Nuffnang

click as much as your heartbeat is beating....

Tuesday, May 11, 2010

kehidupan ku hari ini..

Dah 5 bln aku jadi mama.. heheh.. Selamat Hari Ibu pada diri aku dan Ibu seluruh dunia... title yg di idam2kan oleh perempuan setelah bergelar isteri.. tapi ade yg tak nak jugak.. heran aku... dah tua baru nak anak.. jam tu br lah thp kesuburan ko dah merundum.. hohoh..

Hari ni aku nak cerita rutin hidup aku seharian setelah bergelar mama. Adik beradik aku geli dgr aku bahasakan aku mama utk bb aku... lantak lah.. korang dah bahsekan emak or ibu.. lantak lah.. anak ko dah besar ckp kat aku.. tak bestlah pangil emak.. panggil mama kan best.. aku jwblah.. pangil jelah... ank sedr aku jwb.. dah.. tp mak kata.. eiii geli... hahahah.. hampas kakak2 aku..

Time pantang.. aku tgk aku dah cam kilang proses susu... baju basah lencun jek.. satu hari byk baju aku pakai.. penat laki aku basuh hari.. err basuh tk penah sbb auto.. tp jemur... nak wat cmner kan... 1st month aku tk masak.. 2nd mak aku dah penat nak lyn aku kot.. hahaha. aku msk sendiri... 2nd bln gak aku dah start buat stock EBM (Expressed Breast Milk). Payah hoi aku pump guna manual.. yg cm hon tu.. almaklum.. aku bukan kompiden sgt nak bli yg mhl.. takut tka guna... aku dah beli yg bateri.. tp punya lah sakit.. cm nak pecah nipple... tp dh lama aku guna pump manual.. barulah aku leh terima yg bateri .. dah tk sakit n senang keje.. tk basah2 dah...
ni EBM aku yg latest.. tk byk ler.. adelah 32 ketol... mmg sikit tp rase masih selamat lagik utk aku bekal kan ke rumah babysitter Raesa... biase aku bekal kan yg fresh 5-6 oz yg aku pump kol 730am, dan 2 btl berisi 5 oz setiap botol susu frozen...


Start keje... bgn pas terus mandi n solat subuh (kadang2 ter lepas gak)... pas tu agak2 kol 7-730am aku start pum susu utk bekal ke umah bb sitter Raesa dlm 5-6 oz. Sediakan yg susu frozen yg dah dicairkan mlm tadik masuk dlm botol sebyk 2 btl, ambil pampers 2/3 keping, puting... masuk dlm beg... hubby dukung Raesa... pastu aku angkat brg gi ke rumah bbsttr Raesa... kalo mak wat sarapan aku mkn.. kalo tak.. pandai2 nak idop. Kol 8am gi keje.. antar adik aku tempat keje.. baru gi keje aku...keje aku tk byk keje.. kol 11am aku gi pump susu, sambung tgk pc lagik.. kol 3 pump lagik... kol 530 kalo rase bengkak pump.. kalo tak balik umah jek.. kol 6 pm kuar opis terus jemput pompan tuh lagik.. balik terkocoh2 nak jemput anak aku yg comel tuh... sampai umah.. Raesa jadi rebutan.. bolehlah aku gi simpan EBM aku... nak tulis stickerlah.. nak bungkuslah.. pastu tgk bwh tudung saji.. ade mask aku relax sket.. kalo kosong aku kene mask utk hubby aku... tp b4 tu aku mandi dan pump susu lagik kalo lom pump kat opis kol 530pm.. utk Raesa minum bukan utk buat stock EBM

Pastu aku solat.. susu kan Raesa.. time ni lah aku ada masa dgn si montel... kol 10-11pm aku pump lagik.. tido kol 12am.. kol 1-2am aku bgn pump lagik lepas bg susu kat Raesa... kol 4-5am pon bgn lagik pump utk Raesa minum... 630am aku bgn lagik utk hari seterusnya...

Hah.. gitu lah rutin aku.. that y aku tak sediakan sarapan.. aku bgn byk kali time tido.. hubby pon tk leh ckp.. lainlah aku leh bg susu direct kat Raesa.. sambil tido pn leh susukan.. aku kes luar biase.. hehehe.. kene pump dulu baru leh susu kan Raesa... kadang2 give up.. tp bile fikir susu ni free dan penuh dgn khasiat.. aku matikan.. cuma aku mungkin terpaksa behentikan susu genap Raesa setahun... aku nak buat adik die lagik.. selagik aku fully bf.. aku tk period.. tk period maka tak leh nak menrancang ade anak lagik..

ok tu jelah.. aku nak cite.. bwh pic Raesa dah 5 bln... berat 6.75 ekceli.. tp aku ckp kat nurse 6.7kg... oklah tu... toing toing toing..

6 comments:

KINA said...

salam..ada stok ebm bestnyaaaaaaa... jom tukar link ngan kina...

noorcahaya said...

salam kina..welcome.... ok dah tukar link

yanna faisal said...

wahhhh...bestnyeeee dh buat stok EBM...wei cha..ko pakai manual ekkk? so skang ni dh pakai bateri la yekkk

noorcahaya said...

ye lah yanna. bateri je... tp aku nyesal time pantang tk buat byk2. very the malas sbb pakai manual... tp pakai bateri not bad utk permulaan.. kalo ko kompom susu mmg byk.. leh lah bli yg letrik.. kasi renjat breast ko.. hehehe.. anyway.. tukar link kay..

Ieda said...

tahniah2..ieda pun kes luar biasa gak..arissa x direct feeding..kene pum kasi masuk dlm botol...jgn putus asa..teruskan usaha yer....

noorcahaya said...

IEda pon same ye.... hmmm ku tak keseorangan.. heheh.. dpt 6bln pertama pun dh syukur... tukar link ye Ieda.. asek lupe jek... lama gak follow Iedanya blog...

We have been married

Daisypath Anniversary tickers

daisy path - Ditakdirkan Bercinta

Daisypath Anniversary tickers