah tak mkn sane... of coz lah mee rebus special... bile lagik kan...

sabtu lepas aku giler2 kemas umah... sampai keluar-luar rumah.. mak aku gi langkawi dari selasa sampai jb kul 4am hari ahad... aku tak tido umah Lan.. hb beria2 ajak sbb pagi2 sok dia nak amek lori utk abg dia pindah... aku kate bakpe.. tido sane dah lah kang tido lambat, subuh asek babas jek.. so barulah dia tak jadi pegi...aku tak masak..just buat karipap kentang dgn telur rebus..peberet hb ler.... sonok tgk dia makan...

subuh ahad aku dah bangun and lepas siap2 gi sarapan kat kedai depan skolah agama.. order nasi lemak telur goyang dengan sekeping roti perata kosng.. hb aku pon.. ilang diet aku. kol 8.30am dah sampai umah Lan... aku disuruh lepak umah Lan, jaga mentua aku.. terpakselah dari aku dok umah abg ipar aku kene kemas lak...masa masuk umah aku dah terkezut perubahan biras aku nan pelik tu.. gi ptg rambut lagik pendek.. cam jantan.. doh kamu tu cam jante muko tu..kikikikiki.. ngumpat... plak pakai tshirt berkolar ngan jeans besor bawah. siap lipat terbalik... tak senonoh aku tgk.. cam pengkid pun ade aku tgk... nak pakai suar tu leh.. tau ko asek pakai batik... tapi biarlah feminin... hb tak terckplah.. sbb dia paling tak ske tgk pompan rambut pendek sgt2...ahhhh lantak lah... ok as yg aku plan menjadik.. mak aku mesti call aku soh amek balik umah.. kol 9pg lebih mak dah kol..nak balik.. tak bleh tido kat umah kak de.... heheheh..ade reason nak escape.. soh aku dok2 jap..kol 10.30am aku cabut slps sms hb kata ok tapi pas tu dia sms lagik.. hb kate apsal tak soh mak dok dulu umah kak de.. hehehehe aku tak reply pon.. jln terus... dekat2 sane.. ade org jual ns lemak.. sedap.. sebab panas dan bungkus dlm daun pisang... dah nak masuk simpang umah akak aku dah..u-turn balik bli kejap... beli ns lemak ayam dua bungkus... sampai umah sane... aku offer anak sedara aku sebungkus..so tinggal sebungkus utk mak...dorang gi langkawi gi borong coklat jek lebeh... tak lame lepak sane.. terus nak balik... sempat singgah kedai yg pagi2 aku gi tu..mak nak bli prata.. lama dia tak mkn katanya..hehehe.. layanlah..sampai umah aku mkn dgn mak... makan lagik..adoi... so tgk rumah pun dah bersih... aku tido jelah... ptg sket mak gi pasar malam.. beli lagik ns lemak.. makan separuh dia soh aku makan... baru aku nak makan organic melilea.. kantoi lagik...

oh ye.. budak yg sewa kat belakang umah dah pindah semlm.. kompom tak tahan aku kaco agaknya... dah bwk tino masuk... kang aku lak bersubahat... lama aku dah peratikan.. sampai dorang dah berani terang bawak..aku soundlah.. even time tu ade dua lelaki sorang pompan tetap salah kan? aku sound time tu aku nampak tino tu masuk, pakai tudung.. tino tu tak tau lah org ape..tapi jantan2 tu semua kelantan..macam tu ke kelantan..yg negeri nya serambi makkah.. poddah... bile aku sound..jantan jek kuar.. siap tak ngaku..member jantan yg bawak pompan tu backing.. last2 ngaku ye ade pompan... kate makan2 jek.. aku citelah aku nampak dia selalu kuar hari2 biler dorang shif pagi, 6.30pg dah kuar.. kasut tino tu pon tak de kat luar umah..kasi masuk sekali... aku bagi warning ar... then tak lama pastu aku nampak dia kuar lagik kol 6.30 pg, aku bising ar.. dia kata baru dtg, amek baju... tumpang cuci baju.. bukan aku tak tahu dia sendiri basuh baju pakai tangan.. jadah nak tumpang basuh... so.. mungkin tak tahan... diorang pun pindahlah pi mane tak tahu.. setelah 8 thn kot dok situ... kang tempat baru leh ngaku tino tu bini ko kan ngan org sane... senang sket nak buat projek... lantaklah ko... ni tinggal mak aku je nih.. nnt tak de org nak masuk pindah maksud nya duit tak de..tak de duit hati susah..bile susah sakit.. bile sakit.. macam2lah lepas nih.. harap ade org nak masuk pindah cepat... tak hingin aku budak2 kelantan... jgn ckp jantan.. b4 ni umah yg akak aku dok pun sewa kat pompan kelantan.. pun bawak jantan.. dok gelap2.. kite pasangkan lampu... tak tahan gak.. pindah... apelah dorang nih.. pikir nak sedappppp jek... bukan aku nak kutuk kelantan.. tapi dah dasarnya selalu macam tu... sbb kat negeri sendiri takut nak buat kot... so buat taik kat negeri lain..... lu pikirlah sendiri,.... hehehehe......



Friday, December 12, 2008

tak keje kat opis

Sekarang economy down, company aku jepun ni pun terkene tempias... order pun kurang.. takut tak dpt bonus dan increament tahun nih... sebbek duit socso hb aku dpt... tu pun simpan jek... Semlm seharian aku tgk web myr..,segalanyalah pasal resepi... sbbnya aku tgh puase organic.. so mate aku lapoooo jek... mate aku menjamu makanan dorang.... last2 lauk ikan masak kicappp jugak aku masak utk hb... sok sabtu, aku tak keje.. kepala dah ingat nak masak ikan mayong asam pedas pekat2 dgn ayam goreng berempah... sayur goreng jelah, ade sayur apetah kat umah, macam sawi tapi batang putih....mlm tadi aku msk paru berlada.. teringi dari hari tu.. dah buat..makan sket dah kenyang, hb plak tak mkn.. dia request mee maggie peberet dia jeh... aku tumpang sekaki sket...

nnt nak mintak hb duit sket, nak gi belanja sorang2 kat giant. bawak dia leceh.. ngalah pompan.. belek barang berejam... kalau mak aku lak..semua barang dia nak pegang... oklah...kita tgk mee maggie peberet hb aku dulu.... huhuhuhuhuh





Thursday, December 11, 2008

Disaster di hariraya korban

Ini bukan cite tanah runtuh kat bukit antarabangsa tu, ini cerita pasal aku.. cerita kehidupan aku..heheheheh... tapi aku nak komen sket ar pasal tanah runtuh, ranap segalanya banglo2 yg besar2 atau amat2 besar bak kata Dr Azwan, blog Dr yg aku selalu follow. Dr Azwan siap ckp..dia biase lalu sana..dan ada salah satu banglo baru sgt siap, dia beli tanah kat situ dan banglo lama diruntuhkan dan buat lagik semula banglo yg amat2 besor.. huh.. dasat.. dah tentu2 org2 kaya giler dok saner... yg jadi mangsa korban pun cukup syarat bangsanya, melayu,cina,india(or singh kot..same kategorilah) indon dan pakistan ke bangla ek..lupe plak... yg tak jumpa tu philipine kot.. malas doh aku nak baca sok kabar. malas dah follow up... aku hanya berdoa agar..mangsa2 yg beragama islam.. adalah org2 yg beriman... cukup solatnya, zakatnya, amal jariahnya dan tak tergolong dlm org yg makan rasuah, mencari rezeki dari yg haram dan seangkatannya.... Panjang plak aku cite.. tadi yek yek kata ini bukan kes bukit antarabangsa....

Ok sambung cite aku.. Along raya umah dia kat pontian, kak ude kat muar, kaka noha kat pahang, cuma aku mentua paling dekat. Kak Ngah tak balik pahang sebab dah tggu ari nak beranak. Adik aku tak tahu cite mane tah.. Hari Jumaat mlm aku berantam dgn hb, lama gak tak gado besar cam tu.. aku naik antu btol time tu... pasal ape..tak bleh ar aku cite lebih2..lagipun dah berbaik semula..tak syok aku nak cite... so hari sabtu ptg dia sms soh standby baju ajak aku tido umah adik dia.. aku jawab.. mak tinggal sorang, dia jawab..kak ngah tak de ke? aku jawab.. mak aku soh bwk mak dia tido kg melayu.. pastu tak balas. Balik umah dia cam naik angin jek.. dia buat decision biar dia jaga mak dia sorang, mintak aku antar kat umah sana... dlm kete aku bagi kad atm dia.. kang tak de duit kang... tapi aku bagi kasarlah.. dia amek kad tu campak kat luar.. ah..lantaklah.. tapi gi amek balik gak...hahahahah... aku ingat nak berantam dlm kete, tapi mak aku plak nak ikut ngan anak kak ngah.. terpakse aku pendam jek. sampai sane.. tak tggu, dgn kuang ajarnya aku tinggalkan hb aku. press minyak kuat2 lagik.

Aku tak de hati nak raya. rasa ahad sok nya nak tido sampai raya. tapi mak asek ketuk pintu bile nak gi belanja.. tgk mata aku dah bengkak.. adoiiii.. aku tak selera nak mkn.. mak pagi2 dah gi beli ns lemak dgn daun ketupat... mls aku nak mkn, mandi dan terus gi smart, kak ngah tgh anyam ketupat time tu. boleh dikatakan 90% aku belanja, lelain mak kuarkan duit. Sampai umah .. lapo plak.. makan jelah nasi lemak tu.. kang mak ckp ape plak... mula dgn rebus ketupat, serunding daging mak aku buat, pastu rendang daging, ptg2 sayur nak masak lodeh, last sekali goreng ayam utk masak merah sok pagi... ptg sket aku dpt sms dari anak sedara hb aku..dia pun ada teman nenek dia. tny aku bile nak dtg.. cam tak tahu jek kan.. ayat tu sape yg suruh... of coz lah hb aku yg soh sms...ingat aku tak tahu lah tu..auta.. dlm hati sentiasa membara.. masih marah..sakit ati.. tak abes2.... so dlm kol9 mlm aku sampai sane.. byk ketupat, serunding dan rendang... bwk baju raya dia.. aku sampai sane..buat muka straight jek... jgn ingat aku menci hb aku.. aku sayangggggggggggggggg sgt2.... tapi geram...tanpa tgk muka hb aku salam.. aku tarik tangan tapi dia tak lepaskan.. keras cam tu jek.. terpakselah aku tgk muka hb aku... sedang tersenyum..tersenyum kekwat... then dipeluk ciumnya aku.. hehehehehe... mungkin berkat aku doa agar dilembutkan hati suami aku b4 tu kot... then baru salam mentua aku yg ade atas kerusi rodanya... so cam suprise.. cam tak de bende berlaku.. tiada berantam.... so dekat pukul 12 tgh malam.. aku nak balik..tapi hb halang.. gilo..aku balik gak...

Subuh2 lagik aku bangun ..pas solat subuh..terus terjah dapur, masak sayur lodeh, ayam masak merah dgn kuah kacang. Kak Ngah aku datang tukar lauk dia, lauk ayam berlada aje, dari ketupat hingga ke lauk lain2 dia amek, laki dia mmg jenis tak gheti campur.. apasalahnya makan kat umah mak....aku packing sket utk 4 org makan bagi kat budak bujang sewa kat belakang, org kelate tak balik kampung... bile ketuk pintu, kalo org semua dah kat masjid sembahyang sunat hari raya, diaorang muke baru bgn tido..hampeh....ingat nak pegi kubur ziarah kubur arwah abah..tapi hujan tak berhenti2 hari tu.. so..dlm kol 9 lebih aku dah gerak ke umah adik ipar aku yg asek ikutkan kata bini tu.. hihihihihih...kesian..hb,mentua ngan cucnya sarapan ape yg aku bagi mlm tadik.. akak ipar hb aku tak nampak byg... dekat kol 11pg baru lah dtg... pastu dtg plak adik bungsu hb aku.. so rumah tu penuh.. penuh dgn guest.. tuan umah tak de.. balik kampung.. kitaorang hurayyy ler.. hahahahah....makanan melambak..sebab semua termasuk aku jugak bwk makan pagi tu... makan sokmo aku.. seharian tu 4 kali aku mkn... tapi cam tak puas ar mkn..sbb ayam masak merah aku tak de... dorang masak ayam kicaplah, ayam karilah.. apele raya2 makan lauk biase ..hehehehehe...tak gheti bersyukurlah aku nih...

So dlm kol 9pm lebih aku dah gerak balik after anak beranak adik hb aku a.k.a tuan rumah balik.. rumah dah clear... so tgk bini dia dok relax tak buat ape2. B4 balik singgah RHB bank, gi masukkan cek hb aku, dan nak cocok duit... sekali kad atm yg hb aku campak tu.. kate chip dia rosak.. punnah..hahahaha.. terpaksa kuarkan duit kat bank simpan kitaorang... Sekali..esok hb gi bank... nak tukar kad.. rupanya2...mesin atm tu yg sengal..bengong... mmg rosak.. pastu hb aku cocok ok jek pakai atm yg sebelah yg rosak tu.. bodoh.. lain kali rosak..tampal lah rosak... aku takut try 3 kali kad kene telan.. sengal... byk tol aku bebel... jari pun dah penat... almaklum... pakai keyboard lame.. keras semacam gara2 aku tumpahkan air teh atas keyboard baru aku.. terus tak leh pakai.... well tahun ni tak dpt daging korban.. mungkin tak deorg kat umah..so dorang tak sampaikan... tak dpt daging baru tahun nih..huhuhuhuhu..SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA..(lambat doh ek....hiks)




Monday, December 1, 2008

Minggu yg senang lenang

Syok ar minggu nih... even sabtu aku keje 1/2day.. tapi cukup cuti aku... aku balik keje cepat sket.. kol 12pm dah cabut, balik amek mak gi giant, bwk budak2... aku bukan ape..nak beli bahan buat kek, sakit ati cari whippcream .. kalo tak melambak aku tgk.. mungkin nak raya korban kot... balik umah tgk baju pun dah kering kat ampaian... so kol lebih aku masak, ayam lemak cili padi, terung bakar berlada, pastu aku buat kacang goreng sambal. petang amek hb kat tempat keje, mkn pas magrib...sonok tgk hb mkn, ermmm sikit heran sbb after aku komplen dia kalau mkn umah org tunjuklah perangai ala2 gelojoh... ni skang aku tgk lain macam jek gelojoh jek.. tak tahu lah kalau sekadar nak amek ati aku....so mlm tu relax sbb dia tak sebok2 nak gi umah Lan tgk mak dia. Aku ckp..dia perlu tido yg cukup utk gi blajar lori .

Hari Ahad...tak de bende nak buat sarapan, mak pun ajak gi kubur arwah abah, so aku ajak gi sarapan dekat depan sekolah agama. Bawa anak Kak Noha sorang, anak Edah 2 orang dgn anak Kak Ngah sorang, aku biaselah..order nasi lemak telur goyang... huhhuhuhu nikmatnya.. dorang mkn roti perata telur, habis RM19++... pastu hantar hb gi blajar lori, then aku teruskan gi kubur, pastu pusing2 kat Danga Bay..tak de ape2 lom bukak pun.. so terus gi pasar larkin.. aku cari ikan tenggiri, mak beli kasut.. yelah.. org nak gi langkawi.. macam2 dia beli... b4 balik sempat aku tgk lontong kering..alamak.. rendang dia punyalah gelap..mesti sedap nih.. amek punyalah tamak..sekali dia charge RM5, ces... mahal bebenor... sampai jek umah hb sms soh amek.. alamak... pusing balik...cepat pulak dia kali ni... sampai umah dekat kol 12, walau lom lapo aku mkn gak lontong kesukaan aku tu... hb tak minat, dah mkn separuh baru ingat mak yg minat gak...heheheh.. mak ade kat buaian, bagi jelah..ces..anak kurang asem... bagi bekas makan aku... ampun mak.... pastu kepala aku sakit jek... aku tido sampai kol 1.30pm tu pun asek bangun tido bangun tido..sbb hb kaco..dia nak antar moto gi workshop.... bila dah dpt deep sleep sekejap... akudah ok.. bangun terus gi solat, pastu masak... masak ikan tenggiri asam pedas cara mak aku.. ofcozlah kuahnya cair sket, pecal (pucuk ubi + kcg panjang yg dicelur dan tauhu goreng cecah kuah kacang)... tgh masak hb call soh amek dia kat bengkel moto.. balik umah terus sambung masak.. hb pas sembahyang nak makan katanya... dia makan biase jek.. tak tambah...

Rajin tah apasal aku nak buat kek lah kan... tapi sakit ati lah pulak mixer tak tahu mane letak,,, aku paling benci nak cari2 barang...mesti tak jumpa.... so utk sekian tah berapa kalinya aku buat kek coklat moist.... mmg kek paling senang tapi sedikit muak... tapi kali ni aku nak curah ganache as topping kek.. aku tgk coklat cair cunnn jek... so aku letak sket butter utk nmpak kilat.. uh.. lagik cun teksture dia.. nak gatal lagik.. tambah susu uht ...yg tgh sejuk dlm esbox... sudahhhhh.... keras dah coklat aku.... tidakkkkkkkkkkk geramnya aku... nangis aku kejap.... coklat terus nampak kasar dan pekat semacam.. geram giler aku... so biler kek dah jadik nak tunag ganache yg tak menjadi tu... tak nak jatuh..kene kaup pakai sudu dan rata kan tengah kek yg dipotong tengah, dan atas kek... tapi rase dia.perggggg chocolaty.... tapi termanis sket...

mlm tu hb ajak gi umah mak dia.. oh no.. no way.. aku nak rest kat umah.. hb gi sorang jek... aku nak gi potong kuku mak aku... then main pc games... sampai hb balik.... u now what.... cite lagik pasal umah sana masak nasi minyak.. so ape lagi..belasah ler... tgk.. naik meluat tak aku dgr... aku ckplah.. nnt Kintan kata laki "Kak Nor" syok tol kalau makan kat umah aku... ni mesti dia tak masak sedap.. tu sbb laki dia makan semacam kat umah aku.. oh purrrrlisssssssssss....... mmg org akan kate aku ni busuk ati... tapi org lain tak faham aku... everyone wants to be the best... kes aku menantu2... cuma si Kintan ni lain sket.. mentang2 queen kontrol..... ingat dia leh kontrol semua org.. laki ko tu leh lah ko kontrol.. memang dah jenis penakut ngan bini.. almaklum..bini lagi tua 5tahun... kalau cam ni ... i will ensure perut aku penuh sebelum gi umah dia... males aku nak mkn sana.. hb aku nak makan saner lantaklah.. kalau dia tunjuk buruk lantak lagik... pandailah aku nak sound.... gado pun gado ar.... setakat mkn lauk ikan goreng dgn sambal ikan bilis pun nak tunjuk gelojoh.. nak makan penyepak aku... nasi pun naik sejuk plak tuh....

hohohohoh... best ar ade blog nih... puas hati aku luahkan segalanya...... rumah mentua aku tu semua bute IT accept anak sedara hb aku lah... budak2 sekarang kan advance... tak cam aku..form 5 dulu pegang mouse pun terkial2... siap amek kursus Microsoft lagik pas SPM.... sekarang budak2 tak payah.. semua dah terer.....

Aku sebenarnya bz.. report tak sentuh lagik... pas ni nak buat lah .... menggo'blog' jek aku...











Monday, November 24, 2008

Hari2 yg penuh sedih...uhuhuhuhu dan extreme pun ade

Huhuhuhhuhuhuh...waaaawaaaaaaaaaaaaa..tidak tidakkkkkkkkk... menci..menciiiiiiiii... aduhhhhh... negative lagik...pelik aku..after aku kire2 hari ovulation aku... seminggu aku sakit kepala... rasa perut senak..dan tak macam biasa... kira tak selesa keadaan perut aku.. malah sedikit buncit heheheh.. makan terlebey hape.. punggung aku pun ade sakit macam lepas org lepas buat squat... after delay over a week my cycle..berkobar2 aku nak buat upt... siap beli clearblue lagi..mahal oiii..dua puluh lebih... even aku leh check bile2 guna clearblue tu... tp aku tetap cek pada 1st urine aku.... luluh hati aku..sedih btol... rasa nak terus tido balik pas bangun.. mengenangkan tugas isteri utk siapkan sarapan dan bekal suami.. aku teruskan jugak selepas solat subuh... dan bila dah siap2 mandi nak pakai baju gi keje... aku buat keputusan tiba2...tak nak gi keje.. lagipun sabtu.. aku pun tak de keje kat opis..kang tgk internettt jek.... dgn pakai towel aku sambug tido layan sedih aku... hb tak tahu pun aku sedih...
Aku bangun kol 1pm, walau dah sarapan b4 tido tu.. aku lapo lagik... nasi lemak 3 pot aku masak..dah licin..tau lah budak2 kalau dah ramai.. so aku dok kat hall tgk tv ..tapi tak tahu ape aku tgkkan... tiba2 mak hulur roti john...heh..makan ler... so... ingat rumah akan kosong bile kak noha balik amek anak2 dia.. tapi tak... mak tak jadi ikut kak noha, pastu anak dia ade sorang tinggal.. anak kak ngah pun memekak jek.. kuar masuk kuar masuk umah.... so aku just mop kat dapor jek... kemas2 kat dapur.. lepas asar aku baru nak masak utk dinner.. tak tahu nak mkn ape.. aku malas nak mkn nasi.. so aku buat roti jala dgn kari daging. Mak ptg tu ikut kak ngah gi pasar smart, beli ketupat daun pisang... dia nak buat lontong..huh..kalo tau..tak buat roti jala... hb aku balik kol 7pm... masa dinner mak tgh masak lodeh... hb makan roti jala jek... dah kenyang.. aku pon malas nak mkn..tapi nak jaga hati mak.. aku makan.. tapi makan sungguh2 plak, dua kali tambah..aisehman.. terover plak... dgn berat hati..aku ckp kat mak.. hb aku ajak gi umah Lan, jaga mak dia.

Lupe nak cite... Khamis lepas, aku balik terus gi umah Lan, anak lelaki abg ipar aku nak sunat, so ade mkn2 sket kat situ.. dlm hati kata..aik... ramai2 gi umah Lan. tak meroyan ke bini dia tu.. well sampai sane... unexpected... Kintan tu dah blah dah.. sejak hari rabu tghari... dorang cite... Kintan call anak sedara pompan aku yg besar2 dtg tgk2 kan nenek dia.. sampai jek sorang.. dia ckp dia nak balik kampung... tergesa2, balik naik teksi, mentua aku ckp.. bekal laki dia macam mana.. dia ckp..tak matinya kalau tak berbekal... pastu dia kata dia tak cukup tido, as house wife, jaga anak kecil seorang, mentua yg tak byk kerenah, cuma mintak ambilkan makanan jek... tak cukup2 rehat?..heran aku... anak dia tak tido malam.. heran aku.. lantaklah... aku tgk.. mlm tu..budak2 anak abg ipar aku ...horayyyy kat umah Lan.. kelakor.. tapi aku sakit jiwa ar tunggu hb aku gi antar anak sedara dia gi sunat.. dekat kol11pm baru siap, pastu dia gi antar umah abg ipar aku lak... geram aku...

So sabtu lepas lepas isyak aku gi sana.. just ade Mazni dgn anak dia dan anak sedara pompan hb aku dua org.. dan lagik sekali.. aku rasa dada aku kene tumbuk2.. biras yg bungsu tu.. mungkin preggy lagik.... aku dah tak gheti nak buat muka lagik...

Hari ahad.. aku bangun lewat... dekat kol 8 am.. hb tgh mandi.. dia pun tak terbgn solat subuh... aku tido dgn anak sedara dia Azeera, so alarm aku ingat dah set, rupenya tak ... aku sempat gorengkan keropok utk hb aku utk gi belajar lori... air pun kopi mlm tadi... air tak masak lagi time dia pergi... pas hb pergi.. aku buat sarapan... nasi goreng... tghari masak lagik.. biler ptg aku n hb kene bwk mentua aku gi berubat.. macam minggu lepas, Lan yg antar.. so minggu ni dorang tak de ..aku ler kene pegi...

B4 ni aku dah bincang ngan hb.. mane2 gi bomoh... make sure baca Al fatihah sebyk 7 kali, dan pandang wajah bomoh tu. Semua apa yg bomoh tu buat takkan menjadi kalau dia bersandarkan pada ilmu hitam dan seangkatannya. Ini adalah ajaran ustaz aku time form 5, time tu mak aku tgh kaki bomoh, aku nangis2 depan ustaz, cerita mak soh pakai tangkal kat pinggang, aku tunjuk ustaz, so dia terangkanlah.. tu yg menangis aku..mengenangkan betapa sesatnya keluarga aku yg asyik minta pertolongan atau berubat dgn bomoh.. padahal sakit aku tonsil ajek.. ape yg mak aku dpt.. kene tipu duit sampai 13k... malas aku nak cite cerita lama.. ok sambung cite tadik...sampai saner... pompan yg jadi bomoh.. so dia terang dia siapa.. sbb bukan aku yg anta mentua aku minggu lepas.. sambil dia bercerita aku baca Al Fatihah 7 kali.. hb cakap dia buat 11 kali.. heh.. suke2 dia lebihkan... dia kata dia bukan bomoh.. dia marah ckp dia nih bomoh..dgn telo org indon, bahsa indonesia betawi... nama dia Syeikh Omar(SO), dia bukan menurun.. dia cuma gunakan badan pompan nih sebagai penghubung sahaja, dia bukan dlm badan tapi dok disebelah sahaja .. kata dia sambil tepuk lengan dia menandakan 'dia' empunya tubuh.. SO ckp lagik, dia keturunan arab... kalau dia berbahasa arab, org tak paham.. tu sbb dia guna bahasa melayu, tp telo indon... umur dia 7000thn.. dia ckp.. dia tahu org tu solat, atau tak, pastu dia ngomel2, sambil tu laki dia mencelah..laki empunya badan ar.....citelah.. itu ini... aku dgrkan jek.. dia bual pun tgk muke hb aku... pas aku habis baca Al-Fatihah, aku tgk dia biase jek.. mungkin oklah kot.. tapi dia ade ngadu.. empunya badan.. dia bahsakan akak.. akak tu tgh sakit yah.. demam.. kepala pusing... 2 minngu lepas baru kuar hospital, patah satu tulang belakang dan tapak kaki.. kalau tak silap lah aku dgr, dia kata berlawan dgn saka... saka paling besar dia lawan.. kene angkat dan dicampak dari aras yg tinggi... wallahualam... dia ceritalah... dia pun stat ubat metua aku... dia nak suruh mak mentua aku baca ayatul Kursi.. tapi tak hafal lah pulok.. baca Al-Fatihah jek.. selain selawat... pas dia pintal2 mentua aku..dia gi kuar amek daun sirih dgn batang2 sekali... adelah dia baca2 doa.. umpama sirih tu macam urat mentua aku... pas SO test2, aku tgk dia renung jam.. apsal lak.. pastu dia ckp.. lain kali.. tlg bawak mak cepat sket.. saya tidak dpt buat.. aku mmglah sampai sana lewat..dekat pukul 6ptg, dia kata melewati masa magrib, kalau nak dtg lepas zohor. lepas asar adalah yg terbaik.. ooo ade time ek.. tapi 6.30pm lame lagik nak magrib.. well dia dah ckp cam tu.. aku ok jek.. dia nak sambung pas magrib,, dia kata dia penat, sakit belakang, so dia baring, meniarap, konon sakit jatuh dia tu still ade.. ermmm kalau patah tulang belakang dah sihat aku tgk..... so hb gi solat kat masjid berdekatan dgn suami akak tu... aku akak tu sediakan sejadah kat situ gak dgn telekung... biler aku tny.. akak tak sembahyang ke.. SO yg jawab.. dia tak boleh.... tgk.. duduk pun bergoyang.. pulok dah..... tak tahulah tak boleh sebab period or mmg pasal sakit.. tapi kalau sakit.. sembahyang duduk pon boleh.. lantaklah.. aku sembahyang jek lah.. dia pun dah cabut tudung dia... still dengar bual2 ngan mentua aku... dgn suara SO lagik... tapi time solat..senyap jek... pas solat, aku tgk dia baring2 lagik... bagnun apabila hb aku dah balik, terus dia pakai tudung balik... SO bgn dan bukak ayat AlQuran kat hi-fi dia, aku tak pasti ayat ape, dibuka sound yg kuat... so start balik berubat... cocoklah btg daun sirih tu kat celah ketiak mentua aku... sekejap jek dia panggil aku dok sebelah dia.. dia tunjuk leher mak aku yg gelembung... aku tahu tiroid, tapi mentua aku tak nak buat2 ape2 pasal tu dari dulu.. dia kata tu mmg ade sejak lahirkan anak bungsu dia... SO kata.. urat2 dia bersambung dan melalui bahagian tiroid, tu sebab bila angkat tgn mentua aku lebih sikit sehingga tiroid tu sakit.. ok aku boleh terima, dia pun kata minta lah pergi operate buang tiroid tu, kalau tiroid tu kecil dan umur still 40an..dia boleh ubat... dia pun ckp jgn semua nak ubat kampung, hospital tu perlu jugak... oklah... so dia ckp setakat ini sajalah... minta ampun, mintak maaf, sebab tak dpt tlg selagi tiroid tak buang, lepas operate boleh lah dtg, dia boleh ubat...... insyallah katanya....
Kata2 ustaz aku dulu berlegar2 dlm kepala.. dia mmg tak boleh ubat kan mentua aku... hmmm tapi aku boleh accept pasal tiroid tu, org tua tu mmg degil... dia tak nak operate... tu keje anak2 dialah... ade 4 org anak lelaki, biarlah korang selesaikan...

Masa nak balik aku dua org pompuan, sorang 40an dan sorang ujung 20an, serta lelaki kat luar.. bila aku keluar jek... pompan yg tua tu kelepuk pengsan.. hmmm tu kes lain lah tu.. malas aku nak amek port.. laki akak tu antar sampai ke kereta... sebuk menerangkan kenapa pompan tu pengsan, dia ckp ade lah yg tak kene, blablablalba.. aku masuk tinga kanan kuar tinga kiri,, dah balik cepat... smapai umah Lan, laki bini tu dah ade, dah sampai kol 6ptg lagik.. hohohohoh sori ek umah bersepah... masa kuar tu tergesa2, ingat dorang balik mlm... cepat pulak.. so kintan, tgh masak.. aku pun lapa gak.. hb aku ngan mentua aku asek2 kata aku ni mmg suke sgt asam pedas... oit..tgk sape masak gak.. kalo org tu aku tak suke..aku tak makan ar... tapi tak sedap ar kan tak makan... konon kang kecik hati lah.. tgh syok2 kintan entertain kitaorang mkn.. mentua aku buat putus selera kintan tu makan dah... mentua aku ckp.. syiehk tu ckp.. laki jgn dengar ckp isteri.... eh.. aku ckp ngan mentua... eh mak nih.. mane boleh.. kene dengar jugak... tak bolehj macam tu.. apelah mentua aku.. nak sindir tapi tak geti... mmg SO tu ade ckp.. laki jgn jadi dayus, tau bini tu cantik cam puteri ..cewah... tapi ibu tak boleh biarkan.. kalau dulu dia boleh jaga ramai anak.. kenapa dia sorang anak tak boleh jaga... baru betol ayat.. mentua aku bg statement...tummmmm ayat camtu.. sekejap jek kintan makan.. muka tarik ar.. kakakakakaka..... satu peel yg aku tak cukup minat.. aku dah perasan dari dulu.. kat meja tu aku ade lauk yg aku masak.. laki kintan Lan tak akan sentuh masakan aku kecuali mskan bini dia, well after bini dia blah jek dari meja makan.. tgn dia akan menjangkau masakan aku.. hik..hipokrit... benci aku... and... hb aku pon ade aku notice.. meluatnyaaaaa aku tgk kalau dia makan kat umah tu... ade sekali tu dia ckp dia byk makan kat umah tu... so sampai sakit2 perut... panas jek tinga aku dgr.. aku diam jek.. pastu ade gak aku gi lunch kat situ.. dia mkn cam hape..just ikan goreng dgn sambal ikan bilis dgn tomato cherry jek... kalau aku masak... siap marah kalau aku cedok lebih2.. bukan aku tak masak sedap.. nak tggu dia puji mmg tak... nak tgk betapa gelojohnya dia makan siap muke happy2 tak .. tapi kat umah lan yg kintan masak.. eh eh..menunjuk2 perangai... hangin aku... then semlm pun samer... org dah abes makan.. dia tunjuk2lah gelojoh makan, tambah lagik.. kata dia asam pedas... aku kalau nak masak asam pedas kat umah.. dia boleh cakap asam pedas lagik.. aku masak ikan besar2 ...pompuan tu masak ikan kecik jek... aku punya hangin cam puting beliung rasenya... so masa kat sink ..aku bebel pelan.. kenapa nak mkn macam tu.. so aku beza2 kan kalau kat umah.. mkn skit jek... bekal tghari kalau boleh ciputtt jek dia nak bwk.. jgn ckp aku masak tak sedaplah... kalau dtg sana asek2 asam pedas.. asek2 masak sambal.... makan cam gelojoh lah plak.. biler aku masak boleh palk kata asek lauk tu jek.. bende nya... aku lagik pelbagaikan masakan.. so gado jap kat sink.. dia ckp.. ..ckp apetah ..aku kalau marah tak dgr ckp sgt.. aku dgr dia cakap..terserahlah.. busuk hati,, apetah lagik.. geram tol aku.... sekali dua tu tak pelahkan.. ni dah byk kali tunjuk perangai yg aku benci tu.. tak nyerr aku hangin malam tu.. bosan...

dah lah..aku dah bosan.. bosan giler...ni skang tgh sakit ati teringatkan kak ngah aku kata.. kesian kat aku main ngan kucing sbb tak de anak... dia mmg tak ambil iktibar selepas 2 org anak dia gugur.. mulut tak geti jaga....macam bagos sgt... bosan ar nak cite...

Tuesday, November 18, 2008

Tak de bende nak buat


Alamak.. hb balik lambat lagi.. dia call tadi baru nak gerak ke Ulu Tiram.. itulah keje driver lori, tak pelah.. kang tak de OT bising.. tak de OT tak delah duit lebih. Ahad yg lepas ni aku tak ikut dia gi blajar lori. Aku dok umah kemas2 dan masak. Aku masak hot and spicy seabass dgn cheeky veggy with salted fish.. pic aku dah post semlm kat sini. Kenyang ratah ikan jek ngan sayur.. nasi sket jek... aku berdua jek kat umah.. mak ikut kak de gi Muar gi ziarah org tua abg ipar aku xcident minggu lepas. Ayah dia patah leher.. leher ke tengkuk tak tahulah.. mak dia kronik sket.. hati dia kene tebuk... kenapa tak tahulah.. tapi yg tak best.. akak abg ipar aku bwk cite serem kat situ.. aku malas lah nak cite skang.. skang dah kol 6.15pm.. sorang2 kat opis.. takut lak aku nak taip... sambung cite ahad lepas... hb ajak gi umah Lan tgk mak dia, tapi dia gi ngecat umah abg dia kat tmn cahaya masai.. malasnyaaa aku nak ikut,,, dia pakse gak... dah dok dlm kete dia kol adik dia, tny sapa kat umah... sbb dengar cite adik dia balik kg binik dia tu.. so nak tahu dgn siapa mak mentua aku kat umah tu.. sekali dengar.. akak ipar aku gi bwk mentua gi berubat, Lan gi jugak ngan binik dia. So aku mls nak gi ikut hb gi ngecat ngan adik bungsu dia.. Kak Ra balik bwk cite.. gi berubat sana kata bukan bomoh..tapi ade menurun .. kire tukar2 org.. sekejap suara garau.. sekejap suara tuan pnya badan... walaupun guna ayat2 Quran.. leh caya ke.. cuma yg ikut semua terkene... senang cite aku panggil tukang ubat tu bomoh jelah... walau pun dia tak ngaku.. bomoh tu kata kat Lan.. betul tak dia n terpakse bwk mak dia berubat.. hehehe terkedu lah dia.. bomoh tu kata.. dia as anak lelaki kene lebihkan ibu ..barulah isteri.. hehehehe.. binik dia dgr.. tapi aku sure masuk tinga kanan kuar tinga kiri.. buat bodo jek.. biaselah pompan jenis pegang remote control mmg camtu.. mesti dia frust tak dpt balik umah mak dia kat Adeela.
Hb aku balik ngecat jam 12mlm.. aku dah ngantuk giler.. balik terus tido.. Smlm boss aku tak masuk..so merdeka.. cuma problem forklift kat warehouse tak habis2. Bosan aku. Smlm gak hb balik lambat.. so lepas dia tumpang solat maghrib kat opis, gerak balik.. tapi o the way balik..aku tny dia lapar tak.. aku ajak gi mkn perata kat kedai Mummy R dekat tmn suria nearest Giant.. nak gi mamak aku tak lalu lah nak makan.. nasib baik ade kedai melayu jual prata...mungkin mlm tu ramai customer..so prata aku tak segaring mane... kuih skit.. malas aku nak gi tambah... tapau satey daging utk mak... sampai umah ..mmg tak de bende nak mkn.. oklah tu...
Hari ni aku pun boring..aku action buat keje bile boss aku ade jek.. dia blah jek aku start surf tenet... sampai lah kepetang.. ingat nak balik cepat.. nak singgah motel kat tmn daya.. gi book utk cik Suria dari HQ, nak dtg cek stok.. baguslah tu.... dah lah.. aku nak cek email...

Monday, November 17, 2008

Masak-masak

My favorite food aku chinese dishes, minat sejak makan seafood kat Tepian Pantai kat tepi laut di Tman Rinting, leh nampak Singapore dekattt jek.... kat situ aku belajar makan sweet and sour, tofu and eggplant, dan byk lagik..biase aku masak melayu fav aku, asam pedas ofcoz.. extra black pepper, ns lemak dan lain2 lagik. Sejak aku kenal myresipi.com... byk gak aku blajar masak, tapi jarang buat laporan sbb selalu jrg buat jadi perfect... ade jek yg something wrong somewhere... hehehe amek ayat makcik ros dlm cite sinderela. So automatik malu aku nak post gambar2 masakan yg aku try dari resipi dorang.. tak lupa jugak aku post lauk2 aku, saje ngengada. Hb aku kadang2 pelik tgk aku, pas masak snap gambar.. plak pakai hp dia, pic clear, hp aku cikai sket, motorola v3i, gambo tak clear.. tu yg kadang aku post gambor kat myr tak cun, padahal kaler masakan aku very the very menggiurkan... so kat bawah pic masakan aku yg aku penah try recipe org dan recipe dari aku.... tak semua.. sbb byk dah delete dlm pc... cuci mata jek lah

SATE GORENG (KAK FIDA)
CHEEKY VEGGY AND SALTED FISH
EGG TOFU AND OYSTER SAUCE
SOTONG GORENG TEPUNG (CHE'IZA)



HOT AND SPICY SEABASS






















Tuesday, November 11, 2008

Aduh... sakit kepalaku...

Start minggu lepas kepala aku sakittt jek.. asal petang jek sakit kepala sampai malam... hari sabtu lepas paling teruk sekali....cam nak meletup... tapi aku tahannn gak... sabtu lepas pas aku balik keje .. aku kene antar anak kak de balik..sbb kak de kete tak de..dari hari jumaat laki dia bawak ke Melaka pasal bisnes, tapi dah dekat Melaka laki dia patah balik terus ke umah parent dia kat Muar sbb eksiden... bapak dia sakit tengkuk yg teruk dan mak dia hati dia boleh pecah jika bergerak danperlu bagi ubat tido selalu.. kesian org tua tu... so masa aku antar anak2 sedara aku.. sakit kepala lagi nak pecah... tapi tahan jek... kuar umah singgah ke cendol house..budak2 nak beli neslo..ces.. patut gi kedai cendol beli cendol, then mak aku ikut jugak..minta singgah kedai buah pisang, nak bagi monyet kat hutan yg dah kene tebang dekat area tmn umah akak aku.. b4 kuar dari kg melayu.. mak kata kuih koleh kacang tertinggal kat umah.. aku dah menyirap dah... so pusing balik.... aku paling benci kalau kene patah balik... pastu terus kan perjlnan.. aku dah nak ikut highway dah..tapi mak soh ikut kg ubi... kalau ke kg ubi ofcos ikut kempas.. aku jln jek.. dah separuh jalan budak2 kata aku salah jln.. dorang kata patut ikut highway kalau nak jumpa monyet... aku dah nak meletop dah... so aku ape lagik meletop ar... mak aku yg arah gi ikut mana.. aku ikut jelah.. pastu ckp aku salah jln.. ah.. aku tak pedulik jln jek ikt kempas... untill jumpa last juntion kalau ke kiri ke umah akak aku.. ke kanan dan patah balik utk jumpa monyet... aku ikut kepala aku.. aku terus jek ke umah akak aku.. budak2 dah memekak soh aku pusing nak gi jumpa monyet.. ahhh.. pedulik hape... even aku dah hampakan seluruh org dlm kete.. aku buat derk jek... kak de ckp.. tiap2 pagi ade apek akan hantar pisang pada monyet2 tuh.....


Aku sampai umah aku dlm kol 4 ptg... kepala aku makin sakit.. aku tido sampai pukul 5.45pm... huh.. kene amek laki aku plak.... so mlm tu dgn tak buat air, tak masak.. aku tido pas magrib, terbangun tgh mlm tgk ade pinggan bekas masak maggie.... cian.. dia macak megi cendiri... rasa hari sabtu tak rase pun... padahal aku bawak kerja opis balik....

Sok ahad aku ikut hb aku gi belajar lori tuk lesen E, perggg...... tak mo aku ikut lagik... boring giler.... so... oye.. aku nak cite b4 g kelas memandu tu... aku gi mkn prata kat kg melayu.. roti dia mmglah sedap... aku dah lama tak masuk saner sbbkan servis dia cam lembab tahap gaban... adeke aku order 15kpg perlu tggu lebih 1/2 jam.. org mkn saner dtg jek terus hidang.. abes..yg menunggu tu macammana.. asek mengalah dgn org mkn samer.... last2 aku angkat kaki.. biler dia nmpak aku nak naik kete dia leh jerit.. Dik.. jadi beli tak..? huh mampos tak layan...so sekarang aku jejak balik.. sbb beberapa hari lepas akak aku ade bli bwk sini.. so aku ingat..kalau makan kat sane tak de problem kot... sampai saner.. aku dok... org tak delah ramai tgk... tgk org pun tgh mkn... dekat 5 minit...sorang pun tak dtg...aku nmpak org buat air tgh antar air.. aku angkat tgn dia pandang lain. buat muka toye... babeng tol... hb aku gi kedai sebelah beli rokok pun dah sampai... dia tny dah order ke.. aku kate blom.. so aku soh hb aku gi order kat pompan yg sebuk bungkus dan hantar prata pada customer dia.. ceh.. kite plak bangun gi order... tu ok lagiklah... pastu barulah pakcik buat air tu dtg lap meja dgn muke selenge.. aku order holick hb orderkopi...dekat 15 prata tak kunjung tiba.. tukang tebar ade 2, tukang tebalik kan prata pun ade..kadang2 jadi backup tukang tebar... sorang makcik..tlg antar prata dgn kire duit... masa temprature aku dah tahap panas.. dia baru anta prata.. so kami jamulah.. tak cukup plak kuah... so hb gi amek sendiri..kalo panggil jgn harap dtg... pas tu sbb nak cepat.. masa bayar ... aku bgn cari makcik yg kire duit.. kang aku tggu kat meja.. tak de org dtg plak...makcik tu kat meja sorang pakcik... tgh kire lah tu.. dah amek duit dr pakcik tu.. dia yg dah nmpak aku nak byr.. baru nak bukak mulut ..cpt2 dia kate kejap..... ces... dah lah aku ikut dia kiri kekanan..... tak tahu aku nak cite camner.. geram giler aku.. aku terus gi kat meja aku.. baru dia dtg.. kire2 semua RM3.60.. wow murah.. aku diam jek.. pastu aku nak bungkus air aku.. aku tak minum pun.... aku bwk ke pakcik selnge tu..muka selmaba jek tak amek air dr tgn aku.. aku ikut lagi sampai tempat dia buat air.. dgn suara dgr tak dgr... baru aku perasan dia tunjuk plastic kat meja.. (maki hamun dlm hati tak yah ckplah bertimbun2), aku dengan geram aku tuang air dlm plastic.... aku cari straw.. terpaksa mintak lagi dgn mangkuk tu.. ehh dia buat dono jek..selamba jek jln sebelah aku gi hantar air kat customer dia (sumpah2 lagik dlm hati ) aku cari2 straw tapi tak de.. sampai aku tny kat budak yg bungkus prata, dia kata tempat org buat air.. aku pegi amek sendiri jugak... tak de tunggu2 lagik , terus blah... biler dlm kete aku kire2.. prata 70sen sekeping, sorang makan 2 kpg.. so dah RM2.80, tak kan air segelas 40sen jek.. woh... aku ckp kat hb.. hb kata mungkin dia kira sorang sekeping... wahahahah aku ketawa.. tapi hb aku yg ala2 ustaz nih.. ckp kite kene byr balik... aku pun ckp buat per... dengan servis yg dia beri tu.. berpadananlah sgt harga yg dia bagi tu... ehehehehe.. hb geleng jek... betol ape.. dan lepas nih..tak hingin lagik aku pegi sana... kalau nak.. biar orrg lain belikan.. tak aku sakit ati.. org yg belilah sakit hati.... ...kepada peniaga roti perata depan sekolah rendah mohd khir johari.... kg melayu.. harap improvekan servic korang yg hampeh tahap babun tu.. muka biar berseri jgn macam taik...

Kol 9 lebih sampai kat Kelas memandu, boring giler tggu, so aku keluar, masuk kerete sambil eksen kat budak2 yg baru nak amek lesen kete..wahahahahah... aku gi isi minyak dan cocok duit.... tggu hb aku kat kete jek pastu sambil baca metro dan mkn kopok.... Dah tu terus gi umah Lan, kepala cam dah denyut2, dekat kol 3, hb dan adik beradik , kecuali tuan rumah, abg dia ler , dia ade meeting.. so kasi adik2 dia jadi babun bersihkan umah dia yg terbiar lama selepas org sewa cabut meninggalkan bahan buangan, rumah kotor giler, dan rosak giler, aku penah pegi dulu lepas baru2 org sewa yg tak byr sewa lebih setahun. Kene plak abg ipar aku yg pemalas nak mampos, nak amek duit pun payah.. tu yg sampai drag lebih setahun.. padan muke abg ipar aku... yg pelik tu..yg tinggal tu org arkam... kalau betul islam.. mestilah pembersih.. ni tak.. jamban belakang huru hara, rosak semua brg, dapur jgn cakap.. bekas minyak kat dinding kotor yg amat dasat, dinding rumah .. dah macam hape jek.. kotor sekali dgn contengan anak2 dia, tangga ke atas .. takut aku nak naik.. cam nak tercabut.... tombol pintu bilik dua2 kat atas dah tak de, pakai dawai kalau nak bukak.. perggg.. pesen giler, bilik air atas je ok sket. tu pun ade bekas2 pecah sket kat dinding... aku naik heran.. abg ipar aku bagi org macam tu dok situ.. konon kesian.. kesian ada tahap dia.. bukannya dia tak bekerja. Keje giler namanya... kalau gi sana.. kat dinding macam2 doa dia tampal, doa jauhi sengsaralah, jauhi susahlah, mintak dilindungi oleh musuh lah ..tu yg abg ipar aku berat nak gi collect duit kot... hahahahahahah....

Aku kat umah Lan, mkn lauk sambal ikan bilis campur tomato chery, dan ikan goreng, sedap jugak...cuma nasi dah sejuk... tak de hallah.. pas asar jek aku tido sampai magrib... ngantuk sgt2.. lebih kurang kol 9 aku gerak gi smart utk beli lauk basah.... nak tido cpt sbb sok ade keje..

Isnin dan selasa hari yg bz bangat, almaklum.. nak bonus kene rajin... dah stail boss aku.. agak2 ujung tahun, dia bagi tugasan, dpt tak aku buat yg buat boss aku satisfied, aku kan BOLEH... CHA BOLEH... hahahahaha... boss aku biler tny, dah siap?.. dia nak dengar aku jawab.. ye.. dah siap..... sepatutnya keje nih aku buat kat umah ujung minggu tapi, full macam2 hal, aku tak ade kat umah... so ari senin lepas aku dtg kol 8am, tapi start keje pun 8.30am, boss dtg 9.30am, sempat gak aku siapkan... tapi byk plak ade salah. .adeh.... so dgn kuasa gaban bonus aku.. aku telah check one by one, sampai pukul 6 ptg, tak penah aku buat keje gile babi cam ni... siap.. pasti lepas ni tak de problem, aku letak pendrive yg penuh dgn sales budget atas meja dia. Insyaallah, kalau company bagi bonus, aku akan berpuas hati..., b4 aku masuk keje sini, dorang cakap bonus, tak tentu dpt, tapi rezeki aku keje sini, tiap2 tahun dpt bonus, makin lama makin meninggkat point yg aku dpt...

Klah.. kepala bibik sakit lagik.. lama tgk pc kot.. adeh....

Thursday, November 6, 2008

Happy besday Fitri





Semlm dpt sms dari adik ipar aku Mazni, jemput hadir ke majlis hari jadi anak dia. Anis Farhana beusia 3thn tapi .. selalu panggil Fitri, sebab dia lahir dua hari raya aidilfitri.. sbb masa kecik dia asek ngangis jek.. konon nama tu berat utk budak tu...Hb soh belikan hadiah.. last minute nak beli.. pikir2, nak bli baju, tak tahu saiz.. kang terkecik ke.. terbesar ke.. dah tu amek masa nak pilih.. sbb balik keje pas magrib terus gerak cari hadiah, majlis pas isyak.. So ckp hb .. nak beli spongebob.. takut bagi kat dia.. terus budak tu campak kang.. malu jek..nak beli coklat.. tak best ar... sbb brg tu tak dpt simpan... rasa kang..mak bapak budak tu yg byk godam coklat tu... so aku gilah carrefour... ade satu kedai utk brg budak2. Tgk baju new arrival, dekat RM50.. hek... mmg cantik.. tapi... pusing2 dulu... sekali jumpa bantal peluk.. mini mouse.. tak mahal ler.. RM12.90.. okler.. tgk ade sepit rambut mini mouse ngan ikat rambut...budak kecik ni obses sket pasal sepit2 rambut nih....pastu cari paper beg yg cun2.. masukkan jek barang tu semua..tak kesahlah bantal peluk terkeluar sket dari paper beg tu... semua barang kaler pink... so just habis Rm25 jek..aku dah pegang frame yg cute2 dikelilingi oleh pic kartun, sbb dlm paper beg leh masuk brg lagik... tapi hb kate ..tak yah lah... aku ikut jek...hb aku mmg tak geti cari hadiah.. ade ke gi belek robotlah, kete mainan lah... pas tu mulut dia ngomel2..yg diri dia tak geti nak cari hadiah.... well.. u lucky to have me.. hahahaha.... pas tu gerak gi amek anak2 abg ipar aku kat kg baru pelentong tengah, bwk sekali ke rumah adik ipar aku, kat umah mentua dia. sampai sana parking penuh... turunkan budak2 dulu, pastu cari parking... biaselah rumah kampung jln kecik giler.. mana lah suke hati parking tepi jln.. kang kete lain tak leh lalu.. bile dah dpt parking, masuk umah dia dah potong kek.. aku masuk jek melangkah.. mata semua tertumpu pada aku dan terus ke tangan aku bwk hadiah yg ala2 glamer tu.. hehehehe... pastu dorang buat muka donno plak.. tak senyum langsung...ramai rasanya muka org2 kampung situ..tak delah ramai sgt..so.. aku yg tgh diet (diet konon) makan jugalah.. nasi ayam sambal... ikutkan nafsu nak tambah... tapi kalau makan kat lantai.. aku mmg tak suke tambah.. senak weh... pas makan aku dok kat kerusi dgn anak2 sedar aku... so sikecik besday girl mak dia soh bagi tetamu kanak2 bungkusan gula2 senang cite.. jajan lah... semua org tgk kelatah budak kecik ni.. sorang2 anak2 org kampung tu dpt... sampai habis dlm bakul...mak dia tambah lagik yg ada kat dapur... dia amek lagik 2 bungkus terus bagi kat aku dan hb yg dok jauh dari aku sbb dia dok kat gruop org2 lelaki... after wish thank you... dia duduk dekat mak dia.. disuruh bagi jugak yg lain memandangkan aku org dewasa dpt.. tapi dia tak nak.. huahuahuahuahua... berot2 muka2 yg lain.. mesti dorang terpikir ..apa yg specialnya aku ngan hb.. dorang tak tahu aku nih aunty n uncle dia... tentulah budak tu kenal... entahlah.. tu mungkin perasaan aku jek.. tah tah org lain tu tak amek pot pun.. aku jek perasan special..huahuahuahua... pas dorang balik.. tup2 adik ipar aku ngan biras tua aku tuh dtg bawak mak mentua aku.. masuk rumah jek pompan tu dgn tak pandang aku dok tercongok kat tepi.. terus dia panggil kuat2 nama besday girl tu.. kasi hadiah.. lek eleh minah ni.... malas aku nak layan.... so aku gerak pulang kol 10 mlm... hantar balik budak2 ke rumah dorang...

Wednesday, November 5, 2008

Buruj Orion


Orion dari sudut Astronomi

Pelayar zaman dahulukala dan pemerhati bintang-bintang / ahli falak telah memerhati langit malam untuk melihat kumpulan bintang-bintang yang mempunyai bentuk dan corak yang dikenali. Sebelum terciptanya kompas dan lain-lain peralatan pelayaran, pelayar-pelayar dahulukala melihat kumpulan bintang-bintang, atau buruj, sebagai panduan untuk mereka merentasi lautan luas. Salah satu corak bintang atau buruj yang dikenali adalah buruj yang dinamakan Orion. Buruj Orion mempunyai bentuk seperti seorang pemburu dan boleh dilihat di kedua-dua hemisfera utara dan selatan. . Bintang-bintangnya yang terang membuatkan buruj ini mudah untuk dikenalpasti, dan kehadiran nebula yang agak banyak di dalamnya dan di dalam buruj-buruj yang berdekatan menjadikan buruj Orion ini sebagai tapak bagi pemerhati visual dan jurugambar bintang.

Bintang terang yang membentuk bahu kiri imej pemburu buruj Orion ini dinamakan Betelgeuse. Berdekatan adalah Horsehead Nebula, suatu kitaran habuk-habuk hitam di hadapan sebuah nebula yang terang. Apabila kelihatan bintang keemasan Betelgeuse dan bintang biru terang Rigel, ini menandakan ketibaan buruj Orion ini. Bintang-bintang di “Tali pinggang dan Pedang" pemburu ini menunjuk ke arah nebula-nebula yang paling terang dan tercantik di seantero langit malam. Tali pinggang Orion terbentuk oleh 3 bintang terang (Alnitak, Alnilam dan Mintaka) di dalam satu garisan lurus. Dari hemisfera utara, Tali pinggang Orion ini mudah dilihat di kaki langit selatan di waktu petang semasa musim sejuk. Tergantung di tali pinggang adalah pedang pemburu ini yang dibentuk oleh 3 bintang yang tidak jelas. ‘Bintang’ di tengah pedang ini sebenarnya bukanlah sebuah bintang tetapi sebuah nebula yang dinamakan Great Orion Nebula, salah satu kawasan yang paling dikaji di langit oleh ahli kaji bintang.

Orion di dalam Mitologi

Seperti mana-mana mitos yang dipinjam dari pelbagai sumber dan telah melalui jangkamasa yang panjang, cerita-cerita Greek mempunyai banyak variasi. Cerita di bawah adalah satu dari variasi-variasi yang ada :

Menurut mitos Greek purba, Orion adalah anak kepada dewa laut Neptune dan merupakan pemburu terhandal yang pernah disaksikan oleh dunia. Orion terkenal bukan sahaja kerana kebolehannya tetapi juga kerana kehandalannya dalam berkasih.

Beliau amat mengasihi Metrope, anak kepada Raja Oenopion di Chios, tetapi usul perkahwinannya sentiasa ditolak. Cintanya membara tetapi pada suatu hari, dalam keadaan mabuk dia telah memperkosa Metrope. Raja Oenopion menemui Dionysus untuk membalas dendam. Dionysus melakukan sihir ke atas Orion dengan meletakkannya ke dalam tidur yang amat lena dan dalam keadaan buta. Apabila sedar, Orion meminta pertolongan seorang penilik nasib. Penilik nasib mengatakan untuk mendapatkan penglihatannya semula, Orion perlu mengembara ke timur dan membiarkan sinaran matahari mengenai matanya. Orion menurut dan mendapat semula penglihatannya.


Dia kemudiannya menetap di Crete di mana dewi bulan Artemis telah jatuh cinta kepadanya. Cinta Artemis amat mendalam sehingga dia gagal menerangkan langit petang dengan cahaya rembulan. Apollo, abang kepada Artemis, merasa ragu-ragu terhadap Orion. Apabila Orion bersikap angkuh dengan mengatakan dia akhirnya akan menghapuskan semua haiwan liar di bumi ini, Apollo mengambil kesempatan melaporkan keangkuhan ini kepada Dewi Bumi dan Dewi Bumi sendiri telah menghantar Scorpius, kala-jengking maut, kepada Orion.

Orion bertarung dengan Scorpius tetapi dengan segera menyedari perisai si kala-jengking tidak dapat ditembusi oleh serangan manusia biasa. Orion kemudian terjun ke laut dan berenang menuju ke Delos. Tetapi Apollo telah menyaksikan kesukaran Orion menentang Scorpius dan tidak mahu melepaskannya dengan begitu mudah.

Kematian Orion tiba apabila Apollo mencabar Artemis memanah ke arah titik hitam di lautan dengan mengatakan objek hitam jauh di tengah laut itu adalah kepala seorang pengkhianat. Tidak mengetahui titik hitam itu adalah rupa-rupanya Orion yang sedang berenang, Artemis seorang pemanah yang handal memanah tepat hanya dengan panahan yang pertama. Dia kemudian berenang ke mangsanya tetapi mendapati telah membunuh sendiri kekasihnya Orion.

Kesal dengan perbuatannya, Artemis memohon kepada dewa-dewa agar mengembalikan hayat Orion tetapi permintaannya ditolak oleh raja dewa Zeus. Akhirnya dewa-dewa merasa belas dan menempatkan pahlawan legenda ini di syurgawi dan diwakili dengan buruj berkilauan yang membawa namanya. Di langit malam inilah bersemadinya pemburu hebat ini.

Mengapa Orion ?

Kami memilih nama Orion bukan hanya kerana nama ini dikenali di dalam bidang Astronomi dan Mitologi tetapi yang paling penting nama ini ringkas, mudah disebut dan oleh itu mudah untuk diingati. Lagipun perkataan Orion muncul dalam banyak lagu-lagu kegemaran kami, contohnya lagu “Orion” oleh Metallica, “Pharoah Sails To Orion” oleh Nightwish dan “Orion the Hunter” oleh Symphony X.

Orion Secara Spiritual

Sama seperti pelayar-pelayar purbakala yang menggunakan bintang-bintang sebagai panduan untuk merentasi lautan agar selamat sampai ke daratan, kita juga perlu panduan dalam memandu perjalanan dari lahir hingga hembusan nafas terakhir di dalam kehidupan singkat di dunia ini. Selain dari nama buruj yang dikenali, kami memilih nama Orion sebagai peringatan untuk kita menuruti panduan pemberian tuhan dalam pelayaran kita melalui lautan kehidupan. Di mana akhirnya perjalanan ini .. selamat sampai ke daratan .. sesat di mana-mana .. atau karam di lautan ?
........................................................................................................................................................................

Kat atas artikel aku kopipes jek dari web mana tah... bagi aku mitos tu semua mengarut jek.. dah nama nya mitos kan... so aku tak delah percaya semua tu.. aku just nak share pasal buruj orion ni.. Dulu.. selepas dikecewakan oleh cinta yg bertepuk sebelah tangan.....heheheh dgn pakwe jawa yg hensem wahahahahah.. dia tak ske aku sbb aku gemuk.. cilanat tol... ... aku ske dok kat buai depan umah.. boleh dikatakan tiap2 mlm.. kadang2 terlajak sampai kol 12tgh mlm... aku ske pandang langit waktu mlm...sungguh membuatkan hati aku terubat...nasib baik tak de bende yg terbang lalu atas kepala aku time tu.. dan aku selalu terpesona dgn 3 bintang yg berderet betul atas umah aku...dan ada satu bintang kecil sedikit berdekatan bintang2 tu.... Subhanallah... memang cantik.... sehinggalah oneday bintang2 tu tak de lagik... penat aku dongak2 cari bintang tu.. tah mane tah hilang.... Tak lama pastu aku dah dpt pengganti tahun 2001.. siapa lagi mylove lah... suami aku sekarang... ade sekali tub4 kawin... aku dtg umah dia..dia tgh buat keje..tak pakai baju... so aku amek kesempatan yg ade tgk badan dia... hahahahahaha.... tgh dia ckp2 dengan aku.. aku terpandang dada dia.... u know what... tahi lalat di dada dia sebijik... bukan sebijik jek.. sedibik dgn bintang yg aku suke tgk tu... tapi aku diam jek... bila dah kawin aku ceritalah pasal bintang tu, tahi lalat kat dada hb aku bkan ade 3 jek berderet, siap ada satu lagi berdeketan dengan deretan tahilalat tu, tu ygaku kata sejibik bintang kat langit tu. Ssehinggalah aku tahu 3 bintang sederet Alnitak, Alnilam dan Mintaka adalah arah Kiblat sembahyang kita.... terkejut jugalah aku dengar... tu pun Siti bagitahu... aku plak tak cite pasal makna bintang tu pada hb. Semlm dia bukak cita pasal bintang tu eh tahi lalat kat dada dia.. yg dia baru tahu.. bintang yg selalu aku cita kat dia tu.. adalah arah kiblat... dengan sukenya dia pegi tgk dada dia kat cermin.... ada 3 tahi lalat berderet yg melintang di dadanyadan sebutir lagi berdekatan deretan tu seakan2 bintang dilangit tu... walaupun dia tak penah tgk... tapi dia percaya cakap aku.... betollll aku tak tipu......hmmmmm.... ada sesuatu dlm diri suami aku... Wallahualam........







Monday, November 3, 2008

Malasnya guwe......

Apsallah aku malas giler minggu nih... keje byk pun tak buat... aku skang pun patut buat keje.. sales report, stock report.. bosan guwe.. ingat sabtu lepas aku nak OT buat keje..haram... langsung tak buat... rasa minggu lepas cam cepat sgt sampaikan ujng minggu pun sekejap giler.. sabtu aku kerja balik kol 2ptg, balik terus amek mak gi pasar larkin, belanja lauk basah sekali lah aku, malas nak pergi beli kat Smart.. tapi taulah, harga kat pasar larkin mahal.... aku sket lagi terpedaya kat seorang pakwe hensem.. soh bli ayam dia, dia panggil, sekali tgk ayam dia dah lah mahal..sekilo RM7.00, ayam pun ak cun, lebam2 jek.. dia kata baru lagik, kulit jek biru2 sket.. ceh.. aku terus ckp.. ayam awak tak cantiklah.. aku terus blah kejarmak aku yg jln laju giler.. singgah bli daging baru yg mak aku idam2 kan dah seminggu. pastu lalu kat tempat ayam lain, org dia ramah dan tak ensem hehehehehe... ayam dia cantik dan segar..baru RM6.50/kg, huh.. nasib baik tak perdaya dgn kehenseman budak tu.. pastu beli mak beli ikan tenggiri, pastu mak aku angkat ikan selar hijau, kasi aku cium bau, mak aku ckp.. aritu beli hanyir giler... sampai mak aku tak selera nak makan ikan tu sampai sekarang, muka org jual tu dah berubah.. aku ckp kat mak..kalau tak nak beli dahlah...pas Byr utk ikan tengiri terus aku tarik mak jalan.. sambil mulut mak bebel tak habis komplen ikan tu... aku beli lala, ikan cencaru, selar, sagai... sayur sket.. kuew tiaw...habislah dekat RM100. Mak beli kupang, ingat nak beli siput sedut, tapi bayangkan aku kene siang.. waduh.. jadi males aku.

Balik jek mak rebus kupang.. aku mkn kupang jek.. mak mls nak masak lain, aku just msk keuw tiaw goreng... aku msk 1/2 kg jek, sbb dorang tak suke msk, tapi biler dah masak, 3 anak sedara aku mkn palk... kalo tak tgk pun tak nak.. so tinggallah semangkuk, tapi aku geram gak time mula nak masak kuew tiaw.. hb cakap ..mcm baru lagi makan kuew tiaw... kadang2 geram, dah lah pagi buat sarapan dia, nak bekal dia mesti lauk lunch, mlm plak bukan dia nak mkn ape yg aku dah masak utk tghari, walaupun aku dah panaskan... sakit pale aku nak pk masak ape lagik.. kang aku msk pelik2 dia loyalah plak especially chinese food... so ..tu yg aku masak kuewtiaw sket jek... last2 aku sendiri tak dpt mkn, dia plak komplen tak cukup semangkuk kuewtiaw... mlm tu dia ngan adik dia nak angkat perabut kat umah mak mertua aku, utk hantar ke umah adik dia tu... so automatik hb aku tido sana.. pegilah.. aku mls nak tido sana... kang penat nak bermuka2 dgn biras aku tu... so b4 hb pergi leh plak dia mintak maggi.. walaaaaa.. geramnya aku... aku buatlah jugak.. tgh mkn separuh..adikdia dtg... so akulah abeskan mkn maggie dia.. lagipun aku cam lapa gak sbb tak dpt mkn kuew tiaw.. sekadar merasa jek time masak... bila dia tak de.. so aku pun merdeka.. hehehehe... aku main pc games sampai kol 2 pg, bangun pagi mak dah buat ns lemak... aduhhhhhh.. sedap giler... dua kali tambah aku... pastu mak ajak gi pasar larkin lagi.. dia cari daging dia tak de.. hmmm kes tertinggallah ni... aku cam dah perasan masa mak beli timun smlm dia letak semua brg2 dia..aku dah perit atgn tahan berat kiri kanan brg yg aku bli... yelah.. mak aku kan bukan nampak sgt.. aku dah nmpak ade plastik cam ade dia tak angkat.. mak kata tu org lain nyer.. lantak lah... aku dah tak tahan tanggung berat brg... so mak gi singgah kedai india tu..tny ade nmpak tak daging dia..ofcozlah tak de... mak tukar kacang hijau kat situ,,semlm patut beli kacang hijau kisar, tapi india tu bagi yg lom kisarnya.. macam2lah mak aku nih, pastu dia gi beli daging lagik. Pastu kitaorang dgn sorang anak abg aku gi giant. Jln2 jek.. aku tak bwk duit, mak belikan brg utk anak kak ngah yg akan lahir ujung bulan Dec nih.. aku terasa lah kat hati.. mak nak beli katil baby, tapi harga dia mahal lebih RM200, so mak tak jadi beli. mak beli 2 pasang baju dan set tilam jek dekat RM80... pastu mak tiba2 ckp.. nnt kalau aku dpt anak baru dia belikan tilam katil tu... heheheh terubat hati aku.......balik umah aku kemas2 bilik... basuh bantal busuk hb aku 4 bijik.. pening aku bau dia...basuh gebar dan tukar cadar.... pastu aku rebus lala aku tu, mak masak kari daging ngan ayam goreng, time nak mkn, ayam goreng tinggal leher jek.. hampeh anak sedara aku yg giler ayam. kari mak aku mmg ler sedap.. tapi tawar sket.. ingat aku nak letak garam lagik.. tp biler pikir2, apasalahnya sesekali aku mkn tawar.... so aku tabur lada itam kisar kasar.. malatop oi.... mkn ngan lala... lala tu kerang dia bukan main berat dan besar, isi dia bila dah rebus.... cenonit giler.... pas mkn mata pon ngantuk.. sambil fikir2 apelah hb aku mkn kat sana.. malas aku nak call... pas magrib aku call hb.. yg tak geti2 nak balik... then dia soh amek dia, aku bwk anak kak ngah, b4 sampai aku singgah kat satu kedai mamak, belikan mentua aku carrot susu, sbb dia dah pesan.. kalau dtg sana beli kan carrot susu.... aku sampai sana terus bukakan air dia.. dia sukelah even dia ckapa anak dia dah beli kan siang tadik.. ces... dia minum teguk semacam jek.. agaknya dia tak nak kecikkkan hati aku kot.. muahahah, last2 aku ckp.. "dah mak... tak dpt minum simpan jek.. kang terkeluar kang".. dia pun hulurlah gelas tu... mentua aku kata..makanlah.. ade asam pedas... alermak.. aku mmg pantang dengar asam pedas... aku nih malas nak cekek depan pompan tu... tapi dah berpuluh2 kali mentua aku soh mkn.. barulah aku gerak gak kedapur.. mkn dgn anak sedara aku... b4 tu aku main2 dengan anak kintan... debab btol.. susu badan katakan.. haiii biler lah aku dpt anak camtu.... so tgh aku nak amek lauk kat dapur yg cenonit tu (bukanmengata... sebab umah tu blom renovate bagi besar jek).. masa tulah laki bini tu bermesra2 sambil buat air anmum.. nak aja aku bagi penerajang aku... asam pedas ikan kembung kot... aku kalau nak masak asam pedas... mestilah ikan besar2 sket.. ikan kecik3 nih buat ancur daging jek.. kang tulang jek banyak... tu yg aku mkn tersekat tulang kat tekak.. geram tol aku.... kol 10 lebih baru gerak balik... kang cite Supernatural aku dah stat aku tak balik2. kalau stay umah dia ..mau kol 12 aku gerak.. tak nak aku....

So hari .. aku malas giler.. sambil taip blog, sambil buat keje kalau org lalu.. hahahahah... alah.. buat report nih sekejap jek... kalau concentrate.. ni tak.. pagi2 dah bukak myresipi.... dah lah... sok jek sambung... pasni nak tgk friendster plak...

Wednesday, October 29, 2008

Cuti from 24-27 Oct 08





Bosan...................4 hari yg teruk aku penah aku lalui..lebih2 lagik hari jadi aku pada 25hb. Kalau boleh pusing masa.. aku nak pusing b4 puasa.. b4 aku jemput2 awal2 org gi open house kat umah aku. Selain hari jadi aku.. mmg tak bagi tau besday aku tapi aku nak raikan sendiri.

24hb - aku cuti.. tapi aku amek mc tu pon mc 22hb punya aku otter ke 24hb.. giler kan. Aku belanja at tghari, brg kering jek dah dekat RM300, daging kambing RM49 dgn lembu RM55 total RM 104. Pastu sayur jek Rm18. Buahan RM30.70..70sen pun tak bagi kurang. Beras mak aku dah beli, lain2.... aku dah tak kira... Aku siap agak utk 150 orang yg dtg.. yelah ramai janji ape.. kawan form 5 aku, budak kolej dan tempat keje hb aku. blom masuk member mak aku.
Malam aku gi bli ayam plak... 10 ekor dah RM80++, pastu ade bli lagik brg yg tertinggal2. Balik aku tgk lepat loh dgn burasak dah siap bungkus tinggal ikat dan rebus, pas tu aku bersih kan ayam dan goreng mlm tu gak sbb esbox tak muat kang. Tau2 dah kol 3 pg.. besday aku dah lepas dah... tgk hp.. ade msg hepi besday fr Alice, asst aku.... b4 tdo aku mandi ... penat nyaaaaaa

25hb - it's my besday.. bangun kol 6lebih, buat bekal laki aku just telur masak kicap....aku dah merajuk kat hb aku yg tak wish kat aku.. mlm tadik oklah.. dia cam tak sihat.. tido dari kol 9 lebih..lepas bli ayam smlm. pagi tu dia buat derk jek.. until dah hantar keje..aku msg dia... pujuk aku pun pakai sms jek.. dah lah.. aku bz... terus gi pasar.. mak nak bli santan dan beberapa lagi brg yg lupe nak bli lagik.. tak tahu lah dah habis brape... aku tak tahu pun mak aku nak buat siang.. suke2 dia jek.. dia ckp.. member dia buat siang... aku cuak tgk ayam 10 ekor cam skettt jek... aku bising kat mak aku kenapa tak panggil mlm jek.. senang keje.. ni siang ..kang tak putus2 org... penat nak buat keje... mula2 member2 dia tak dtg.. boleh plak mak aku gi kuar canang soh dtg umah.. ah sdah... penat siot.. kalau dtg sekelepuk tak pe.. habis segroup dtg.. dtg lagik yg lain untill smpai kol 5 lebih tak habis... jadi nya aku masam muka dgn mak.. mak tau aku marah.. lagik2 aku nmpak mak gi tapau2 utk member dia.. mee hoon goreng tak goreng lagik... baju raya tak gosok lagik.. ingat nak pakai sedondon ngan hb... at 5.30pm aku goreng mee hoon yg mak aku dah rendam dari mlm tadik.. so mee dah bau.. dah lembik sgt... aku goreng gak..ah sudah.. mee bancau... lembik cam dah basi... aku tinggalkan mee tu.. gi mandi.. pakai baju lama jek.. bukan kurung ar... amek hb.. b4 tu aku dah call.. cite pasal ketidakpuasan hati aku terhadap mak yg degil.. hehehehehe....aku mintak cousin aku tlg settle kan meja sbb mungkin hb aku bawak member terus balik umah. Sampai sana hb aku member dia tah mane tah dah hilang... so hb kata mlm pas magrib jek dorang dtg kot.

On the way balik aku bli mee kuning 2 bungkus, sampai2 umah aku goreng.. siap jek dah kol 7.30pm... Alice dah sampai dah... adoi... spiesis tak tahu magrib langsung... aku pun settlekan keje cpt2, jamu dia makan, pas tu ingat nak lari solat, eh.. dtg plak member gym dua org.. wah... tak sembahyang magrib gamaknya awal dtg... so dgn aku2 sekali lepas magrib.. Pastu dtg member skit jek.. member hb aku tak nmpak langsung.... abg dan kakak2 aku pun dtg... adik ipar bungsu aku bwk bini dan anakserta anak2 sedara dia .. so kalau kira semua tak sampai 50 org.. ko bygkan.. nasi byk lagik.. lauk pun... member kolej yg berdegar nak dtg.. hanya bestfriend aku jek dtg... lain hampeh nak mampos... giler ar... tak tepati janji... ni dia katakan kawan?.. kawan aku time form 5 jek oklah... boleh tahan, tapi yg jauh dtg.. yg dekat jek hampeh..... sedih aku.. sedih sbb dosa kat mak aku sebab berperasangka buruk, sedih dengan kawan2 aku g mungkir janji.. dan sedih... tidak berbaloi ape yg aku buat 2 hari ni... dlm diam2 aku buang sedikit makanan dlm tong sampah... agar mak tak mennyindir aku kerana byk yg tak terluak. Nasi aku tak bleh buang.. rasa tak sanggup nak buat... aku tido kol 2am... sedih mengenangkan ape yg terjadi... hb aku pun sama.. rasa... aku takkan buat lagi open house.. hb pun kata begitu.. mungkin Allah nak balas aku dgn cara kurang ajar dlm diam aku kat emak aku.. atau dah menjadi trend sekarang.. saling kunjung mengunjungi sesama kawan sudah tidak ada lagik....

26hb - Aku kemas dapur.. sampai ke mop lantai dari depan ke dapur... periuk nasi aku tak sentuh lagik.. tak sanggup.. penat giler... sambil2 basuh baju... jemur baju... sarapan pun ns beriani tu jugak... panas lagik sebab api kecik tak padam.. panaskan lauk....pukul 12.30pm dah settle semua... mak still buat muka marah lagik.. buat muka tak tegur aku... nak aja aku minta maaf time tu jugak kat mak aku.. tapi biarlah dia sejuk sendiri... hb dah tdo semula... aku pun ikut sama.. dekat 2.30pm aku terbangun terus mandi dan solat... dlm 3 lebih hb ajak gi umah Lan tgk mak dia. B4 pegi mkn ketupat ngan lepat loh dgn ayam merah dan rendang. Aku suap hb aku sambil tgk tv... mak still cam tu lagik.. bwk diri kat buai dgn cucu dia... pas solat Asar mak ikut kak ngah gi open house, aku pun gerak ke Desa Harmoni.. Sampai sane cuma ade Mazni jek teman mak.. baguslah si Kintan tu tak de.... sakit mata aku jek.... ingat nak relax2 jek umah tu.. sekali kene tido sekali daa..... Kak Ra dtg masak mee hoon goreng...

Sepatutnya aku ke majlis perkahwinan Sheeda..tapi aku tak larat... mlm tu patut gi open house umah mak Azmah tapi pun tak larat.. dan beraya umah Ernie pun batal sbb dia balik kampung ade hal. Aku mmg dah gosok baju b4 gerak.. tapi tinggalkan jek sebab semua dah cancell...

27hb - So ingat Deepavali aku just relax2 kat mah Lan. tapi tghari dorang ajak gi Benut yg dorang batalkan tu.. aiseh.. tapi aku ade mood plak nak gi... pagi tu masak ns goreng dan panaskan mee hon goreng Kak Ra yg tak habis sepinggan semlm. Aku balik umah jap.. amek baju yg dah gosok semlm, mandi dan bersiap.. gi balik Desa Harmoni.. tak siap2 lagik dorang termasuk keluarga abg ipar aku lom sampai2 lagik.. aku bwk kek coklat belen aritu.. ygmelt kat mulut tu.. sampai tak cukup2 dorang mkn.. biler dgr dorang komplen masakan hari tu sedap2 belaka.. aku tak hepi langsung... pandang hb pun dia sepi jek.. Sampai Benut parit Betak umah bekas akak ipar hb aku (cerai mati). Tahun lepas dtg sbb dia nak berangkat ke Makkah.. mintak dia doakan agar aku dan hb dpt zuriat.. tup2 aku dtg.. dia yg bulat... dah nak tggu due jek.. aku cam elak2 tgk muka dia.. kuang berbual... segan sendiri.. dan cara dia pun paham perasaan aku... kat sana mkn ns, lauk ikan cencaru masak lemak , sotong sambal, sayur dan soto sket... konyang lah jugak... siap gado2 budak2 rebut sotong.... kol 5 gerak balik.. abg ipar aku bwk innova meninggalkan jauh wira buruk aku nih... ah.. lantaklah... tapi disebabkan kepandaian adik ipar aku ...ade plak shortcut.... tgh aku bukak pagar umah Lan (laki bini tu dah berambus gi Adeela sejak sabtu lagik ) abg ipar aku pun sampai.. hehehe... lambat jugak innova ni ek.... Kol 8 lebih laki bini tu balik.... dekat kol 9pm aku gerak balik.... mandi, solat dan tido dgn nyamannya bersama hb...... sok nak keje......

Kampung Baru Plentong Tengah




1985 - Penduduk meneroka tanah. Pejabat Tanah memaklumkan bahawa tanah tersebut tiada pemilik.
1986 - KBPT terbentuk. Penduduk memohon hak milik tanah. Pejabat Tanah kata tanah dimiliki Syarikat Mosbert.
1987 - Tanah ditukar tangan kepada Jet Ace Co. dan seterusnya kepada Oakfield.
1989 - Penduduk kalah kepada Oakfield di Mahkamah Tinggi JB dengan perintah milikan kosong.
1990 - Dalam usaha mendapatkan ehsan DYMM Sultan Johor, penduduk ditipu sebanyak RM 18,000.00 oleh ‘orang tengah’.
1991 - Atas cadangan wakil rakyat, penduduk membentuk tabung bertujuan membeli tanah daripada Oakfield.
1993 - Pembayaran pendahuluan penduduk dari wang tabung sebanyak RM 417,307.93 digelapkan oleh peguam.
1993 - Oakfield melakukan perobohan rumah. Atas suruhan wakil rakyat, penduduk melarikan diri ke dalam hutan. Selepas itu, penduduk membelanjakan RM 22,000.00 untuk membebaskan seorang penduduk yang tidak sempat lari dan ditahan oleh polis.
1993 - Atas cadangan peguam, penduduk menanggung kos menghantar wakil untuk memohon wang kebajikan atarabangsa di Filipina.1993 - Penduduk menang kepada Oakfield di Mahkamah Rayuan KL dengan ketepikan perintah kommintal Mahkamah Tinggi JB.
1994 - Oakfield setuju menjual tanah kepada penduduk. Perundingan pembelian tanah dimula.
1994 - Penduduk ‘menghilangkan’ RM 820,000.00 kepada Oakfield melalui peguam J. Sing & Co.
1995 - TNB membekalkan elektrik ke KBPT.
1996 - Bukit Lenang Development Sdn. Bhd. ambil milik tanah KBPT. Pemaju menawarkan pampasan kepada penduduk yang berpindah. Penduduk tidak setuju kerana rasa nilai pampasan tidak setimpal.
1997 - Penduduk buat aduan polis terhadap Oakfield yang jualkan tanah sedangkan proses jual-beli dengan penduduk tengah diproses.
1997 - Bukit Lenang saman penduduk. Bukit Lenang menolak cadangan tuntutan ganti rugi penduduk.
1997 - Penduduk membuat kempen tandatangan dan hantar surat kepada MB Johor atas sokongan Jawatankuasa Sokongan Peneroka Bandar (JSPB).1998 - Penduduk kalah di Mahkamah Tinggi JB dengan perintah milikan kosong tetapi terus merayu.
1999 - Kerajaan Johor mengurniakan tanah Kg. Bukit Dagang kepada penduduk.
2000 - Bukit Lenang menjalankan operasi pengusiran secara paksa. Penduduk turun sama-sama dan berjaya mempertahankan rumah.
2000 - Penduduk menang kes di Mahkamah Rayuan KL.
2002 - Penduduk kalah di Mahkamah Tinggi JB.
2007 - Penduduk kalah di Mahkamah Rayuan Putrajaya.
2008 - Bukit Lenang mendapat notis perintah mahkamah.
2008 Oktober - Hakim telah memberi surat kepada peguam yang menyatakan beliau cuti dan akan memulakan sebutan kes pada 29 Oktober 2008.Bukit Lenang Development tidak menghirau surat daripada hakim dan menetapkan pengusiran secara paksa pada 16 Oktober 2008 dengan alasan ingin merobohkan rumah-rumah yang telah kosong.
2008 Oktober 16 - Penduduk Kg Baru Plentong Tengah mula berhinpun secara aman seawal 8 pagi. Pihak berkuasa telah membuat sekatan di jalan masuk utama kampong dan cuba berbincang dengan wakil penduduk. Peguam yang mewakili penduduk kampung tiba dan membantah perobohan rumah berlaku kerana sikap Bukit Lenang Development yang tidak menghormati perintah mahkamah supaya menunggu sehingga tarikh sebutan kes. Bailif Bukit Lenang Dev. Menyatakan yang beliau mendapat perintah daripada mahkamah tanpa notis bertulis untuk masuk ke kampung dan melaksanakan perobohan. Kekecohan berlaku dimana Pihak Berkuasa (FRU & PDRM) memaksa penduduk untuk bersurai. Penduduk enggan bersurai dan kekerasan telah digunakan oleh Pihak Berkuasa untuk menyuraikan penduduk. Pihak berkuasa masuk ke kampung untuk mengiringi jentera-jentera perobohan untuk melaksanakan perobohan rumah-rumah yang tidak berpenghuni lebih kurang 11.45 pagi.


27 ditahan, halang Kg Plentong Tengah diroboh
Abdul Rahim Sabri Oct 16, 08 11:51am
kemaskini 8.00pm Kesemua 27 yang ditahan kerana menghalang kerja-kerja perobohan Kampung Baru Plentong Tengah di Johor Bahru dibebaskan awal malam ini.
Mereka, termasuk seorang pemimpin PAS Johor dan aktivis hak asasi, dibebaskan dengan jaminan RM1,000 setiap seorang.
Mereka diarahkan melaporkan diri di balai polis Johor Jaya - tempat mereka ditahan sejak pagi tadi - pada 30 Oktober depan jam 8 pagi.
Ketika mengesahkan perkara itu, setiausaha jawatankuasa bertindak penduduk terbabit, Taslim Nani berkata, beliau fahamkan lima orang peguam telah dilantik untuk membela mereka.
Beliau juga merupakan salah seorang mereka yang ditahan pagi tadi kerana cuba menghalang tindakan merobohkan kawasan setinggan tersebut.Mereka - termasuk tiga wanita - ditangkap sewaktu mengadakan benteng manusia di jalan masuk ke kampung itu dengan memegang tangan antara satu sama lain. Kira-kira 500 penduduk membantah usaha perobohan itu.Ahli jawatankuasa badan perhubungan PAS negeri Syed Othman Syed Abdullah turut dibawa ke balai polis berkenaan. Dalam kejadian tersebut, pengerusi jawatankuasa itu Jameon Abdullah pengsan sewaktu ditahan, dipercayai akibat pergelutan dengan pihak berkuasa.
Sebelum ini, Presiden Parti Rakyat Malaysia (PRM), Hassan Karim memberitahu, Jameon dikatakan dirempuh oleh anggota polis, sebelum rebah dan pengsan.
Katanya, beliau difahamkan Jameon yang juga imam masjid di kampung tersebut, telah dihantar ke hospital untuk rawatan.
Menurutnya lagi, kerja-kerja merobohkan rumah-rumah di situ dihentikan oleh pihak pemaju pada kira-kira jam 2.50 petang tadi setelah dimulakan kira-kira jam 10 pagi.
Pemaju kawasan itu Bukit Lenang Sdn Bhd merobohkan perkampungan itu selepas mendapat perintah mahkamah.Hassan yang juga bertindak sebagai peguam kumpulan penduduk itu, rundingan sedang dibuat antara penduduk dengan pemaju tersebut dan 291 buah dijangka tidak akan dirobohkan.Tambahnya, beberapa rumah yang dirobohkan, setakat ini, tidak berpenghuni. Menurut seorang penduduk, kira-kira 100 anggota polis Unit Simpanan Persekutuan (FRU) dan 200 lagi anggota polis termasuk yang berpakaian biasa hadir di kawasan itu yang sedang dirobohkan.Kampung Baru Plentong Tengah, seluas 113 ekar, dipercayai mula dibangunkan antara 25 hingga 30 tahun lalu. Ia didiami lebih 2,000 orang, sebahagian besarnya Melayu, dengan 310 buah rumah










JOHOR BAHRU 16 OKTOBER (SK)- Angkatan Muda Keadilan Malaysia (AMK) menggesa supaya Ketua Polis Negara dan Menteri Dalam Negeri bertanggungjawab sepenuhnya untuk memberi penjelasan segera mengenai insiden perobohan kawasan perumahan penduduk Kampung Plentong Tengah, Johor hari ini.
Dalam satu kenyataan yang dibuat oleh Ketua AMK, Shamsul Iskandar Mohd Akin, AMK begitu kesal dengan kebaculan polis yang sanggup mengerah tenaga sehingga mengancam nyawa warga Kampung Plentong Tengah sehingga mengakibatkan 27 individu ditahan dan beberapa individu termasuklah ketua dan imam kampung cedera dan dikejarkan ke hospital.
“Kebiadapan anggota polis dan samseng upahan mengasari warga emas, wanita dan anak kecil yang berhimpun mempertahankan hak mereka adalah sesuatu yang di luar perikemanusiaan,” tegas Shamsul yang turut berada di tempat kejadian.
Polis dan juga FRU dengan kekuatan seramai 500 anggota bertindak nekad merempuh benteng manusia yang dibentuk di kalangan warga kampung dengan bantuan AMK serta Pemuda Pakatan Rakyat.
Pimpinan AMK khususnya AMK Johor bersama-sama Pemuda Pakatan Rakyat telah berkampung di Kampung Plentong Tengah sejak 15 Oktober lagi sebagai sokongan moral untuk mengelakkan Kampung Plentong Tengah dirobohkan oleh pihak pemaju.
Apa yang lebih menyedihkan, menurut Shamsul, ialah ketiadaan hatta seorang pun pimpinan Umno termasuklah ADUN dan Ahli Parlimen yang selama ini begitu hebat melaungkan slogan ‘Ketuanan Melayu’ dan menobatkan Johor sebagai kubu kuat Umno.
“AMK kesal kerana dalam masa yang sama Menteri Besar Johor sedang menjamu para Exco dan ADUN Umno-BN tanpa mempedulikan nasib warga kampung yang tertindas teruk di sini.
Jika inilah sikap bacul yang ditunjukkan oleh pimpinan Umno-BN, jelas terbukti bahawa mereka pengkhianat Melayu yang sebenar,” tegas Shamsul.
sumber : Suara Keadilan
















Thursday, October 23, 2008

Ada apa dengan semalam dgn hari ini.....

Semalam balik keje terus gi umah abg ipar aku, nak amek meja lipat yg aku guna utk ngajar tuition dulu, pastu nak pinjam pelita utk open house umah aku tapi lupa plak, salah timing aku dtg, time tu jugaklah org nak sembur nyamuk, alah.. yg sembur naik putih dunia tu.. aku lari dlm kete dgn anak sedara hb aku, ade sikecik, takkan nak biar dia hidu plak. pas sembahyang magrib, Kak Ra plak nak kuar gi daftar nama utk pindah umah. Kene lah tunggu, tak lama pastu adik ipar bungsu aku dtg, ler.. ade appointmnet ngan abg dia rupanya, patut hb aku beria2 nak gi smlm, sekali cuma nak ckp pasal kete . Selain tu biras aku lak nak tayang rambut baru dia, wahahahahaha.... boleh lah.. dah macam amoi ireng (gelap)...whahahahaha.... tapi jangan terperanjat, aku dah potong rambut dulu, dia terperanjat gak, aku dah potong rambut dulu...

Aku balik lebih kurang pukul 9.30pm.. paling best sekali misi gi Benut dibatalkan, sonoknya, so..bolehlah aku gi rumah sheeda ahad ni.. dia kawin.. insyaallah aku pergi.... mlm lak gi umah Azmah dan Ernie... Si Siti plak sengal, sampai sekarang tak boleh buat decision aku n Ernie leh dtg ke tak umah dia, tau lah baru kawin, aku baru kawin pun tak sebz dia dulu.. Ada gak masa utk dgn member2 berkumpul... lantaklah... rumah aku pun dia tak dpt dtg sbb ade team building anjuran company dia, kecoh lah minah ni... Anyway ahad ni... umah kat plentong dah sebok2 nak pindahkan barang... boleh lah aku gi kerah tenaga tolong kat saner..

Hari ni lak... best woooo..gi makan kat Daiman 18, boss aku belanja, walaupun ada budak baru tu tak datang..bolayanlah yek.. dah lah tak tepon sbb tak dtg.. kalau asek sakittt jek.. ade harapan boss aku tak comfirmkan dia... so kitaorang pergi sembilan orang jek.... mkn cam hape jek.. aku mmg suka chinese food, menu tadi, udang kari indonesia, ikan merah sweet n sour, sotong goreng tepung, abalon taufu, sayur togeh campur apetah.. dgn ikan masin, byk lagik lah sampai ke dessert buah dia... kira perut keras ar makan kat situ.... so skang mmg mengantuk...

Tak de bende gamba yg best nak share... chow...

Wednesday, October 22, 2008

Kejutan

Memang beri kejutan betul2 ar... open house sabtu ni.. aku jemput semua member2 aku form 5 dgn budak2 ITTAR.... aku bersedia sahaja, dah 4 tahun tak contact.. mesti macam2 dah berlaku... boleh dikatakan 98% member aku lama tak contact dah ada anak.. malah..ingat tak kawin2 lagik.. siap dah beranak pun ada... kalau satu tak pe.. dua lagi... terkedu aku.. aku rasa aku jelah yg belom ada anak. yg baru kawin macam ct dan akan kawin kawin macam sheeda tak pelah.. tu bakal2 dpt anak. Sorang sahaja lom beranak tapi kejutan dia.. dia dah kurus.. dulu berat 80kg++ tapi dia kata dah 55kg ... paling tak sangka dia terus makan biodex dari dulu lagik.. jeles aku dgr.. tapi nak wat camner.. sabtu nilah.. kitaorang berkumpul bertukar cerita... ada yg pround as a mother, as the wealth wife for her husband.. aku je macam tu... hopefully sgt2, bulan ni menjadi.. menjadi ape.. jadi anak ar.. aku sgt2 harap.. dgn period aku yg dtg natural pertama kali setelah 8thn... aku harap2 sgt dpt hamil kali ini... harap2 bila dah bertemu tahun ni, tahun depan kalau dorang buat open house mesti jemput aku.. aku harap2 sgt aku dtg dah bertiga.. kalau kembar berempat lah.heheheheh.. mane tahu ovum aku dah bertahun2 tak kuar.. kuar ramai2 hehehehehe......

anyway aku tgh kenoning ni.. pening dan mabuk pas mkn ubat batuk, pagi td gi klinik, takut time opis batuk teruk, bila dah makan ubat batuk terus down. Aku tido jek dari tadi, boss pun tak de. aku dpt mc tapi aku tak cuti today, nnt aku otter ke24hb heheheheh.. bukan dorang tahu pun. aku keje jek today.. bukan buat ape pun.... oklah..nak sambung tido kebaring ke.. rasa nak angkat jari pun tak larat, tapi ni berderu semacam jek... poning lah..............




Monday, October 20, 2008

E322

Boss aku baru balik dari Vietnam... buat ape tah tak tahulah... as usual kalau balik oversea dia bwk balik buah tgn.. biaselah..coklat, b4 gi Indonesia, pun bagi coklat... tapi coklat ni dari Vietnam.. huh..was-was aku rasa dah... memang ler peberet aku nih..siap dark coklat... aku dah bukak dah.. tinggal cungkil coklat tu keuar dari kotak.. tiba2 baik aku cari maksud E322

E322
Lecithin

Lecithin is present in all living cells and is a significant constituent of nerve and brain cells.

Pure lecithin is white and waxy and darkens when exposed to air. Commercial lecithin is brown to light yellow, and its consistency varies from plastic to liquid.

Commercial lecithin, most of which comes from soya bean oil, which may be GM, contains a mixture of phosphoglycerides containing principally lecithin, cephalin and phosphatidyl inositol. Other sources are egg yolk, from where it was originally obtained, and leguminous seeds, including peanuts and maize, which also may be GM. As it can also be obtained from animal fat, vegetarians should be careful.

In cells lecithin protects the membranes and the polyunsaturated fats within the cells from oxygen attack.

As an emulsifier it lowers the surface tension of water allowing the better combining of oils, fats and water in such foods as chocolate, ice cream, margarine and mayonnaise. In bread and bakery products it increases volume and also acts as an anti-staling agent thereby extending shelf life.

In margarine it has the added advantage of preventing water leakage, so preventing spitting when frying, and protecting beta-carotene (E160a Vitamin A). In chocolate it allows a reduction in the cocoa butter content, prevents crystals forming and reduces viscosity (see E476). Soya lecithin has the same binding ability as egg yolk lecithin and can be used in place of eggs in many products. It also helps powders mix quickly and easily in milk or water.

Lecithin is also a good synergist to antioxidants in fats and oils so is often used in combination with them.

For a time it was thought that lecithin supplements could help Alzheimer sufferers but this line of research did not lead anywhere.


Lecithin

From Wikipedia, the free encyclopedia

(Redirected from E322)
Jump to: navigation, search

An example of a phosphatidylcholine, a type of phospholipid in lecithin.

Lecithin is any of a group of yellow-brownish fatty substances occurring in animal and plant tissues, and in egg yolk, composed of phosphoric acid, choline, fatty acids, glycerol, glycolipids, triglycerides, and phospholipids (e.g., phosphatidylcholine, phosphatidylethanolamine, and phosphatidylinositol). However, lecithin is sometimes used as a synonym for pure phosphatidylcholine, a phospholipid that is the major component of its phosphatide fraction. It may be isolated either from egg yolk (in Greek lekithos—λέκιθος) or from soy beans, from which it is extracted chemically (using hexane) or mechanically.

It has low solubility in water. In aqueous solution its phospholipids can form either liposomes, bilayer sheets, micelles, or lamellar structures, depending on hydration and temperature. This results in a type of surfactant that is usually classified as amphoteric.

Lecithin is sold as a food supplement and for medical uses.

Lecithins may also be modified by a process called fractionation. During this process, lecithin is mixed with an alcohol, usually ethanol. Some phospholipids have a good solubility in ethanol (e.g., phosphatidylcholine), whereas most other phospholipids do not dissolve well in ethanol. The ethanol is separated from the lecithin sludge, after which the ethanol is removed by evaporation, to obtain a phosphatidylcholine-enriched lecithin fraction.

Dengan rasa was2nya aku ..tak tergamak nak mkn.. so aku bagi kat Alice assistant aku.. maleh aku nak fikir.. berapa sedapnya dark coklat...








We have been married

Daisypath Anniversary tickers

daisy path - Ditakdirkan Bercinta

Daisypath Anniversary tickers