Nuffnang

click as much as your heartbeat is beating....

Wednesday, July 17, 2013

Al-Fatihah untuk Almarhumah Muji Binti Awang - Ibu Mertua ku dijemput Illahi - Part 2

Hadiah Al-Fatihah kepada Nabi Muhammad s.a.w serta keluarga baginda, sahabat2 baginda, wali2 Allah, kedua ibu bapa kami, khusus untuk MUJI BINTI AWANG serta muslimin dan muslimat.

AL_FATIHAH......



Ok sambung...

Day 1. Aku terkilan bila tak dpt minta ampun dulu dgn arwah... tp aku cuba tenang kan hati... aku fikir.. minta tolong adik ipar aku yg bini tua tuhhhh kan.. kete aku mmg dh tak idup.. minta cas bateri dgn kete dia... pastu aku balik, anta terus gi workshop... dekat je kat umh.. so aku settlekan pasal anak aku yg aku tinggalkan dgn mak aku... mekanik tu kata ptg leh siap.. so nnt petang aku amek kete terus gi spital... hubby aku.. soh teman arwah... kalo nak mkn gi je kat cafeteria.

tapi hubby aku plak kata.. tak nak biar aku drive sorang.. last2... adik ipor aku follow kami balik kerumah... kami tinggalkan no tel kat kaunter wad, if ada apa2.. kami fikir mak dah tido.. so tak pe lah kami balik... nnt dtg semula... ptg dlm kol 3 lebih, adik ipor aku amek kami semua termasuk Raesa n mak aku gi melawat, tgkkan arwah berselirat dgn wayar dan bantuan alat pernafas terpasang masih ati aku kata.. hanya untuk sementara.. tak pelah... tgk tenang dia tidur.. aku turn dulu dgn mak.. lagipun Raesa kat bw dgn sepupu dia.. budak2 tak le masuk. Mak aku tak menyabo2 nak balik.. soh call hubby aku cepat.. hmmmmm.... (jgn marah mak sy.. dia org tua jugak.. ) hubby kata arwah cam sedar even mata tak buka.. arwah keluar air mata.. hubby dah ckp.. minta maaf.. sampaikan minta mmaf aku juga... hubby cite.. arwah cam hmm hmm.. cam org mengiyakan.. so aku lagi lah tak pk bukan2 tentang arwah..

Anak sedara hubby aku yg sulung di kerah utk menjaga neneknya..  hehe ... aku yg bg idea.. sbb dia je yg tgh keje, tp keje gaji kecik.. kami boleh byr kalo dia unpaid leave... aku ckp dgn hubby.. pls direct ckp dgn abg long.. ckp direct dgn kak long.. tu putar alam... ini tak le.. itu tak le.. dlm 10 min hubby aku call abg long dia.. tup tup biras aku tu call.. tny mcm2.. rite.. tau dh.. tp decision is decision. Ank sedara hubby aku mmg rela nak jaga... kene benti keje pon tak pe... bos dia bg 2 hari je cuti... aku ckp.. lantak dia... dulik nak bg ke tak...

Day 2. Aku dari opis g HSI dekat jek.. aku ingat nak singgah Tesco dlu.. so aku call Azeera (cucu yg jaga arwah) nak ape2 tak... tapi dia ckp nenek kritikal... so terus aku HSI... aku sampai Azeera dh kat area depan gi amek yassin.. sampai situ... diri aku macam tisu kene air... ya Allah... tak perlulah aku cerita keadaan arwah.. cuma aku leh cite dia bengkak air... beradik hubby aku semua on the way.. aku dah lencun dah... hidung serupa clown.. tapi dapat gak aku baca yassin byk kali.. aku tk masuk keje pastu... kol 6ptg aku terpaksa gerak balik.. utk uruskan Raesa... hubby mmg dari tmpt kerja.. so dia bole balik naik moto dia.. teman sampai malam...

Day 3. Aku tenang... lihat arwah kelihatan ok sket.. tp doc kata tiada perubahan tentang sakitnya.. infection paru2, darah yg x ok, buah pinggang yg rosak... dan macam2 lagik... sgt complicated. Yassin sj lah hanya mampu aku hulurkan bantuan pada arwah.

Day 4.. Masih tiada perubahan....

Day 5. Hari Sabtu 29.06.2013 Adik beradik hubby aku mmg semua tak keje dari arwah kritikal.. kecuali ank sulung dia yg terpaksa kerja. (yelah.. anak 8.. kang nak mkn ape kan) aku kat umh berkemas.. basuh baju2 arwah... alas tido arwah.. tuala.. selimut semualah... dan baju Azeera yg aku bw balik utk basuhkan.  Aku ingat ptg nnt pukul 4 aku nak gerak tgk arwah. tapi kol 1 lebih hubby call, ckp arwah byk kali jantung berhenti... Aku terus bersiap, lihatkan Raesa tgh tidur, terus aku ckp kat mak, aku call kak ngah, habis keje tlg angkat mak n Raesa bw balik. Aku mungkin lmbat balik. Sampai sana... aku tgk hubby n adik dia cam pasrah.. aku lagik lah... kuar kete jek dah percik2 air mata.. lantak lah org nak tgk kan... keliling katil penuh... air mata mmg tak boleh di kekang lagik... ape aku boleh buat.. aku bacakan yassin.. tersedu sedan... tu je aku nak ngelak dari berckp dgn org...

Hubby cite, doc buat CPR dah 6 kali, doc kata.. tak kesian ke kat mak awak, seksa dia.. biarlah dia pergi... so beradik hubby aku dh buat keputusan, tiada CPR lagik jika heart rate arwah drop lagik. Allahuakbar...

Jam dah tunjuk pukul 11.20pm... selepas yassin dibaca yg entah keberapa, aku ngantuk kemain... aku ckp kat Azeera, aku dok kat sofa jap.. sebelum aku pergi... muka arwah masih merah kecuali keliling hidungnya.. pucat.. ku usap wajahnya.. ku cium... otomatik bile kat sofa tu... aku pon zzzzzzzzzz... Azeera ade sms.. dia kata baik mak yang dok sini... (dok kat katil) aku balas ok lah... tp zzzzzzzzz

Day 6. Aku dikejutkan.. 1.35am dah masuk 30.06.2013. 1st word dari mulut hubby.. mak dah tak ada.. Innalillah hiwa inna ilai hiroji'un..... Arwah pergi pada 1.30am... Aku segera ke katil arwah... hanya air mata bertali arus... sebolehnya... ku hilangkan bunyi sedu sedan... tetapi terlepas sesekali.. Wajah yg merah tadik sudah pucat.. andanya.. arwah benar2 sudah pergi...

Ada berlaku sedikit berbalahan... tp tak perlu aku cerita... aku mengingatkan diri sendri dan keluarga yg ada disekeliling aku, bertenang... roh arwah mungkin ada di keliling kita.. (wallahualam)


Mak... ayang betul2 tak sangka... janji ayang pada mak.. utk jaga selama 3 bulan... tk lebih tak kurang.... org asek tny.. sampai bile ayang nak jaga mak.. bile ayang nak hanta mak balik... dalam hati tak mo hantar balik... tp ayang tetap jwb.. hujung bulan 6.. 30.06.2013 hari ahad.. 2 ahad yg lepas keluarga abg sulung dtg tgk mak, ayang macam minta izin kat biras, nnt 30hb org anta mak balik ye... yelah biras aku ckp... tapi.. sapa sangka kan mak... mak balik... mak pulang utk pergi mengadap Illahi... tiada siapa yg sangka semua ini berlaku... ayang cuma fikir.. nnt raya mak dtg lagik... mungkin sekejap sepanjang cuti raya atau selamanya mak duduk dgn ayang sekeluarga...

Tetapi terima kasih ya Allah kerana memberi aku kesempatan dan peluang terakhir menjaga ibu mertua ku.. Sampai mati aku ingat sepanjang aku bersama Allahyarhamah Muji Binti Awang.

Semoga roh ibu Muji Binti Awang di cucuri rahmat oleh Nya. Amin....


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Tanda2 kematian sebelum 7 hari... sekiranya simati kurang selera makan, tiba2 berselera makan.
Tanda2 saat kematian hampir, putih atau pucat di sekeliling hidung...

Allahuakbar....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1 comment:

tenku butang said...

Follower ke : 82
Hai.. Salam Kenal..
done follow.. jom follow blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

We have been married

Daisypath Anniversary tickers

daisy path - Ditakdirkan Bercinta

Daisypath Anniversary tickers