Nuffnang

click as much as your heartbeat is beating....

Friday, July 3, 2009

Itu Ini

Sabtu lepas aku tak keje lah.. sbb aku kene amek darah 4 kali kat klinik perbidanan Kg Melayu... aku kena puasa dari 12am... sampai klinik kol 8am, amek darah kat ujung jari jek... kawalan makanan aku dari minggu lepas buatkan paras gula aku turun cikit.. iaitu 4.8... pastu mak aku dgn anak sedara 4 org tggu dekat gerai mkn depan klinik.. aku bersarapan dekat situ, nasi lemak separuh dgn air kosong jek.. ewah... sket nyer mkn... pas tu aku gi pasar larkin.. beli ikan talang, ikan sagai, ayam dan daging...

Balik umah aku just tido utk tunggu pukul 12pm.. utk ambil darah yg kedua.. dan resultnya.. eh..eh.. turun lah... 4.5 je paras gula aku... balik aje aku hape lagik... mak aku boleh plak buat lontong buat bekal dia dok ikut akakaku kat pulai... byk juga aku mkn.. tapi tak delah air manis2 dlm menu... result darah pukul 6 ialah 5.2.. heheheh.. naik ler.. tak pe.. still under control.. dan terakhir pada pukul 9 mlm.. turun kepada 5.1 saje paras gula aku... balik umah... aku tgk rambutan semacam jek.. ish.. rambutan nih lah buat paras gula aku naik.. so.. ketepikan rambutan tuh.. aku mkn satu jek.. kikikiki... makan jugak...

pastu hubby aku kata mak mertua aku tak de org jaga sok... biras aku balik kg.. meninggalkan suami dia terkontang kanting jaga mak dia sorang2... dia balik semata2 kawan dia kawin... Ahad tu gak ipar aku tu kerja... malas lah aku nak gi mlm tu gak.. sok pagi pas subuh baru gerak... bukan jauh nah kg melayu dgn desa harmoni.. pagi2 mane ade kete byk... rempit skit adelah 10minit... sempat bli sarapan b4 sampai saner.. sampai saner.. ipar aku dah siap2 nak gi kerja.. OT di hari Ahad....bau maggi semerbak kat rumah dia.. sian... sarapan maggie jerk.. bini berambus balik kg ek... so aku lepak lah umah tu.. dan tak terpikir tido situ.. so tak bwk baju spare... sbb isnin hubby aku kerja.. aku mmg bwk ikan sagai ngan ikan talang sekali.. sebab aku beli byk, ikan tu besar gedabak.... simpan umah semua pon tak bagus.. ikan lama2 simpan bukan sedap... so aku msk lauk favorite aku lah.. ikan sagai asam pedas.. masak pekat2... mabeles... mkn cam hape jek.. tapi manis2 mmg aku tak amek even teh tawar....

Aku ingat biras aku balik saing adik dia dari kg.. rupanya.. dia bekeras suruh laki dia amek dia kat kg yg jauh tu... kat Adeela Kota Tinggi..dekat 2 jam gi saner... sebab dia bahagian Felda... kereta ipar aku ni tak leh start. sbb bateri kong.. so demi isteri tercinta sanggup cari bateri.. bukan cari ek.. member dia bagi ler... tukar serta merta balik keje... ish..ish.. baguslah... pas tu buat2 terperanjat baru tau hubby aku keje esok walaupun public holiday kat Johor.. so.. mentua aku soh aku tido situ.. aduyai... aku pikir kat umah bersepah... patut aku kene kemas pagi ahad baru gi rumah nih... aku jawab.. ikut suka lah... mmg no choice pon...

Pagi2 hubby aku mandikan mak dia.. aku kuar cari sarapan.... ns lmk ayam grg for me, lontong for my mother in law, n ns lmk + mee hoon for my hubby.... pukul 2 ptg baru aku msk... aku lantak tido jek.. tak de org kacau katakan... aku msk ikan talang sambal... dan sepotong ikan tu gak aku masak singgang utk mertua aku... dia bukan leh mkn pedas sgt... time masak lapo giler plak.. sian bb aku hehhehe.. aku tgk ade nasi sejuk.. ns baru tgh masak lagik... kuah asam pedas smlm ade dah dipanaskan.. ikan tak de... aku mkn tu jek... sedapnyer... hihih aku puji asam pedas aku... dam mmg sejak pregnant aku tak lalu msk sambal.. kecuali sambal ns lmk lah... mmg tu jelah aku mkn nasi aritu.. nasi sejuk.... tgh aku msk. tiba2 mertua aku panggil sbb dgr bunyik burung.. aku gi depan jek... bushhhhhh... aku nampak bulu burung berterabur terbang... hoh.. mana burung nih.. kompem kene kipas nih... sekali... aku nampak depan pintu badan dia.. eh.. mane kepala dia.. eikkkkkk tak jauh dari badan ade kepala dia terkulai... aku nak amek gambo pun tak sanggup...apetah nak angkat gi buang..

sat lagik adik ipar aku pon dtg ngan anak sulung dia.. aku soh dia buangkan mayat burung tuh...mayat ke bangkai???... tak lama pastu kuarga abg ipar aku dtg.. penuh dah umah.. abes mission aku tido petang tergendala... pukul 6.15pm hubby plak balik.. lapo dia ..sian.. tak bwkkan dia bekal... balik terus mintak nasik.. hehehehe... dekat2 magrib barulah tuan rumah muncul... hahahaha.. huru hara rumah ko kan... aku dah ckp kat hubby, pas magrib.. aku nak balik.. i dont care...

sampai umah.. mak aku dah ade dah... ditemani oleh cucu dia...

Hari Selasa aku kene jumpa doctor.. utk scan wat pertama kalinya kat klinik kg melayu... Subbhanallah....... aku nampak baby bergerak2 sakan.. tak leh dok diam dah... terpusing2 doc nak tangkap gambar kepala dia utk diukur... snap... hmmm EDD dia tak jauh dari doctor pakar bagi... so ttp dgn 25.12.2009. Seronoknya aku tgk tgn bb gerak.. kaki dia.. berpusing2... tapi yg tak best... even doc kate paras gula aku normal.. aku tetap kena jumpa pakar pemakanan on 14/07/09... kene bsp or yg amek darah 4 kali tu..kena amek lagik on 24/07/2009, 27/7/2009 jumpa lagi doc ni... 17/07/2009 pun aku ade appt dgn doc pakar jugak.. giler ah... berapa byk appt. lah...

Kat bawah aku amek gambo ari sabtu pagi... akak aku kata.. time dia peknen anak lelaki.. keliling umah penuh pokok buah2an.. time anak perempuan.. bunga lah pulak asek kuar.... time aku peknen plak.... tgklah gambo kat bwh.. bunga ke buah
buah pelam anggur... aku tak tahu pun name betul dia.. tapi dia kuar cam gugusan anggur.. tuyg aku panggil pelam anggur...

buah rambutan gading.. gamba jauh nah.. buah dia kaler kuning so tak nampak sgt... ni kat belakang umah aku


ini bukan buah.. ini anak buah aku dgn mak aku.... kire cucu yg terkecik buat masa ini

Dan dibawah ni tak de kene mengene dgn buah... ni lunch aku tadik dgn ex-asst aku... kuew tiaw cantonese... sedap woooo....


pokok pisang belakang umah pun berbuah.. nnt aku amek gambo sbb kali ni buah pisang nih pelik sgt... tandan dia panjang dari biase... lame dah start buah.. tak abis2 dia tumbuh... oklah... nak cau... cau cin cau....

2 comments:

chimera said...

pelam tu kalau tempat saya org panggil mempelam telor...

noorcahaya said...

oooo.. boleh lah eksen kat org... rumah kite ade mempelom telo.. mesti org pikir macamanalah mempelam telor ek... thanks chime...eh... muke awak kelakar bile besarkan mata.. heheheh...

We have been married

Daisypath Anniversary tickers

daisy path - Ditakdirkan Bercinta

Daisypath Anniversary tickers