Saturday, February 12, 2011
Mee Rebus ala Haji Wahid
ni entry lapok yer... asek lupe jek nak post..
Aritu, huby aku dia tercraving mee rebus lepas balik keje, sebab aku kata tak masak.. maggi boleh? kakakak, then dia cakap nak mee rebus.. so aku cakap lah.. ok.. sat gi beli.. dalam otak aku nak pow sekali nasi goreng kampung pedas2... peh tu dia jawab ala ngade2... tak mo... nak ayang ,masak....... Haissshhhh.. pandai sgt nyer aku nak masak kan... so ckplah.. mana lah ayang geti masak... so ape lagik maggi kari asam laksa aku buatkan.. heheheh..
So aku plan lah buat separais utk dia.. penat aku google, mencik aku tgk resipi yg sgt2 complicated... cari punya cari2 aku jumpa resipi yg glamer kat johor.. iaitu Mee Rebus Haji Wahid. Bahan pon simple2, original resipi aku copy kat sini. Leh lah tgk2 lauk pauk lain2 yg sgt mengoda jiwa ye... sini aku kopipes kan jugak... aku dah siap2 follow blog budak nih..
RESIPI MEE REBUS HAJI WAHID
Bahan-bahannya ( aku buat separuh bahan ini)
2 kilo mee kuning, dicelur
1/2 kilo daging, dihiris halus ataupun tetel
4 biji keledek, direbus dan dikisar
1 cawan tauchu, dicuci dan dikisar
3 ulas bawang putih, dikisar
3 biji bawang merah, dikisar
1 inci halia, dikisar
1/2 cawan udang kering, dikisar
3 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik
5 sudu makan rempah kari daging
garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
minyak untuk menumis
Bahan Taburan Tepung Udang Kering
1/2 cawan udang kering, dikisar
80g tepung gandum
¼ camt serbuk kunyit ( tak masuk sbb dah abes)
garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng
Bahan Hiasan
tahu yang digoreng, dipotong kecil
daun sup, dimayang
bawang goreng
telur rebus, dibelah dua
lada hijau, dipotong bulat
taugeh, dicelur
limau kasturi, dibelah dua
Cara Menyediakan
Cara-cara untuk Tepung Udang Kering
Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata. Cara menggoreng ada teknik sikit. Bancuhan tepung direnjis pada minyak dan goreng adunan sehingga garing. Angkat dan toskan. Minyak kena banyak untuk menggoreng tepung ini.
Cara aku : ape daaaa renjis2, tak jadik ler , blom renjis kali ke dua dah hangus, aku just amek sudip yg ade lobang2, rendam myk panas, then rendam dlm tepung then celup dlm myk panas sambil goyang laju2 sudip, cara kedua aku siram nipis2 keliling kuali cam nak buat rempeyek, nnt leh pecah2kan)
Cara-cara untuk Kuah
Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik. Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering yang telah dikisar hingga naik bau. Masukkan rempah kari kacau rata, kemudian masukkan tauchu dan keledek yang telah dikisar bersama dengan daging. (selalu tauchu dan keledek yang dikisar kita letakkan air untuk senang dikisar) jadi tak payah tambah air takut kuahnya tak pekat. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.
Cara aku : aku main belasah semua aku main blender kecuali, serai, lengkuas, garam gula n serbuk perasa ( aku guna Cukup Rasa Maggi). Daging aku blend separuh jek, yg lain masuk je dlm periuk. Kene pandai sukat gula ye utk sedapkan kuah.. aku ske ade manis2 sket...
Cara untuk menghidang
Hidangkan mee yang telah dicelur bersama taugeh. Tuangkan kuahnya dan kemudian hiaskan dengan tahu goreng, daun sup, bawang goreng, telur rebus, lada hijau, limau kasturi dan tak lupa juga taburan tepung udang kering.
Well, aku post entry ni pon sbb sepupu aku ade tapau mee rebus haji wahid nih, so bile aku comparekan aku msk dan ori mee rebus di beli ni, aku rasa AKU MASAK LAGIK SEDAP OIII .. KAKAKAKAKA.... ehem.. behave urself cahayer...
Pehtukan... ade plak minah ni nak sabotaj aku sbb dia kata mee rebus haji wahid adelah pak cik dia punya, that y lah aku gi besday anak dia ade mee rebus bagai.. rase pon familiar... heheh.... sori lah... MISZ ANIM.... rase tak serupe pon... budak yg membongkar resipi ni still tak dpt rase samer pon.. jgn takut.. sbb aku rasa mee aku lagik sedap... hehehehe
Sambung balik cite kat umah aku. Mak aku kata tumbs up... siap dia leh bagi jiran lagik.... adeh mak.. org buat 1/2 bahan jek, sbb ingat tak sedap.. hehehe.. so hubby plak hari ahad tu dia keje, siap semunyik2 kuah mee sbb takut habis.... huby pon kata... tumbs kaki up.. gagagagagagaga....
Masa cuti CNY pon aku kene kerah masak kat umah MIL aku... yang byk berulang ko tau sape? si biras aku yg bungsu tu.. adehhhh.. dia kata makan mee cepat lapo... ceh.. bagero
Labels:
mamam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment