Nuffnang

click as much as your heartbeat is beating....

Tuesday, November 1, 2011

FITNAHHHHHHHHHH......Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang…

”Sesungguhnya fitnah itu lebih berat dari membunuh…” (hadis Rasulullah)


Wahai orang yang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara tidak diingini, dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan…” (Al-Hujurat, 6)


“Tidak masuk syurga orang yang suka menyebarkan fitnah….” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

.......................................

Lisdawati menang

Oleh Muhamaad Razis Ismail
razis@hmetro.com.my

LISDAWATI...saman. Gambar kecil, Nadia, kena bayar.
LISDAWATI...saman. Gambar kecil, Nadia, kena bayar.

KUALA LUMPUR: Mahkamah Sesyen di sini, semalam memerintah pelakon Nadia Mustafa membayar ganti rugi RM50,000 kepada seorang lagi pelakon, Lisdawati berhubung saman fitnah terhadap penyiaran artikel di Majalah Media Hiburan, enam tahun lalu.

Hakim Yong Zarida Sazali membuat keputusan itu selepas membenarkan permohonan saman fitnah difailkan Lisdawati terhadap Nadia tahun lalu.

Beliau turut memerintahkan Nadia atau nama sebenarnya Siti Naziyah Sheikh Mustafa, 35, membayar kadar faedah empat peratus bermula dari tarikh penghakiman iaitu semalam hingga tarikh penyelesaian kes serta membayar kos mengikut skala.

“Selepas meneliti hujahan dan keterangan pihak-pihak, mahkamah membenarkan tuntutan plaintif,” katanya.


Nadia dan Lisdawati atau nama sebenarnya, Nisdawati Nazaruddin, 33, bagaimanapun tidak hadir pada prosiding semalam.


*************************************************************************

Fitnah merupakan satu bentuk komunikasi kepada satu pihak atau lebih yang bertujuan untuk memberikan stigma negatif atas sesuatu peristiwa yang dilakukan oleh pihak lain, ia berdasarkan atas fakta palsu yang dipengaruhi oleh sifat penghormatan, buruk sangka, obses, atau menjatuhkan dan/atau menaikkan nilai reputasi seseorang atau sesuatu pihak. Kata "fitnah" diserap dari bahasa Arab, dan pengertian aslinya adalah "cubaan" atau "ujian".
Menurut Kamus Dewan edisi keempat, fitnah diertikan sebagai
“ Tuduhan (khabar, kisah dan lain-lain) yang diada-adakan (dibuat-buat) untuk memburukkan atau membencanakan seseorang. Jadi moralnya disini jangan cuba melakukan perkara ini.Fitnah, boleh kita klasifikasikan sebagai suatu wabak atau virus yang berbahaya dan ianya tidak akan pupus mengikut perubahan zaman. Malahan, jika kita amati sedalamnya, fitnah zaman sekarang (moden) jauh lebih hebat dan berat berbanding zaman² terdahulu. Ini kerana pada zaman yang serba canggih ini, setiap apa yang berlaku adalah begitu pantas sekali… Begitu juga perihalnya dengan penyebaran sesuatu berita, dengan hanya menggunakan teknologi canggih seperti SMS, MMS, email, malahan melalui internet, setiap individu mampu menyebar atau mencipta kisah tersendiri tanpa perlu bersua empat mata…


Keadilan itu syurga bagi orang yang dizalimi tetapi keadilan itu adalah neraka bagi orang-orang yang bersifat zalim - Saidina Umar bin Al-Khatab
source : http://dienull.wordpress.com/2010/11/07/fitnahjourney/
: Metro Online 1.11.2011

Source picture from Mr Google


No comments:

We have been married

Daisypath Anniversary tickers

daisy path - Ditakdirkan Bercinta

Daisypath Anniversary tickers